Майрън Хънт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Майрън Хъбард Хънт
Myron Hubbard Hunt
американски архитект

Роден
Починал
26 май 1952 г. (84 г.)
ПогребанСан Габриел, САЩ

Националност САЩ
Учил вМасачузетски технологичен институт
Северозападен университет
Архитектура
Известни творбиХотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис (1919 – 1921)
Библиотека „Хънтингтън“ в Сан Марино, Калифорния (1919)
Стадион „Роуз Боул“ в Пасадина (1921)
Майрън Хъбард Хънт в Общомедия

Майрън Хъбард Хънт (на английски: Myron Hubbard Hunt) е американски архитект, чиито многобройни проекти включват известни забележителности в Южна Калифорния. През 1908 г. е избран за почетен член на Американския институт на архитектите.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години и образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 февруари 1868 година в Сандърленд, Масачузетс, но по-късно семейството му се мести в Чикаго, където Хънт завършва гимназията Lake View High School. От 1888 до 1890 г. посещава Северозападния университет, след което се завръща в Масачузетс, за да учи в Масачузетския технологичен институт, където през 1893 г. се дипломира като бакалавър по архитектура. Прекарва три години в Европа, след което се завръща в Чикаго и започва работа като чертожник в местния офис на известната бостънска архитектурна фирма Shepley, Rutan and Coolidge.[1]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1903 г. Хънт се мести в Лос Анджелис, където става партньор с Елмър Грей (Elmer Grey, 1871 – 1963) и отварят офис в Пасадина, Калифорния. Фирмата им става много популярна сред по-заможните жители на града, които през този период строят много скъпи къщи, и много скоро Хънт и Грей започват да проектират големи къщи в различни области на цяла Южна Калифорния. Започват да получават поръчки и за по-големи проекти, включително болници, хотели, училища и църкви.

През 1912 г. Хънт прекратява партньорството си с Елмър Грей и основава нова фирма с архитекта от Лос Анджелис Харолд Чеймбърс. По това време Хънт проектира редица библиотеки в Калифорния, най-известната от които е Централната библиотека на Пасадина.

Майрън Хънт се оттегля в Порт Уинийми, Калифорния, където умира на 26 май 1952 година.

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Myron Hunt (1868–1952) // AskART. Посетен на 10 октомври 2013.