Колюш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Колюш
Coluche
френски актьор
Роден
Мишел Жерар Жозеф Колучи
Починал
19 юни 1986 г. (41 г.)
Опио, Франция
ПогребанПариж, Франция

Националност Франция
Работилактьор
Актьорска кариера
Активност1971-1985
Семейство

Подпис
Уебсайтwww.restosducoeur.org
Колюш в Общомедия

Колюш (на френски: Coluche) е артистичен псевдоним на френския хуморист и комик Мишел Жерар Жозеф Колучи. [1]

Участвал е в 29 игрални филма, автор е на 2 филмови сценария и е режисирал филм. За българските филмови почитатели е познат от кинокомедиитеКрилце или кълка“ (в която си партнира с Луи дьо Фюнес) и „Лудостта на войната“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 октомври 1944 г. в Париж. Майка му Симон Буйе (по прякор Монет) е цветарка в квартал Монпарнас. Баща му Онорио Колучи е родом от региона на Неапол, Италия и работи като бояджия, умира през 1947 г. Майката сама отглежда двете си деца с мизерната си заплата. Тримата — Монет, Мишел и Даниел (сестра му, по-голяма с 1,5 год.) — живеят в стая и кухня. Децата съпровождат майката по време на нейните лечения в град Берк (Berck).

Мишел не е особено пристрастен към ученето. Получава диплома за начално образование през юли 1958 г. Шляе се с приятели в предградията на Париж и се увлича по музиката. Често сменя незначителни и зле платени занятия. През 1964 г. е войник в пехотна рота, но лежи в карцер за неподчинение. След уволнението си работи с майка си като цветар в отвореното нейно магазинче. Тази работа му е скучна, той я напуска и по тази причина се скарва с майка си.

Решава да се занимава с музика и интерпретира песни на Борис Виан, Жорж Брасенс и Ив Монтан, но няма особена дарба. Пренасочва се към хумора, за да се надсмива над всичко, тъй като според него „отчайващо е да плачеш за всичко“.

Колюш участва с голям успех в радио- и телевизионни програми. Осмелява се да се шегува грубичко и съумява да утвърди нов стил в телевизионните предавания – повече непосредственост и малко дебелащина. Чувството му за хумор, духовитостта му и неговата щедрост го надживяват. Благодарение на тях той е все още актуален.

На 30 октомври 1980 г. организира пресконференция и съобщава, че има намерение да се яви на президентските избори през 1981 г. Мнозина предполагат, че това е шега, обаче според допитване 16 % тогава са готови да гласуват за него. Следва паника у някои от политиците. Те сипят удари под кръста и заплахи срещу него. Поради това и поради убийството на неговия режисьор той обявява, че се оттегля през 1981 г.

Израснал в бедни необлагодетелствани среди, Колюш осъзнава несъвършенствата на френската помощ за най-бедните. Асоциацията, основана от него, има за цел да запълни пропуските, като основава благотворителни ресторанти, наречени „Ресторанти на сърцето“ (Restaurants du Cœur). В Белгия съществуват 16 такива ресторанта. Първият е отворен от Колюш в град Лиеж на 22 февруари 1986 г. Днес белгийската федерация предоставя социални и юридически услуги, реинтеграция) и помощи (административна, лекарска, жилищно настаняване). В Германия също са отворени „Ресторанти на сърцето“ през 1997 г. в Ерфурт и Лайпциг. Програмата в Ерфурт включва театрални и музикални представления, а за децата – и Дядо Коледа.

Комикът прокарва в парламента закон, наречен Закон на Колюш, приет през 1988 г., с който заради извършено дарение част от данъците на дарителя се намаляват.

През 1984 г. е награден с награда „Сезар“ за най-добър актьор във филма „Tchao Pantin“, 1983 г. на режисьора Клод Бери (Claude Berri).

Умира на 19 юни 1986 г. при катастрофа с мотоциклета си, след като се удря в камион в градчето Опио, Южна франция.

Избрана Филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля режисьор
1976 Крилце или кълка L'Aile ou la cuisse Жерар Дюшмен Клод Зиди

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Coluche, imdb.com.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]