Лазар Личеноски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лазар Личеноски
Лазар Личеноски
художник от Социалистическа република Македония
Паметник в Скопие
Паметник в Скопие

Роден
Починал
10 април 1964 г. (63 г.)
Лазар Личеноски в Общомедия

Лазар Личеноски (на македонска литературна норма: Лазар Личеноски) е виден художник от Социалистическа република Македония. Рисува предимно пейзажи, в които внася и фолклорни елементи. Прави и натюрморти, портрети и мозайки.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1901 година в мияшката паланка Галичник, Дебърско, която тогава е в Османската империя. В 1927 година завършва в Белград художествена академия. Специализира в Париж в ателието на Марсел Линоар и при Пол Бодуен в Училището за изкуства и занаяти, посещава ателието на Андре Лот и в Академията „Гран Шомие“ (1927-1929). Живее в Белград, а по-късно в Скопие. Член е на предвоенната белградска група „Облик“.

Първата му самостоятелна изложба е в 1927 година в Скопие. Излага самостоятелно в Белград и Загреб и участва в групови изложби в Скопие, Париж, Белград, Лондон, Ливърпул, Манчестър, Солун, Прага, София, Рим, Букурещ, Брадфорд, Канада, Тунис и други места.

Работи като преподавател и директор на училището за приложни изкуства в Скопие. Лазар Личеноски е сред основателите на Дружеството на художниците на Македония в Скопие и дългогодишен член на неговата управа. Дописен член е на Сръбската академия на науката и изкуствата. Носител е на Октомврийската награда за живопис в 1959 година.

Сред известните му картини са „Бачила“, „Долап“, „Афионски полиня“, „Охридски рибари“.

В негова чест Дружеството на художинците на Македония връчва наградата „Лазар Личеноски“ за живопис.[3]

Къщата му в Скопие с ценни негови мозайки и картини в 2017 година е обявена за паметник на културата.[4]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Конески, Блаже, Димитар Башевски. Ликови и теми. Култура, 1990.
  2. Бошковска, Надица. Библиографија на македонската ликовна уметност. 2. Народна и Унивезитетска библиотека „Климент Охридски“, 2000.
  3. Друштво на ликовните уметници на Македонија, архив на оригинала от 28 март 2013, https://web.archive.org/web/20130328171822/http://www.dlum.org.mk/mk/osnovopoloznici.asp, посетен на 17 декември 2012 
  4. Спомен – куќата на Лазар Личеноски во Скопје е прогласена за културно наследство од особено значење, поткатегорија големо значење // Управа за заштита на културното наследство, 17.10.2017. Посетен на 21 август 2020 г.