Марко Хиетала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марко Хиетала
финландски музикант
30 юни 2013 г.
Роден
14 януари 1966 г. (58 г.)
Терво, Финландия
Музикална кариера
ПсевдонимMarco Hietala
Стилхевиметъл, симфоничен метъл
Инструментибас китара, акустична китара, вокал
Гластенор
Активностот 1984 г.
Участник вНайтуиш“, Sapattivuosi, „Тарот“, Northern Kings, Sinergy, Raskasta Joulua, Conquest, Jimsonweed
Семейство

Уебсайт
Марко Хиетала в Общомедия

Марко Хиетала (на фински: Marco Hietala) е финландски певец и басист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 януари 1966 в Терво, Финландия. Присъединява се към Nightwish през 2001 на мястото на Сами Ванска. С тях е издал пет албума – Century Child, Once, Dark Passion Play, Imaginaerum и Endless forms most beautiful. Пее в голяма част от песните на групата. Дългосрочният му проект е Tarot – групата, която е създал заедно с брат си Закъри Хиетала през 1986 година в родния им град Терво.

На 1 април 2010 година се разнесъл слух, че ще напусне Nightwish, за да се съсредоточи върху соловата си кариера, но малко по-късно той самият казва, че е било просто първоаприлска шега.

През концертите до End Of An Era (вкл.), Таря Турунен по някое време трябвало да си почине. До 2003 година, през тази нейна почивка групата изпълнявала инструментали, но след това Марко започва да пее кавъри на някои добре известни песни като тази на Ози Озбърн (Crazy Train), W.A.S.P. (Wild Child), на Дио (Don't Talk To Strangers), на Megadeth (Symphony of Destruction) и, естествено, на Pink Floyd (High Hopes). Някои от тези песни са пуснати заедно с албумите като концертни изпълнения. Но Хиетала има много по-голяма роля в албума Dark Passion Play, с песните Master Passion Greed и, разбира се, The Islander, изцяло написана и композирана от него.

Свирил е също така заедно с Дилейн – преди, като бас китарист и мъжката част от вокалите на групата, а и през 2009, в новия им албум – April Rain – песните са Control The Storm и Nothing Left. Друга негова група е Sinergy, с тях е до 2002 година, отново като басист и вокалист (заедно с lead вокалите на Кимбърли Гос.

През 2010 г. се присъединява към Kuorosota (финската версия на Clash of the Choirs) и изпълнява песните Paradise City (Guns N' Roses), We Are The Champions (Queen), Like A Virgin (Madonna), I Walk Forever (Tarot – там пее той самият заедно с клавириста и втори вокалист на групата Томи Салмела), и др.

Хиетала свири на китара от повече от 20 години. Четири години е изучавал теория на музиката, пеене и класическа китара. Има петгодишен опит със студийните записи.

Той живее в Керава, Финландия заедно с жена си и двете си деца – момчета близнаци, на шест години – Миро и Анто. Според неговите думи, когато не е на турне, обича да чете, да играе видео игри и да гледа филми. Като жанрове за книги и филми предпочита фентъзи, хоръри и научна фантастика.

На 12 януари 2021 г., в официалната страница на Nightwish във Фейсбук, Марко обявява оттеглянето си от групата.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]