Манголд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манголд
Класификация
царство:Растения (Plantae)
подцарство:Зеленоподобни водорасли (Viridiplantae)
инфрацарство:Стрептофити (Streptophyta)
надотдел:Висши растения (Embryophyta)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
подотдел:Семенни растения (Spermatophytes)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
разред:Карамфилоцветни (Caryophyllales)
семейство:Щирови (Amaranthaceae)
подсемейство:Betoideae
триб:Beteae
род:Beta
секция:B. sect. Beta
вид:Червено цвекло (B. vulgaris)
подвид:B. v. subsp. vulgaris
(без ранг):Манголд (B. v. subsp. . C. Group)
Научно наименование
Манголд в Общомедия
[ редактиране ]

Манголдът (Beta vulgaris var. cicla) е двугодишно тревисто растение от семейство Щирови (Amaranthaceae), наричан още спанаково или листно цвекло. Широко разпространен листен зеленчук в страните от Централна и Западна Европа. на английски: Chard. Заедно с кръмното цвекло, захарното цвекло и червеното цвекло е разновидност на цвеклото (Beta vulgaris). Широката част на листата може да бъде зелена или червеникава, а листните дръжки обикновено са бели или цветно жълти или червени.[1] Може да достига 30 cm височина.

Манголдът има високо хранителни листа, което го прави популярна съставка в здравословните диети.[2] Той се използва за готвене от векове.[3]

Манголд, сварен, без сол
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
  Основни
Енергия84 kJ (20 kcal)
Въглехидрати4.13 g g
Мазнини0.08 g g
Вода92.65 g g
Манголд в Общомедия


Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Сеенето на манголда се извършва в средноевропейските страни в края на март до април, както и през юли и август за есенна консумация. Посятият през пролетта манголд, след едно време за растеж от 80 до 90 дни е готов за консумация през юли. Растението може да бъде отглеждано и като двугодишно, тъй като цъфти едва слез втория вегетационен период.

Хранителни свойства[редактиране | редактиране на кода]

В 100 гр. суров манголд се съдържат 20 kcal и богато съдържание (около 19% от дневното необходимо количество) и от витамините A, K и C, съответно 122%, 1038%, и 50% от това количество. Съдържа витамин Е, както и минералите натрий, магнезий, калий и желязо. Коренът на манголда се съдържа и много захар, която в миналото се е доивала чрез варене, но по-късно е заменена от захарното цвекло. Листата на манголда съдържат голямо количество оксалова киселина, което трябва да бъде взето от хората с проблеми с бъбреците по специално оксални камъни.

Лечебни свойства[4][редактиране | редактиране на кода]

  • Манголдът съдържа витамин К, който подпомага заздравяването на раните и поддържа здравината на костите
  • Съдържащият се в манголда витамин А поддържа здравината на очите, кожата и имунна система
  • Както и другите листни зеленчуци и манголдът съдържа високо съдържание на фибри и антиоксиданти и е с ниско съдържание на калории, мазнини и соли.

Съседи при отглеждане като смесена култура[редактиране | редактиране на кода]

Растенията се понасят по различен начин със своите съседи, с които растат непосредствено заедно по различен начин. Един важен фактор за това е „Алелопатията“. За манголда добри съседи са зелетатаь, боба, морковите, репички и лоши съседи са: спанакът.

Културни форми[редактиране | редактиране на кода]

Има две основни културни форми на манголда:

  • манголд с дръжки или с жили (Beta vulgaris subsp. vulgaris Flavescens-Gruppe, Synonyme Beta vulgaris subsp. flavescens, Beta vulgaris subsp. cicla var. flavescens, Beta vulgaris subsp. vulgaris var. flavescens), наричан в Швейцария на немски: Krautstiel, отличаващ се със силно изразена средна жила на листата. Те се консумират заедно с дългите дръжки подобно на аспержите. Жилите могат да са бели или червени. Тези с червените жили имат по-силен аромат. В миналото в Западна Европа е наричан още аспержите на бедните. В момента се явява любим зеленчук, който се появява рано напролет и е един от първите пресни зеленчуци.
  • Манголд за рязане или листов манголд (Beta vulgaris subsp. vulgaris Cicla-Gruppe, Synonyme Beta vulgaris subsp. cicla, Beta vulgaris subsp. cicla var. cicla, Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla) е характерен с това, че при отрязване на листата от дръжките, от тях израстват нови листа, които се консумират отново. Този манголд е устойчив на зимни условия и рано в началото на пролетта има листа, готови за консумация. Манголд с разноцветни стебла и листа се използва и като декоративно растение.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]