Сайръл Риджис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сайръл Риджис
Лична информация
Роден9 февруари 1958 г.
Починал14 януари 2018 г. (59 г.)
Второ гражданство Англия
 Франция
Ръст183
Постнападател
Юношески отбори
Райдър Брент Вали
Оксфорд енд Килбърн Бойс
Райдър Брент Вали
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1975—1976
1976—1977
1977—1984
1984—1991
1991—1993
1993—1994
1994—1995
1995—1996
1975—1996
Молзи
Хейс
Уест Бромич Албиън
Ковънтри Сити
Астън Вила (Бирмингам)
Уулвърхямптън Уондърърс
Уикъмб Уондърърс (Хай Уикъмб)
Честър Сити
Общо
?
?
241
238
52
19
35
29
614
?
?
(81)
(47)
(12)
(2)
(9)
(7)
(158)
Национален отбор
1978—1982
1978—1980
1982—1987
Англия (мл.)
Англия Б
Англия
6
3
5
(3)
(0)
(0)
Треньор
1999
2000
Уест Бромич Албиън
Уест Бромич Албиън
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .

Сайръл Риджис (на английски: Cyrille Regis; 9 февруари 1958 г. – 14 януари 2018 г.) е английски футболист, играл като нападател. Професионалната му кариера трае 19 години, в които играе в 614 мача и вкарва в тях 158 гола в националните шампионати, по-голямата част от които за Уест Бромич Албиън и Ковънтри Сити. Играе и в пет срещи на Англия. Той влиза в историята и като едва третия тъмнокож национал на Англия.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Риджис се ражда на 9 февруари 1958 година в Марипасула, Френска Гвиана. Баща му, Робърт Риджис, е работник родом от държавата Сейнт Лусия, а майката, Матилда Риджис – шивачка[1][2][3]. Баща му се мести във Великобритания през 1962 году и след година взема и семейството си[4]. Отначало семейството живее в района на Портобело Роуд в Лондон, а след това се мести в Стоунбридж. По-младият брат на Сайръл, Дейвид Риджис, също става футболист[5].

Бъдещият римо-католик, учи в началното училище Кенсъл Райз, а по-късно – в средното училище на кардинал Хинсли в Харлсдън. Там Риджис се занимава с лека атлетика, игре крикет и футбол, канят го да играе във футболния момчешки отбор от Брент. Канят го и на проби в „Челси“, но не успява да се възползва от тази възможност заради травма на сухожилието под коляното. Риджис започва да играе в неделната футболна лига за „Райдър Брент Вали“. След това преминава в „Оксфорд енд Килбърн Бойс“, и отново се завръща в „Райдър“.

Началото на кариерата му е трудно, защото често е жертва на расистки обиди. Следващата стъпка след училище е да вземе диплома като електротехник, но също получава и диплома City&Guilds[3]. До началото на професионалната си футболна кариера той се занимава с търговия[6].

Клубна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Любителски отбори[редактиране | редактиране на кода]

През сезон 1975/76 Риджис преминава в клуб от Атинската лига „Молзи“, за който вкарва около 25 гола. След това постъпва предложение да премине в „Боръм Ууд“, но трансферът не става, тъй като треньорът на „Молзи“ Джон Съливан не желае да пусне играча, който е имал действащ договор. Впоследствие Риджис, че е още млад за професионален договор, и се маха от „Молзи“. На 7 юли 1976 година се присъединява към полупрофесионалния „Хейс“ от Истмиън лига[7]. Там бързо прави впечатление със скоростта и техниката си. Риджис вкарва 24 гола през 1976/77. На мачовете на тима започват да идват куп скаути и в крайна сметка най-бързо действат от „Уест Бромич Албиън“, който го привлича през лятото на 1977 година[8]. Според легендата скаутът на „дроздовете“ Рони Алън плаща от собствения си джобчаст от трансфера, защото е бил напълно убеден в качествата на Риджис за разлика от мениджъра Джони Джайлс.

„Уест Бромич Албиън“[редактиране | редактиране на кода]

Малко след преминаването на Риджис в „Уест Бромич“ Рони Алън поема ръководството на „Уест Бромич“, след оставката на Джайлс и това трасира пътя на Риджис към първия тим. Риджис отбелязва още в дебютия си мач за „Уест Бромич“ срещу „Шефилд Уензди“ в рамките на Централната лига. На 31 август 1977 изиграва и первия си мач за основния отбор в Купата на Лигата срещу „Родъръм Юнайтед“, Риджис прави дубъл и помага на отбора си да поеди с резултат 4:0[9]. След три дни дебютира и в висшата лига в мача с „Мидълзбро“, а отборът му бие с 2:1[10]. В тази среща той отново вкарва след като прави рейд от центъра на игрището до наказателното поле. Дейвид Милс от „Мидълзбро“, който по-късно се присъединява към Риджис в „Уест Бромич“, нарича този гол „чисто великолепен гол“[9].

