Жак Грюбер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жак Грюбер
Jacques Grüber
френски художник и витражист
Роден
Починал
Париж, Франция
ПогребанФранция

Националност Франция
Кариера в изкуството
СтилАр нуво
АкадемияЕкол де Боз-Ар в Нанси
УчителиГюстав Моро
Направлениеживопис
Семейство
ДецаФрансис Грюбер
Подпис
Жак Грюбер в Общомедия

Жак Грюбер (собственото име на френски фамилията на немски: Jacques Grüber, 1870 – 1936) е френски художник, занимавал се с декоративни изкуства, мебели и витражи.

Витраж на Жак Грюбер, Музей на Екол дьо Нанси („Школата в Нанси“)

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Жак Грюбер е роден на 25 януари 1870 в Елзас. Учи в Екол де Боз-Ар в Нанси (на френски: École des Beaux-Arts de Nancy – Училището по изящни изкуства). Благодарение на стипендия, осигурена от град Нанси, Грюбер получава възможност да учи при Гюстав Моро в Париж.

Той се връща в Нанси през 1893 г. и преподава в Екол де Боз-Ар. Започва да се занимава с декорация на вази за фирмата Daum, прави мебели за Мажорел и корици на книги за Рене Винер.

Грюбер отваря свое собствено ателие и бързо се специализира в изработката на витражи и различни изделия от стъкло. Той проявява интерес към всякакви техники, използвани в декоративните изкуства, но около 1900 г. се отдава основно на работата си като витражист.

През 1901 г. Грюбер става един от основателите на „Школата в Нанси“ (École de Nancy), свързана с течението ар нуво. Днес Грюбер е считан за най-продуктивния представител на тази школа в областта на витражите.

През 1914 г. той се установява в Париж. Умира на 15 декември 1936 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jacques Grüber в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​