Рихард Нойтра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ричард Нойтра)
Рихард Нойтра
Richard Neutra
Роден
Починал
16 април 1970 г. (78 г.)
Националност Австрия
СтилМодернистична архитектура
УчителАдолф Лоос
ПовлиянОто Вагнер, Адолф Лоос[1]
НаградиWilhelm Exner Medal (1959)
Златен медал на AIA (1977)
Рихард Нойтра в Общомедия

Рихард Нойтра (на немски: Richard Joseph Neutra) е австрийски архитект.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Рихард Нойтра е роден на 8 април 1892 г. във Виена, в богато еврейско семейство. Бил е ученик на Адолф Лоос във Виенския технологичен университет. През това време се интересува от делата на Ото Вагнер.

През 1912 г. той предприема пътуване до Италия и Балканите с Ернест Фройд (син на Зигмунд Фройд). След Първата световна война Нойтра заминава за Швейцария, където работи с ландшафтния архитект Густав Аман. През 1921 г. работи за кратко като архитект в германския град Лукенвалде, а по-късно през същата година се присъединява към бюрото на Ерих Менделсон в Берлин. Нойтра допринася за участието в конкурса на фирмата за нов търговски център за Хайфа, Палестина (1922 г.), както и на жилищен проект „Zehlendorf“ в Берлин (1923).[1]

През 1922 г. сключва брак с Диона Нидерман (дъщеря на архитект). Премества се в САЩ през 1923 г. Работи за кратко за Франк Лойд Райт, преди да приеме покана от неговия близък приятел Рудолф Шиндлер да работят и живеят в „Schindler's Kings Road House“ в Калифорния.

Къща „Кауфман“ в Палм Спрингс

Първата работа на Нойтра в Лос Анджелис е като ландшафтен архитект: оформя дизайна на градината за плажната къща на Шиндлер (1922 – 5), проектирана от Филип Ловел (Newport Beach); и за пергола и мини басейн на Комплекса на Райт и Шиндлер за Алин Брансдал и Олив Хил (1925), Холивуд. Впоследствие той развива своя собствена практика и продължава да проектира множество сгради, отразяващи Международния стил. Дванадесет от тях са определени като исторически и културни паметници, включително „Lovell Health House“ и „Richard and Dion Neutra VDL Research House“. В Калифорния той става известен със строго геометричните, но просторни структури, които отразяват варианти от стила на Западното крайбрежие до Средновековна резиденция.[1]

Къща „Милър“ в Палм Спрингс

През 1932 г. Нойтра е включен в изложбата MoMA за модерна архитектура, организирана от Филип Джонсън и Хенри Ръсел Хичкок. През 1949 г. Нойтра става партньор с Робърт E. Александър. Партньорството продължава до 1958 г. и най-накрая му дава възможност да проектира по-големи търговски и институционални сгради.

През 1955 г. правителството на САЩ упълномощава Нойтра да проектира ново посолство в Карачи.[1] Назначаването на Нойтра е част от амбициозна програма на архитектурни комисии на признати архитекти, които включват посолства на „Валтер Гропиус“ в Атина; „Едуард Даръл Стоун“ в Ню Делхи; „Марсел Бройер“ в Хага; „Джоузеп Луис Серт“ в Багдад; „Ееро Сааринен“ в Лондон.

През 1965 г. Нойтра става партньор със сина си Дион Нойтра. Между 1960 и 1970 г. Нойтра създава осем вили в Европа, четири в Швейцария, три в Германия и една във Франция.

До смъртта си във Вупертал, Германия, на 16 април 1970 г., той вярва във възможността за промяна на човечеството към по-добро чрез архитектура.

Унищожени произведения[редактиране | редактиране на кода]

Cyclorama Building, Гетисбърг, Пенсилвания

Една от най-известните и често фотографирани сгради, проектирани от Нойтра, е построената през 1962 г. къща „Маслон“ в ранчото „Мираж“ в Калифорния. Сградата е разрушена през 2002 г.[2]

Прочутата сграда „Cyclorama“ в Гетисбърг е разрушена от National Park Service на 8 – 9 март 2013.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Richard Neutra // MoMA, 22 февруари 2010. Посетен на 31 юли 2015.
  2. Brad Dunning, „A Destruction Site“, The New York Times, 21 април 2002.
  3. The death of the Gettysburg Cyclorama building // Evening Sun. Архивиран от оригинала на 2013-03-13. Посетен на 31 юли 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]