Палмира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Сирия. За острова в Тихия океан вижте Палмира (остров). За града в Колумбия вижте Палмира (Колумбия).

Палмира
34.5504° с. ш. 38.2698° и. д.
Палмира
Страна Сирия
Площ1640 ha
Палмира в Общомедия
Монументалната арка на Палмира

Тадмор (на арабски: تدمر), известен на Запад предимно като Палмира, е град в Централна Сирия, административен център на едноименна околия в област Хомс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гръцкото му име Palmyra (Παλμυρα) е превод от арамейското Tadmor, което означава палма. Палмира е наричана „невестата на пустинята“.

Възниква през Второто хилядолетие пр.н.е. През 1-3 век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушен от римляните през 273 г. В миналото е важен пункт на керванния път, пресичащ Сирийската пустиня.

Съвременност[редактиране | редактиране на кода]

Днес Тадмор е град, край останките на величествения древен град, силно зависим от туризма. Разположен е в оазис на 215 km североизточно от Дамаск и на 120 km югозападно от река Ефрат.

Има население от 51 323 души (по данни от преброяването) към 22.09.2004 г.

ИДИЛ в Палмира[редактиране | редактиране на кода]

На 21 март 2015 г. Ислямска държава превзема Палмира и унищожава голям брой паметници на културата на античния свят с общочовешка културно-историческа стойност.[1]

На 27 март 2016. сирийската армия вярна на президента Башар Асад, с подкрепата на ВВС на Русия си връща пълния контрол над града.[2]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Панорама рано сутрин
Развалините на храма на Бел
Развалините на театъра
Замъкът на Фахредин ал-Маани нощем

Източници[редактиране | редактиране на кода]