Константин Леонтиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константин Леонтиев
Константин Леонтиев
руски философ

Роден
Починал
Троице-Сергиева лавра, Сергиев Посад, Русия
ПогребанСергиев Посад, Русия

Религияправославие
Учил вИмператорски Московски университет
Философия
РегионЗападна философия
ЕпохаФилософия на XIX век
ШколаКонсерватизъм
ПовлиянНиколай Данилевски
Аполон Григориев
ПовлиялНиколай Бердяев
Василий Розанов
Константин Леонтиев в Общомедия

Константин Николаевич Леонтиев (на руски: Константин Николаевич Леонтьев) е руски философ, дипломат, писател, публицист, литературен критик и лекар.[1]

Консервативната му политическа философия се противопоставя на егалитарното и утилитарно влияние на Запада, разлагащо традиционния ред.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Леонтиев е роден на 25 януари (13 януари стар стил) 1831 година в имението на баща си в Кудиново, Калужка губерния, където прекарва детството си. След като завършва медицина в Москва, е военен лекар по време на Кримската война (1853 – 1856). През 1861 година се жени за дъщерята на гръцки търговец от Феодосия.

Постъпва в Азиатския департамент на Министерството на външните работи и от 1863 до 1873 година е в Османската империя на дипломатически длъжности – на Крит, в Одрин, Тулча, Янина, Зица и Солун, където е консул от 1871 до 1872 година.[1] Той е активен противник на създаването на самостоятелна Българска православна църква. Но критикува предаването по Санстефанския договор на Северна Добруджа на Румъния и на Нишко на Сърбия.[2]

Излиза в оставка и повече от година е на Света гора. Връща се в Русия и живее в своето село.[1]

През 1880 година Константин Леонтиев работи за кратко като помощник-редактор във вестник „Варшавски дневник“, а през следващата година постъпва на служба в цензурата в Москва. През 1885 – 1886 година публикува основното си произведение – сборника с есета „Изтокът, Русия и славянството“ („Восток, Россия и славянство“), в която излага песимистичните си възгледи за обществото.[1]. Подобно на Николай Данилевски и Фьодор Достоевски той не приема западното консуматорско и материалистично общество, разглеждайки традиционния „византизъм“ като противоотрова срещу либерализирането на руското общество. Леонтиев е сравняван със западните философи Фридрих Ницше и Освалд Шпенглер.

През 1887 година Леонтиев тайно се подстригва за монах в Оптинския манастир. Умира на 24 ноември (12 ноември стар стил) 1891 година.[1].

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д История Генконсульства России в Салониках // Генконсульство России в Салониках. Посетен на 27 януари 2015.
  2. Константин Леонтиев, Территориальные отношения, „Русский мир“, СПб., 1878, № 9.
Н. Д. Мокеев солунски руски консул
(1871 – 1872)
Николай Якубовски