Остра могила (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За другото българско село с име Остра могила вижте Остра могила (Област Сливен).

Остра могила
Общи данни
Население219 души[1] (15 март 2024 г.)
7,85 души/km²
Землище28,005 km²
Надм. височина417 m
Пощ. код6062
Тел. код041118
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ54314
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Стара Загора
Живко Тодоров
(ГЕРБ; 7 ноември 2011)
Остра могила в Общомедия

Остра могила е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Остра могила се намира в планински район. Разположено е на около 15 км северозападно от град Стара Загора. и на 15 км южно от град Казанлък в полите на Средна гора. В околностите има няколко дупки и пещери, както и древни мегалитни руини с наименованието „Градища“, вероятно още от тракийско време.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на селото е много богата. Тук са намерени монети от тракийско и османско време. Те се съхраняват в РИМ – Стара Загора. Местните жени са известни в региона със запазването на стари рецепти.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Остра могила е с балкански климат. Идеално място за почивка. Има много красиви гори, които крият много тайни от времето на турското владичество.


Намира се югоизточно от с. Остра Могила, на 5м от шосето за Старозагорските бани. Проучена и картирана, с общата дължина на всички галерии - 151м. Пещерата е от лабиринтен тип, развита изключително на един етаж. Относителната влажност на въздуха е 82-86%, а денивелацията на входа 4,5 метра. В най-ниската и част има малко езерце. Проникването в пещерата става само с водач и със специална екипировка.

Съборът на Остра могила се провежда на 8 септември. Този ден е храмовият празник на най-старата църква в региона „Въведение Богородично“.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Там живее видният български поет и певец Генко Танев. В селото живеят и други известни личности: Д-р Иван Жеков – анестезиолог и реаниматор,Нели Филипова – дългогодишен кореспондент на вестниците „Труд“ и „Континент“, първият демократично избран кмет на Стара Загора Антон Андронов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]