Мария Барбара Бах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Бах.

Мария Барбара Бах
Родена
Починала
7 юли 1720 г. (35 г.)
ПогребанаКьотен, Федерална република Германия
Семейство
РодФамилия Бах
БащаЙохан Михаел Бах І
СъпругЙохан Себастиан Бах (17 октомври 1707 – 1720)
ДецаВилхелм Фридеман Бах
Карл Филип Емануел Бах

Мария Барбара Бах (на немски: Maria Barbara Bach, 20 октомври 16847 юли 1720) е първата съпруга на композитора Йохан Себастиан Бах. Тя е негова втора братовчедка, тъй като е дъщеря на органиста и общински писар в Герен Йохан Михаел Бах.

Тя и избраникът ѝ Й. С. Бах се женят, докато той е органист в Блазиускирхе в Мюлхаузен, длъжност на която встъпва през 1707 г. Август същата година, Бах наследява 50 гулдена (повече от половината му годишна заплата) от своя чичо по майчина линия Тобиас Хамерхед. Това улеснява женитбата му с Мария Барбара, като сватбата се състои на 17 октомври в Дорнхайм, село близо до Арнщат, където е нейният дом и неговата предишна работа.

Въпреки че не се знае много за брака им, известно е, че е бил щастлив.

В периода, когато Бах вече работи в Кьотен, на 7 юли 1720 г. и докато Бах е зад граница с херцога, Мария Барбара внезапно умира, най-вероятно от инфекция свързана с бременност, оставяйки четири малолетни деца – Катерина Доротея, Вилхелм Фридеман, Йохан Готфрид Бернхард и Филип Емануел. Йохан Себастиан научава това едва при завръщането си от Карлсбад.

Мария Барбара ражда 7 деца, три от които умират малки:

Ана Магдалена Вилке е втората съпруга на Бах, която се грижи за децата от първия му брак, като за свои собствени.