Рихард I (Бургундия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рихард I
херцог на Бургундия
Роден
858 г.
Починал
Семейство
РодБувиниди, Бозониди
БащаБувин
Братя/сестриБозон Виенски
Рихилда Прованска
СъпругаАделхайд Бургундска
ДецаРаул
Хуго Черния
Бозон I
Рихард I в Общомедия

Рихард I Застъпник (на френски: Richard le Justicier; * 858; † 921 в Оксер) от род Бувиниди, е от 880 г. първият херцог на Бургундия.

Бургундия в края на 9 век:
• Кралство Долна Бургундия (оранжово: Бозон Виенски)
• Кралство Горна Бургундия (зелено: Рудолф I)
• Херцогство Бургундия (кафяво: Рихард I Застъпник

Син е на Бувин (842/862), граф на Метц, игумен на Горзе, и на Рихилда от Арл, дъщеря на Бозон Стари, граф на Арл, граф в Италия (Бозониди), и сестра на Теутберга (съпруга на Лотар II, краля на Лотарингия от Каролингите).

Рихард I е брат на Бозон Виенски († 1 ноември 887), от 879 крал на Долна Бургундия, женен за Ерменгарда, дъщеря на Лудвиг II, и на Рихилда Прованска († 910/914), която е втора съпруга на император Карл Плешиви, (Каролинги) и на Радберт, 859/879, епископ на Валанс.

Рихард се жени 887/888 г. за Аделхайд, дъщеря на Конрад II и сестра на Рудолф I крал на Бургундия (Велфи). Съпругата му носи като зестра Графство Оксер.

След смъртта на император Лудвиг II (875) Рихард и брат му Бозон придружават техния зет, крал Карл Плешиви, в Италия, който в Рим e коронован за император от папата Йоан VIII. Бозон става dux и missus regius в Италия. През 877 г. Рихард заедно с Хуго Абас (Велфи) получава от брат си службата на missus в Италия.

Рихард е през 876 г. граф на Санс. През 880 г. той получава от Луи III и Карломан II от благодарност Графство Отун и като комтурство-игумен (laienabt) на Saint-Symphorien. Става граф след 887 г. на Тонер, Невер, Дижон и Шалон сюр Сон.

След смъртта на Бозон (887) Рихард помага на снаха си Ерменгарда Италианска като регентка на Долна Бургундия и завежда племенника си, Лудвиг Слепи, в двора на император Карл Дебели, който осиновява момчето.

През 888 г. Рихард побеждава норманите при Saint-Florentin. През 894 г. завладява Лангър, през 895 г. взема титлата комтурство-игумен на манастирите Sainte-Colombe в Санс и Saint-Germain в Оксер. През юли 911 г. Рихард в съюз с Робер I разбива норманите при Шартър, което води до сключване на договора от Saint-Clair-sur-Epte между Роло и Шарл III.

От 918 г. Рихард има титлата „граф и херцог на Бургундия“ (comes et dux Burgundiae). Той умира през август/септември 921 г. и е погребан в манастира Sainte-Colombe в Санс.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Рихард е женен от 887/888 г. за Аделхайд Бургундска (870 – 929), сестра на Рудолф I крал на Бургундия (Велфи). Баща е на:

Източници[редактиране | редактиране на кода]