В края на декември Рони Алън подава оставка, за да застане начело на Саудитска Арабия, а капитанът на клуба, Джон Уайл, става треньор[11]. През януари 1978 година Риджис вкарва в първия си мач за купата на Англия и помага на отбора си да победи „Блякпул“ с резултат 4:1[9]. Няколко дни след това клубът назначава нов треньор, Рон Аткинсън. Скоро на поста застава Рон Аткинсън, който прави от Сайръл истинска звезда.

Риджис играе с други двама чернокожи играчи, Лори Кънингам и Брендън Батсън. Започват да ги наричат „Трите степени“ – по името на женското вокално трио The Three Degrees. Те стават първото изцяло тъмнокожо нападение, което е прецедент за времето си. На 30 декември 1978 година „Уест Бромич“ побеждава с 5:3 „Манчестър Юнайтед“, на него Риджис оформя окончателния резултат. През 1978 година Риджис е бил признант за най-добър млад играч на годината. А в сезон 1981/82 получава премия от BBC за „Гол на сезона“, отбелязан след силен далечен удар в мач за купата на Англия срещу „Норич Сити“.

През 1979 Риджис играе прощална си мач за „Уест Бромич“ Лена Кантело, в него отборът на белите играе против отборът на черните, в който черните побеждават 3:2[12].

По време на пребиваването си в „Уест Бромич“ вкарва 112 гола в 301 мача във всички турнири, но така и не успява да спечели нито един престижен трофей. През 1978 „Уест Бромич“ губи от „Ипсуич Таун“ в полуфинала за купата на Англия, четири години по-късно на същия етап губят от „Куинс Парк Рейнджърс“. Губи и финала в Купата на Лигата от „Тотнъм Хотспър“ през 1982 година. „Уест Бромич“ заема трето място в Перва дивизия през 1979 година и четвърто през 1981 година. „Големия Рон“ напуска в посока Манчестър Юнайтед през 1981 година.

„Ковънтри Сити“[редактиране | редактиране на кода]

През 1984 година Риджис преминава в „Ковънтри Сити“ за 250 000 фунта[13] и играе за него в седем сезона. За това време играе с такива футболисти, като Дейвид Бенет, Дейвид Спиди, Кит Хоухън и Тери Гибсън, с последните двама Риджис прави супер атакуващ екип. Той вкарва първия в историята на отбора победен гол във висшата лига, срещу „Астън Вила“ (2:1)[14]. В средата на 1980-те години клубът се бори за запазване на мястото си във висшата лига. Въпреки това, през 1985 „Ковънтри“ побеждава бъдещия шампион „Евертън“ с 4:1. През сезон 1986/87 под ръководството на Джордж Къртис и Джон Силет клубът финишира в средата на турнирната таблица, заемащ десето място. Въпреки трудните мигове, Риджис дочаква своя звезден сезон – 1987. Той става най-добрия от времето на разцвета му в „Уест Бромич“. Той бива признат за играч на годината на „Ковънтри Сити“. Отборът започва да използва грамотно своите силни страни, по-често играе по крилото чрез Бенет, а не чрез длинные балонни дълги подавания напред, както при предишните треньори.

„Небесносините“ печелят сензационно Купата на Англия, а Риджис и Хоухен дават своя значителен принос за купата на Англия през 1987 година. Риджис вкарва един от най-красивите си голове за „Ковънтри“ в четвъртфинала във вратата на „Шефилд Уензди“; заедно с Дейвид Бенет преминава защитата и вкарва близо до тялото на вратаря Мартин Ходж. „Ковънтри“ печели с 3:1. Освен това, Риджис вкарва и удома в третия кръг срещу „Болтън Уондърърс“ и отбелязва и на „Тотнъм“ във финала на „Уембли“, но голът не е признат. В решаващия мач „Ковънтри“ побеждава с резултат 3:2 след продължения[13]. По това време в „Тотнъм“ играят такива играчи като Глен Ходъл, Крис Уодъл, Рей Клемънс, Клайв Алън и Ози Ардилес.

