Монополи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за настолната игра. За италианския град вижте Монополи (Италия).

Монополи
Информация
СъздателЧарлз Дероу
Издадена на1935 г.
Играчи2 до 8
Подготовка5 до 15 мин
Продължителност1,5 до 6 часа
СложностСредна
СтратегияСредна
Случаен елементСреден (хвърляне на зарове, изтегляне на карти)
Уменияелементарни математически – броене, умножаване и намиране на проценти; договаряне; добро общуване
За играта в BoardGameGeek
Монополи в Общомедия

Моно̀поли (на английски: Monopoly, в превод: „монопол“) е настолна игра. Играчите се състезават в добиването на печалби чрез стилизирана икономическа дейност, включително купуване, наемане и отдаване на имоти с помощта на игрални „пари“, докато хвърлят зарове и се придвижват по игралното поле. Играта е наречена на икономическата идея за монопол – добиването на пълен контрол над някакъв пазар от един-единствен продавач.

Играта е патентована от Чарлз Дероу през 1935 г.

Улиците, гарите и т.н. използвани в играта, са заимствани от град Атлантик сити.

Правила[редактиране | редактиране на кода]

В Монополи двама до осем души играят за пълен контрол над област, представляваща игралното поле. Идеята на играта се състои в закупуване на имоти, застрояване, търгове. Търговете се организират, когато останат три незакупени имота през първия кръг на играта. След като всички имоти се разпродадат между играчите, всички „монополисти“ търгуват между себе си имотите, за да могат след това да застрояват. Целта на застрояването е да се взема „наем“ от останалите играчи. На всяка страна от дъската са нарисувани гари, булеварди, улици, а всяка улица е разделена на части. За да може да строи, един играч трябва да е събрал всички части от една улица. Един играч плаща наем на друг, когато попадне на участък, който принадлежи на противника. Победител е този, който успее да накара всичките си съперници да банкрутират, тоест да загубят всичките си пари.

Елементи[редактиране | редактиране на кода]

Всички нотариални актове, къщи и хотели са държани от банката до закупуването им от играчите. Стандартният набор от елементи включва:

Карти[редактиране | редактиране на кода]

Има тесте от 32 карти Шанс и Общински трезор (16 Шанс и 16 Общински трезор), които играчите изтеглят, когато попаднат на съответните квадратчета на пистата, и следват инструкциите, отпечатани върху тях.

Собствености[редактиране | редактиране на кода]

Нотариален акт за всеки имот се дава на играчите за означаване собствеността, и да се определи продажната цена, стойността на ипотека, разходите за изграждане на къщи и хотели върху този имот, както и различните наемни цени в зависимост от това как е застроен имота. В началото на играта всеки играч тегли по 2 нотариални акта с които започва играта. Информацията включва:

  • 22 улици, разделени в 8 цветови групи от по две или три улици; играчът трябва да притежават всички от цветова група, за да може да строи къщи и хотели. Веднъж придобити, имотите от цветова група трябва да се подобрят или „раздробят“ поравно. Вижте раздела за правилата.
  • 4 жп линии, играчите събират $ 25 наем, ако те притежават една станция, $ 50 за две, $ 100 за три и $ 200 за всичките четири.
  • 2 комунални услуги, наем е четири пъти стойността на зарчетата, ако притежавате едната услуга, или десет пъти, ако и двете са ваша собственост. Хотели и къщи не може да се строят на комунални услуги или станции.

Цените за изкупуване за различните имоти варира от $ 60 до 400 $.

Зарове[редактиране | редактиране на кода]

Използват се две шестцифрени зарчета.

Къщи и Хотели[редактиране | редактиране на кода]

Има 32 къщи и 12 хотела. За разлика от парите, къщите и хотелите са с ограничено предлагане. Ако са изкупени, не се позволява заместване.

Пари[редактиране | редактиране на кода]

Стандартните издания на играта включват общо $ 15 140 разпределени, както следва:

  • 20х 500$
  • 20х 100$
  • 30х $ 50$
  • 50х $ 20$
  • 40х 10$
  • 40х 5$
  • 40х 1$

Допуска се общата сума на парите в банката да е $20 580 по 30 банкноти от вид.

Всеки играч започва играта с неговата фигурка на площада Go, и с 1’500$, разпределени както следва:

  • 2 x $500
  • 2 x $100
  • 2 x $50
  • 6 x $20
  • 5 x $10
  • 5 x $5
  • 5 x $1

Допълнителна валута[редактиране | редактиране на кода]

Количеството на парите в Монополи е теоретично неограничено; ако в банката се изчерпят парите, играчите трябва да използват други заместители, или да се водят записки на хартия.

