Рут Лоренсо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рут Лоренцо)
Рут Лоренсо
Ruth Lorenzo Pascual
испанска певица
Родена
10 ноември 1982 г. (41 г.)
Торес де Котияс, Испания
Музикална кариера
Стилпоп музика
Инструментикитара, вокал
Активностот 2008 г.
ЛейбълVirgin
Семейство

Уебсайтwww.ruthlorenzo.com
Рут Лоренсо в Общомедия

Рут Лоренсо е испанска певица и композиторка, известна с участието си в петия сезон на британското певческо шоу „The X Factor“, където завършва на пето място. Носещ името „Burn“, дебютният сингъл на певицата достига шестнадесета позиция в родната Испания. През 2014 година е избрана за представител на страната на „Евровизия“.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Торес де Котияс на 10 ноември 1982 година.[1] Още от малка е фен на мюзикъла „Ани“ и въпреки че не е можела да разбере какво се пее, тя пеела на английски заедно с участниците в мюзикъла. На шестгодишна възраст открива музика на Монсерат Кабайе, а след като майка ѝ купува албум на певицата, малката Рут започва да я имитира.

Когато Рут е на 12 години, семейството ѝ се мести в Америка и тогава за пръв път получава възможността да се занимава с музика в училище. Благодарение на продължително поощряване от страна на учителите ѝ тя започва да участва в състезания и да играе главни роли в музикални продукции като „Фантомът от Операта“ и „Моята прекрасна лейди“.

Семейството се завръща в Испания, когато Рут е на 16. Тя е принудена да спре уроците си по пеене поради финансови затруднения, в резултат на което се отказва от мечтата си да стане студиен изпълнител. Три години по-късно се присъединява към рок група, което е предизвикателство за нея, тъй като към тогавашния момент е пяла само опера. През 2002 година отива на прослушване на втория сезон на „Операция Триумф“ – испанската версия на „Стар Академи“, където отпада в първите кръгове. Накрая Рут подписва договор с „Поларис Уърлд“, където е и пиар консултант, и изпълнител.

The X Factor и след него[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 година Рут се явява на прослушванията на петия сезон на шоуто „The X Factor“. Изпява песента „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman“, с което впечатлява журито и продължава напред към тренировъчните лагери. Минава и този етап, след което е изпратена на Сен Тропе заедно с другите участници над 25-годишна възраст. Там тя пее песента „True Colors“ пред ментора си Дани Миноуг и успешно преминава към концертите на живо.

На първия концерт на живо изпълнява „Take My Breath Away“ на английски и испански. Получава добри коментари и по-специално от Саймън Коуел, който я посъветва да пее по-често на родния си език. На следващата седмица изпява „I Just Can't Stop Loving You“ на английски, остава в номинационна битка, но я печели, пеейки „Purple Rain“. Не след дълго Рут отново попада в номинационна битка, като този път е спасена от трима съдии. През седмицата на „Тейк Дет“ изпява „Love Ain't Here Anymore“, за което е похвалена щедро. Осмата седмица поставя край на участието ѝ в шоуто, защото получава най-малък брой гласове от всички участници.[2]

След „The X Factor“ започва да изнася концерти из Великобритания и Ирландия в края на 2008 година. През март 2009 година се присъединява към турне на „The X Factor“. На едно от участията си в Ирландия обявява, че в края на годината ѝ предстои издаване на албум.

На 14 ноември 2009 година пее на включването на коледните светлини в Пейзли, където изпява няколко от известните си песни от „The X Factor“. В кратко интервю след това оповестява, че първият ѝ сингъл и първият ѝ албум ще излязат през месец март 2010 година. Не става ясно заглавието на албума, нито дали е изпяла някои от песните на живо.

От канал „Куатро“ ѝ отправят предложение да напише песен за тяхна теленовела. Тя приема и композира две песни – едната за началните надписи („Quiero Ser Valiente“), а другата за края на сериите („Te Puedo Ver“).[3]

Обявява, че прекъсва работата си с „Върджин Рекърдс“/„И Ем Ай“ поради „креативни различия“[4] и че ще продължи да работи върху албума си като независим изпълнител.

Burn и The Raspberry Pattern[редактиране | редактиране на кода]

Записва се в уебсайт, чрез който фенове помагат с парични средства за реализиране на така и нереализиралия се дотогава сингъл. Успява да събере необходимите средства и на бял свят се появява „Burn“ (кавър версия на песента на Францис Родино).

Изнася концерти в Испания, Ирландия и Великобритания. Композира песни за други изпълнители, в това число и за момчешката група „Аурин“.

Името на групата ѝ става „The Raspberry Pattern“.[5] Споделя, че не е решено как ще се казва дебютният албум, че може просто да носи името ѝ или името на групата.[6]

Работя с неколцина завидно талантливи композитори и продуценти върху колекция от песни, с които не само се гордея, но които ме представят като артист, композитор и изпълнител. Албум, който е верен на същността ми и който, да се надяваме, ще удържи на изпитанието на времето.

Рут за своя предстоящ албум[4]

Подписва с „Ростър Мюзик“ през 2013 година.

Planeta Azul и „Евровизия“[редактиране | редактиране на кода]

Датата 1 март 2014 година е обявена за дата на излизане на нейния дългоочакван пръв албум – „Planeta Azul“. На 20 януари е съобщено, че тя е един от петимата кандидат-представители на Испания за „Евровизия“.[7] Месеци по-рано е проведена анкета в уебсайт, където се нарежда на второ място сред най-подходящите кандидати за песенния конкурс.

През февруари излиза песента „Dancing in the Rain“,[8] която се изкачва на първа позиция на Айтюнс (Испания). Печели националната селекция на 22 февруари и това става песента, с която по-късно ще представи страната си на голямата сцена в Копенхаген.[9]

Източници/бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) X-Factor Horoscopes. Russelgrant.com. Посетен на 2 март 2014.
  2. ((en)) Ruth Lorenzo voted off 'X Factor'. Digitalspy.co.uk. Посетен на 2 март 2014.
  3. ((es)) Ruth Lorenzo compone e interpreta la cabecera y el cierre de 'Valientes'. Formulatv.com. Посетен на 2 март 2014.
  4. а б ((en)) Digitalspy.co.uk. 'X Factor' Lorenzo splits from EMI. Посетен на 2 март 2014.
  5. ((es)) Entrevista con Ruth Lorenzo. Blogs.formulatv.com. Посетен на 2 март 2014.
  6. ((en)) Ruth Lorenzo talks to Shout about music, X Factor and The Raspberry Pattern Архив на оригинала от 2011-08-10 в Wayback Machine.. Unrealityshout.com. Посетен на 2 март 2014.
  7. ((es)) TVE confirma a Ruth Lorenzo, Brequette, Jorge Gonzalez, Raul y La Dama para su preseleccion. Eurovision-spain.com. Посетен на 2 март 2014.
  8. ((es)) Eurovisión 2014 – Ruth Lorenzo canta „Dancing in the rain“. Rtve.es. Посетен на 2 март 2014.
  9. ((en)) Ruth Lorenzo wins in Spain!. Eurovision.tv. Посетен на 2 март 2014.