Розалия (светица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Света Розалия
статуя
Родена1130 г.
Починала4 септември 1166 г.
Почитана вРимокатолическа църква
Канонизация1630 г., Палермо от Урбан VІІІ
Празник4 септември
Атрибутивенец от рози, лилия, череп без долната челюст
ПокровителствоПалермо и цяла Сицилия
Света Розалия в Общомедия

Св. Розалия (на италиански: Santa Rosalia; е родена през 1130 г., починала около 1166 г.) – католическа светица, отшелница, покровителка на град Палермо и на цяла Сицилия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Практически единственият източник за живота на светицата е нейното средновековно житие. Според него, Розалия е родена през 1130 г. в богато и благородно норманско семейство. Баща и, лорд Синибалд е един от преките потомци на Карл Велики. На 18 години тя е представена в двора на Рожер II, обаче Розалия, която е много набожно момиче, решава да стане отшелница и се установява в една пещера на склона на планината, близо до Палермо. Тя умира около 1166 г. (назовават се също така и дати, на 1160 и 1156) г.

Почитане[редактиране | редактиране на кода]

Шествие със статуята на св. Розалия по улиците на Палермо

През 1624 г. Палермо е заплашено от епидемия от чума. Според легендата св. Розалия се явява като видение пред болна жена, а по-късно пред ловец, на когото посочва мястото, където се намират нейните мощи и иска да се преместят в Палермо. Мощите на светицата са пренесени в градската катедрала, придружени с тържествено шествието. След това болестта намалява и бързо отстъпва от града.

Св. Розалия е провъзгласена за покровителка на Палермо. Над пещерата, където според легендата е живяла и където са открити нейните останки е построен санктуарий.

Официално е канонизирана през 1630 г. от папа Урбан VIII.

Паметта на светицата се празнува в Католическата църква на 4 септември (традиционно считана за дата на нейната смърт). Освен това, Сицилия, има местна традиция в честването на 15 юли – денят на пренасяне на мощите на света Розалия. В Палермо на този ден се провежда тържествено шествие по улиците на града със статуята на светицата. След шествието се провежда колоритен фестивал. Също има поклоническа традиция, посветена на света Розалия – да се извърши поклонение бос от Палермо до санктуария на бившата пещера в Монте Пелегрино (името на планината се превежда като „Планината на поклонниците“).

Санктуарий на Св. Розалия в Монте Пелегримо

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Святая Розалия“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​