Фигурки[редактиране | редактиране на кода]

Всеки играч е представен от малка фигурка, който се движи по периферията на игралното поле в съответствие с хвърлените зарове. Оригиналните 10 фигурки са: ютия, кесийка, фенер, спортна кола, напръстник, обувка, цилиндър, боен кораб, оръдие и люлеещо се конче. От 2017 г. една от фигурките е заменена, след едномесечно гласуване във фейсбук страницата на играта, а именно ютия с котка.

Правила[редактиране | редактиране на кода]

Играчите се редуват последователно да хвърлят заровете и да придвижват своите фигурки. Кой да бъде първи се избира с жребий.

Ако играчът попадне на Шанс (Chance) или Общински (Community Chest) изтегля най-горната карта от съответната купчина и следва указанията. Ако играчът попадне на безстопанствен имот, независимо дали улица, железопътна гара или комунална услуга, той може да го купи вписана покупна цена. Ако той откаже тази покупка, имотът се продава на търг от банката с най-висока цена. Ако имотът е вече закупен и неипотекиран, се заплаща на собственика определения наем, записан в нотариалния акт, цената зависи от това дали имотът е част от комплект или степен на развитие. Ако играч хвърли еднакви числа на зарчетата (чифт), след завършване на свой ред, той хвърля пак. Но който хвърли три пъти чифт, обаче отива в затвора.

Играчите отиват в затвора, ако те попаднат, върху „отиди в затвора“, или се изтегли карта от Шанс (Chance) или Общински (Community Chest), която казва „да отиде в затвора“. Когато играч се изпраща в затвора, той не може да премине GO и да вземе 200$ заплата, но след като излезе и премине през GO, той взима 200$. Ако играчът не е „изпратен“ в затвора, а само попада на квадратчето, той е цамо на посещение „Just Visiting“ и се придвижва по обичайния начин за следващата си ред.

Ако играч е в затвора, той не кара нормален ред и трябва или да плати глоба от 50$ за да бъде освободен от затвора или да се възползва от карта изтеглена от Шанс (Chance) или Общински (Community Chest) за измъкване от затвора „Get Out of Jail Free“, или да се опита да хвърли чифт на заровете. Ако играчът не успее хвърли чифт, той губи своя ред. Ако той не успее да хвърли чифт три пъти, той трябва автоматично да плати 50$ глоба за да бъде освободен. Докато един играч е в затвора, той не може да купува и продава имоти и сгради, да участва в наддаването, и да събира наеми. Ако играчът хвърли чифт, той се придвижва според хвърлянето, но не може да хвърля втори път.

Ако даден играч притежава всички имоти в цветовата група и никой от тях не е ипотекиран, той може да ги развие по време на ред. Развитието включва закупуване на миниатюрни къщи или хотели от банката и поставянето им в имотните пространства, това трябва да се прави равномерно в рамките на групата имоти. Това означава, че втората къща не може да бъде построена на даден имот, в рамките на група, докато всички те не получат по една къща. След като играчът притежава цялата група, той може да събира двоен наем. Въпреки че не може да поставя къщи и хотели на железопътни линии или комунална услуга, дадения наем се увеличава ако играчът притежава повече от един от двата типа имоти. Играчите нямат право да си обединяват имотите!

Имотите могат да бъдат ипотекирани, преди това трябва да бъдат продадени всички хотели и къщи от имотите от този цвят. Играчът получава пари от банката за всеки ипотекиран имот (половината от продажната цена), която може да бъде платена с лихва за откупуване обратно. Къщите и хотелите могат да бъдат продадени обратно на банката на половина покупната им цена. Играчите не могат да събират наеми на ипотекирани имоти и не могат да ги дават на други хора.

Играч, който не може да си плаща дълговете, е в несъстоятелност (банкрут) и се елиминира от играта. Ако фалира играч и той дължи на банката, той трябва да продаде на банката всичко, след което банката продава на търг нещата. Ако дългът е към друг играч, всички активи се прехвърлят на ищеца, който в този случай наслдява и ипотеките, ако има такива. Победител е този играч, който остава след като всички други са фалирали. Ако играта се прекъсне преди да фалират повечето играчи, победител е този, който притежава най-много пари (към наличните банкноти се калкулират стойностите на имотите, къщите и хотелите).