Малко Робско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малко Робско езеро
Изглед от Малкото Робско езеро
Изглед от Малкото Робско езеро
55.4406° с. ш. -115.4886° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Албърта
Координати58°35′ с. ш. 112°04′ з. д. / 58.583333° с. ш. 112.066667° з. д.
Притоциреки Суан, Асиню, Дрифтпил
ОттокМалка Робска река]
Дължина100 km
Ширина15 km
Площ1168 km2
Воден обем13,69 km3
Надм. височина577 m
Водосб. басейноколо 12 400 km2
Населени местаРобско езеро, Каньон Крийк, Кинусо, Фауст, Джусард
Малко Робско езеро в Общомедия

Малкото Робско езеро (на английски: Lesser Slave Lake) е 3-то по големина езеро в провинция Албърта. Площта му, заедно с островите в него е 1168 км2[1], която му отрежда 37-тмо място сред езерата на Канада. Фактически езерото е 2-рото по големина в Албърта, тъй като езерото Атабаска попада в две канадски провинции. Площта само на водното огледало без островите е 1167 км2[1]. Надморската височина на водата е 577 м[1].

Местоположението на Малкото Робско езеро в централната част на провинция Албърта

Езерото се намира в централната част на провинция Албърта, на около 200 км северозападно от столицата на провинцията Едмънтън. Малкото Робско езеро има дължина от запад на изток около 100 км, а максималната му ширина е 15 км. Обемът на водната маса е 13,69 км3 Средната му дълбочина 11,7 м, а максималната – 21 м, като средногодишното колебание на водата е от порядъка на ±2,86 м. От декември до май е покрито с дебела ледена кора.

За разлика от повечето канадски езера, които са със силно разчленена брегова линия, бреговете на Малкото Робско езеро са сравнително слабо разчленени, с малки изключения по северозападното крайбрежие. Общата площ на островите му едва 1 км2.

Площта на водосборния му басейн е 12 400 km2, като в езерото се вливат множество реки, по-големи от които са Суан, Асиню и Дрифтпил. От югоизточния ъгъл на езерото изтича Малката Робска река, която е ляв приток на река Атабаска.

Пред 1793 г. Александър Маккензи събира първите сведения за езерото, а 6 години по-късно Дейвид Томпсън го открива и извършва първото му картиране[2].

В началото на XIX в. езерото става център на търговията с ценни животински кожи в района, като двете конкуриращи се компании „Северозападна компания“ и „Компания Хъдсънов залив“ основават търговски пунктове (фактории) по бреговете му. След приключването на търговията с кожи в района тези две селища съхраняват своето значение като пътни станции за търговците.

Покрай южния бряг на езерото преминава национално шосе № 2 и жп линия, на които са разположени няколко малки селища – Робско езеро, Каньон Крийк, Кинусо, Фауст, Джусард и др., в които основно живеят индианци от народността кри.

Малкото Робско езеро е важен промеждутъчен център на пътя на прелетните птици и за тяхното опазване са създадени два провинциални парка – „Малко Робско езеро“ (на източното и северното крайбрежие) и „Хилард Бей“ (на северозападния бряг), където има едно ваканционно селище.

Чудесните пясъчни брегове на езерото, обилието на риба и обиталищата на прелетните птици са предпоставка за развиване на летен туризъм, риболов и рекреационно дело.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Малое Невольничье озеро“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​