Кийт Бейкър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За барабаниста със същите имена вижте Кийт Бейкър (барабанист).

Кийт Бейкър
Роден
7 юли 1969 г. (54 г.)
Семейство

Уебсайтkeith-baker.com

Кийт Бейкър (на английски: Keith Baker) е независим автор и гейм дизайнер на произведения, посветени на Dungeons and Dragons. Известен е със своя игрови свят Ибърън (на английски: Eberron), спечелил Търсенето на Фентъзи Сетинг на Wizards of the Coast през 2002. Освен за Wizards of the Coast, Кийт работи за Atlas Games, Goodman Games и Green Ronin Games. Бейкър е от малък запален по ролевите игри, особено по Dungeons and Dragons. Дори има татуировка на Greater Mark of Healing на неговата дясна ръка. Впоследствие той решава да превърне хобито в кариера. Днес той живее със своята съпруга Елен в Боулдър, Колорадо.

1994 – 2002 е периодът, в който Бейкър взима участие в компютърната гейм индустрия. Първоначално той работи за Magnet Interactive Studios, във Вашингтон. По време на своя престой в Magnet, за кратък период от време Кийт е главен дизайнер на игра, наречена BLUESTAR (място преди заето от хора като Кен Ролстън и Зеб Кук). Въпреки това, единствения труд, видял бял свят, е недовършен проект за аркадната игра Icebreaker. През 1996 преустановява своята работа в Колорадо за компанията VR1. Започва като главен дизайнер на VR1 Crossroads – текстово базирана онлайн ролева игра. Когато VR1 решават да приключат с проектирането на текстови игри, новата работна задача на Кийт е посветена на графична масова мутлиплеър онлайн ролева игра. Проектът бива публикуван под името Lost Continents. В началото на 2002 Кийт изостава разработването на компютърни ролеви игри и се насочва към литературните произведения.

Бейкър е написал Dreaming Dark трилогията романи, чието действие се развива в Ебърон:

Също така е участвал в написването на истории по антологията Tales of the Last War и Dungeons and Dragons антологията Dragons: Worlds Afire. Наред с това и художествения разказ Shadows of Stormreach, публикуван периодично на официалния сайт на Dungeons and Dragons.

Бейкър е автор и на един комикс, който се развива в Ебърон:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]