Езотеризъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Езотеризъм (от гр. ἐσωτερικός „вътрешен“ или вътрешно познание) в най-общ смисъл е всяко учение, предназначено за определен кръг хора (т.е. забраняващо разкриването пред непосветени). Такова учение изучава тайно и предава на поколенията знание от всякакво естество, например за изворите на вярата. Докато знанието е по принцип философско или етическо и мистично, то може на теория да бъде разнородно. Езотеричните учения не се намират само на определено географско място, а по своята идейна същност представляват ядро на дадена духовна традиция.

Смята се, че от езотеризма като вътрешно познание се интересуват хора, които търсят основата на ценностната си система в духовното развитие. Според тях това е познание, към което всеки трябва да подходи индивидуално, според степента на собственото си развитие. Според езотеризма, всеки сам е отговорен за собствената си съдба, което може да го определи като силно себичен (индивидуалистичен).

Езотеризмът в различните му прояви: окултизъм, херметизъм, тайни общества, неоплатонизъм, гностицизъм, алхимия, християнска кабала, парапсихология, теософия, от много векове е отхвърлян от ортодоксалната Християнска Църква, тъй като, според както учи, той не представлява нищо друго, освен влизане във връзка и общуване със света на падналите ангели (бесовете), което от своя страна има пагубни последствия върху духовния живот на човека. Поради това предприема редица мерки, особено срещу магьосничеството. Въпреки тези мерки обаче, през средните векове той продължава да се развива успоредно с християнството и през последните 20 века се е проявявал в теологията (отсъстват примери), философията, (отсъстват примери) най-видимо, в литературата и в изкуството (отсъстват примери).

Езотеризъм и масова култура[редактиране | редактиране на кода]

Повишеният интерес към тайните общества и езотеричните традиции, датиращ от края на XIX век, превръща езотеризма, поне на повърхностно ниво, в присъщ елемент на масовата култура.

Астрологията, геомансията, нумерологията, лечителството, екстрасензориката, магията или таро са примери за изконно езотерични елементи, които са намерили място на пазара и станали част от ежедневието на човека. Някои обществени групи, като научната общност и Църквата, наричат това явление „супермаркетът на Новата ера“, имайки предвид, че той се е превърнал в търговски продукт и мода сред широки слоеве от населението, използвайки чисто търговски методи за своето разпространение.

Езотеризмът е във всякакви продукти от рода на И-Чинг, обредни свещи, парфюми, благовония, в образи на Буда и дори на Христос, книги с молитви и мантри, мандали, вегетариански рецепти, гривни, аудиовизуални продукти с уроци за лечение и освобождение, хипнотични сеанси, всякакъв вид психотерапия, упражнения за разпознаване на кармата и т.нар. „минали животи“, духовни учители, духове-водачи, ангели и записване и изпълняване на техните послания и заповеди, всякакъв вид привличащи вниманието предмети и т.н.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]