Латгалия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Видземе на картата на Латвия

Ла̀тгалия (на латвийски: Latgale) е една от четирите историко-културни области, които образуват съвременна Латвия.

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Ла̀тгалия е най-източната от четирите области, като на изток граничи с Русия, на север с река Даугава и Видземе, на юг и югоизток с Беларус, а на запад със Земгале.

Исторически погледнато областта е с най-разнообразна етническа структура от всичките четири области, включвайки в населението си евреи, поляци, литовци, беларуси, както и значително руско малцинство. За разлика от по-голямата част от Латвия, където лутеранството е доминиращата религия, то тук живеят предимно римо-католици. Към момента на присъединяването на страната в състава на Съветския съюз, по-голямата част от руснаците в Латгалия са били староверци, останали от времето на разкола в руската църква от 1666 – 1667. Към второто десетилетие на 21 век, преобладаващата част от руснаците в Латгалия са православни християни към Руската православна църква.

В Даугавпилс е най-значителна концентрацията на руснаци в Латгалия, които съставляват около 55% от населението на града. В града живеят почти толкова поляци, колкото и латвийци. Краслава и Лудза са известни със значителните си беларуски малцинства. Докато Латгалия е част от Руската империя и по време на латвийската независимост между 1920 – 1940 г. в областта живеят изключително много евреи, но по време на Холокоста много от тях са избити още в ранните му етапи, а оцелелите напускат земите.

Райони в Латгалия[редактиране | редактиране на кода]

Латгалия изцяло включва следните райони:

Латгалия включва части от следните райони:

Градове в Латгалия[редактиране | редактиране на кода]

В областта Латгалия живеят приблизително 328 388 души или 14,4% от 2 306 000 жители на страната. От общото население 211 000 души живеят в градовете или 65,5% от населението е урбанизирано. На територията на областта има 13 града или общо 17% от всички населени места в Латвия със статут на град. Пет града в Латгалия са с население над 10 000 души и само един (Даугавпилс) с население над 100 000 души.

Градове в Латгалия

Етническа структура[редактиране | редактиране на кода]

Латгалия е най-етнически хетерогенната област на Латвия. Това е единствената област в страната, където латвийците са малцинство, съставлявайки 42% от населението или приблизително 140 хил. души. Латгалия е дом на латгалийското малцинство и латгалийският език, които са дали начало на съвременната латвийска нация и съвременният латвийски език. Със закон латгалийското наречие е защитено и е признато като един от официалните езици в областта. Въпреки това поради значителната концентрация на руснаци в областта, има райони където де факто няма хора, които да говорят латвийски или латгалийски. Въпреки че руският е майчин език за повече от 50% от населението на Латгалия и се владее от почти 80% от всички живеещи в областта Латвия не е признала езика като официален. Етническата структура на Латгалия е, както следва:

  • латвийци – 44,1%
  • руснаци – 38,8%
  • беларуси – 5,3%
  • поляци – 7%
  • полски беларуси -0,6%
  • украинци – 1,4%
  • други – 2,8%