Куала Лумпур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Куала Лумпур
Kuala Lumpur
— град —
Знаме
      
Герб
3.1478° с. ш. 101.6953° и. д.
Куала Лумпур
Страна Малайзия
ТериторияКуала Лумпур
Площ243 km²
Надм. височина66 m
Население1 790 000 души (2017)
7366 души/km²
КметНиш Хишам Ахмад Дахлан[1]
Основаване1857 г.
Пощенски код50000–59999
Телефонен код03
Официален сайтwww.dbkl.gov.my
Куала Лумпур в Общомедия

Куала Лумпур (на малайски: Kuala Lumpur) е столицата на Федерация Малайзия.

Градът е разположен на полуостров Малака и наброява 1 453 978 жители към 1 януари 2005 г.

Многократно е разрушаван и възстановяван през вековете. Сега е един от най-модерните и динамично развиващи се градове в Азия. В Куала Лумпур започва модерно строителство след Втората световна война и особено след обявяването на независимостта на Малайзия.

Тук се намират Кулите на Петронас, които бяха най-високите сгради в света. Градът е седалище на много финансови и търговски корпорации. Той е и главен промишлен център на Малайзия.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • „Кулите на Петронас“, символът на Азия и поглед към града от въздушния мост (Скайбридж), свързващ двете сгради, издигнат между 41-вия и 42-рия етаж (на 170 м височина) на 452-метровите сгради.
  • Националния парк Селангор, където с типична малайзийска дървена лодка ще плавате по р. Селангор.
  • „Златният триъгълник“ – Кралският дворец, Площада на независимостта и „Мажит Ямек“ – ядрото на стария град
  • Batu Caves – уникални варовикови пещери, в които хиндуистите са изградили свой храм, намиращи се само на 13 км от Куала Лумпур.
  • National Zoo – зоологическа градина, която се намира на 13 км от града – основна атракция. Зоопаркът е отворен през цялата седмица от 9 до 18 ч.
  • AquariaKLCC. Богатото разнообразие на подводния свят и храненето на пирани и акули представлява интерес за малки и големи. Аквариумът се намира в Convention Center, само на няколко минути от Pavilion по пътя към кулите „Петронас“.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В Куала Лумпур има много молове. Най-луксозният е Starhill Gallery, състоящ се от 7 етажа луксозни магазини и заведения. Свързан е директно с хотелите Ritz Carlton и JW Marriott. Една от най-новите шопинг-сензации на града е Pavilion. Намира се точно срещу „Starhill Gallery“.

Третият мол е KLCC, който се намира под кулите „Петронас“.

Hай-хубавите ресторанти се намират в приземния етаж на Starhill Gallery. Заведенията в Pavilion и по оживената уличка, минаваща край него. Skybar, намиращ се на 33-тия етаж в хотел The Traders.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]