Монтрьо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Монтрьо
Montreux (френски)
      
Герб
Страна Швейцария
КантонВо
Площ33,41 km²[1]
Надм. височина390 m
Население24 520 души (2008)
Пощенски код1815, 1816, 1817, 1818, 1820, 1822, 1823, 1824, 1832, 1833
МПС кодVD
Официален сайтwww.montreux.ch
Монтрьо в Общомедия

Монтрьо̀ (на френски: Montreux) е град в Западна Швейцария, кантон Во. Разположен е на източния бряг на Женевското езеро, а населението му е около 24 520 души (2008). Курортният град е част от швейцарската ривиера.

География[редактиране | редактиране на кода]

Монтрьо е разположен край Женевското езеро между Лозана и Вилньов в богат винопроизводителен район. Климатът тук е мек поради близкото разположение на Женевското езеро, от една страна, и високите Алпи, от друга.

История[редактиране | редактиране на кода]

Още в рамките на Римската империя Монтрьо е важно селище на мястото, където пътят от Рим се разделя на две – към Авентикум, център на страната на хелветите, и към Галия през Безансон. През 12 век в региона е въведено лозарството и слънчевите склонове от Лаво до Монтрьо се превръщат в процъфтяващ винарски район.

Областта, включваща Монтрьо, е под властта на различни владетели, докато тези от Савоя присъединяват всички земи от днешния кантон Во към владенията си. След Бургундските войни през 15 век швейцарците от Берн завладяват региона без особена съпротива. Относителната религиозна свобода по време на Реформацията привлича към Монтрьо голям брой хугеноти от Италия.

През 1798 градът е завладян от Наполеон I, но след неговия разгром през 1815 е върнат на Швейцария. През 19 век Монтрьо се превръща във важен туристически център, привличайки богати клиенти от Европа и Америка.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Монтрьо е домакин на няколко фестивала:

  • В памет на Фреди Меркюри, провеждан всяка година (от 2003 г.) през първия уикенд на септември.
  • Джаз-фестивалът на Монтрьо, провеждан ежегодно през месец юли от 1967 година насам.
  • Фестивалът „Златната роза“, провеждан през пролетта (1961 – 2003), чиято награда – „Златната роза на Монтрьо“, е международна награда за телевизия.
  • „Златната награда на Монтрьо“ – всяка година през април (от 1989 г.), който е първият международен конкурс за реклама и мултимедия в Европа.
Статуята на Фреди Меркюри.

Монтрьо предлага една от най-прекрасните разходки по брега на Женевското езеро – от Вилньов до Вьове.

На крайбрежната улица в Монтрьо е издигната статуята на Фреди Меркюри, обърната към езерото. Замъкът Шийон предлага незабравима гледка от Женевското езеро и може да бъде лесно достигнат пеш, с автобус или лодка.

Дийп Пърпъл правят Монтрьо известен с песента си „Дим над водата“ („Smoke on the Water“), в която се пее за събитие от 1971 г., когато фен на Франк Запа подпалва казиното в Монтрьо.

Игор Стравински е почивал в Монтрьо. В негова чест е наречена концертната зала в града.

Личности, починали в Монтрьо[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Arealstatistik Standard - Gemeinden nach 4 Hauptbereichen // Посетен на 13 януари 2019 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Montreux в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​