Постбоп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пост боп)
Постбоп
Стилистични корениджаз, бибоп, хард боп, модален джаз, фрий джаз
Културни корениНю Йорк, началото на 1960-те
Типични инструментибарабани, саксофон, тромпет, тромбон, кларинет, пиано
Популяризиране1960-те

Постбопът е вид джаз музика за малки бендове, която се развива в началото до средата на 60-те години.

Дефиниция[редактиране | редактиране на кода]

Според музиковеда Джереми Юдкин, постбопът не следва „конвенциите на бопа или очевидно аморфната свобода на новия джаз“. Той пише в своята дефиниция за поджанра:

Формите, темпото и неравноделният размер са все по-свободни, композициите са нови, и членовете на бенда са станали композитори ... Това е подход, който е абстрактен и напрегнат до крайност, като се оставя място за ритмична и колористична автономност от страна на барабаниста - подход, в който влизат модалните и акордните хармонии, гъвкавостта във формите, структурираните куплети, мелодична вариативност и свободна импровизация.

История[редактиране | редактиране на кода]

Майлс Дейвис, Хелзинки, 1964

Вторият квинтет на Майлс Дейвис е активен от 1965 до 1968 г. и в него участват пианистът Хърби Хенкок, контрабасистът Рон Картър, саксофонистът Уейн Шортър и барабанистът Тони Уилямс. Те записват шест студийни албума, които според Си Майкъл Бейли поднасят на вниманието на музикалната общност постбопа. Това се постига с албуми като E.S.P. (1965), Miles Smiles (1967), Sorcerer (1967), Nefertiti (1968), Miles in the Sky (1968), and Filles de Kilimanjaro (1968).

Много от постбопа е записан за Блу Ноут Рекърдс. Ключови албуми са Speak No Evil на Уейн Шортър; The Real McCoy на Маккой Тайнър, Out To Lunch на Ерик Долфи, Miles Smiles на Майлс Дейвис; Maiden Voyage на Хърби Хенкок и Search For The New Land на Лий Морган (творец, който принципно не се свързва с постбоп жанра). Голяма част от постбоп музикантите работят и в други жанрове, като особено подчертано е застъпването с по-късния хард боп.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Post-bop в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]