През октомври 1987 Риджис получава покана за националния тим на Англия за своя последен мач срещу Турция. В същото време след 1987 година ниската му резултатност дава храна на критиците, но головете му за „Ковънтри“ се разпределят равномерно между Риджис и другите четирима нападатели на клуба. Въпреки че Риджис вкарва по-малко от периода си в „Уест Бромич“, той се ползва с популярност сред запалянковците. В същото това време само Дион Дъблин го превъзхожда в головете. Риджис става първия играч на „небесносините“, който вкарва победния гол срещу „Ливърпул“ в началото на 1989 година, като този гол остава и единствения в този мач[15]. След напускането на Джон Силет през ноември 1990 година новия треньор Тери Бътчър прави промени в отбора през 1990 – 1991 години, в резултат на което Риджис преминава в „Астън Вила“. За „Ковънтри Сити“ изиграва 274 мача, в които вкарва 62 гола, а така също получава медал като победител в купата на Англия, а най-доброто представяе в Купата на Лигата е полуфинала от 1990 година, където отбора отстъпва на „Нотингам Форест“.

„Астън Вила“[редактиране | редактиране на кода]

После напускането си от „Ковънтри“ през 1991 година Риджис в статуса си на свободен агент преминава в „Астън Вила“, където играе под ръководството на бившия си треньор в „Уест Бромич“ Рон Аткинсън[16]. В нападението той сформирова впечатляващ дует с Дейлиън Аткинсън. Той е един от шестте играчи на „Вила“, дебютирали за клуба в деня на откриването на сезона, а отбора му побеждава с 3:2 „Шефилд Уензди“, а Риджис вкарва гол. Завършва сезона с 11 гола, и разделя титлата за най-добър голмайстор на отбора с Дуайт Йорк. Все пак възрастта си казва думата и той остава на Вила Парк само 2 години, и през сезон 1992/93 мястото му полека се заема от новия в отбора Дин Сондърс.

„Уулвърхямптън Уондърърс“[редактиране | редактиране на кода]

Риджис преминава в друг клуб от Уест-Мидлъндс, „Уулвърхямптън Уондърърс[16], където го кани треньора Греъм Търнър. На Реджис му се налага да се конкурира за място в отбора със Стив Бул и Дейвид Кели, в края на краищата Риджис само осем пъти успява да е в стартовия състав. Играе в клуба само един сезон, в който играе в 22 срещи и вкарва два гола[17]. Търнър заменя бившия треньор на националния отбор на Англия Греъм Тейлър, който почва промяна в отбора.

Късна кариера[редактиране | редактиране на кода]

През август 1994 година подписва договор с „Уикъмб Уондърърс“ от Втора дивизия[17]. Сформира атакуващ тандем със Саймън Гарнър, той вкарва десет гола за сезона[18]. След един сезон, сменя клуба, но този път преминава в Честър Сити. Въпреки че е много популярен сред феновете на „Честър“, през февруари 1996 играе последния си мач на възраст 38 години, като отбора му бие с 2:1 Донкястър Роувърс. Обявява края на футболната си кариера през октомври 1996 година, след като не успява да се възстанови напълно от получената в последния мач с „Честър“ травма.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Обявяват за смъртта му на 15 януари 2018 годинаа; на 59 години, оставя вдовица втората си жена Джулия. Двойката има и две деца (Робърт и Мишел) и три внука (Джейд, Рене и Райли)[19][20]. Неговата смърт става в резултат на сърдечен пристъп, който футболистът получава в неделя през нощта[21].

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Ковънтри Сити

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cashmore, E. Black Sportsmen (Routledge Revivals). Illustrated, Reprint. Routledge, 2013. ISBN 0-41581-223-2. с. 151.
  2. Regis, Cyrille // Encyclopedia.com.
  3. а б Murphy, Ronan. WHO WAS CYRILLE REGIS? THE FRENCH GUIANA-BORN STRIKER WHO PLAYED FOR ENGLAND // Goal, 14 януари 2018.
  4. Matthews (2002) p13.
  5. Paul Fletcher. Football's last-chance saloon // BBC.
  6. Matthews (2002) pp. 13, 19
  7. Matthews (2002) p15.
  8. Cyrille Regis obituary // The Guardian. Посетен на 15 януари 2018.
  9. а б в Matthews (2002) p25.
  10. Matthews, Tony. West Bromwich Albion: The Complete Record. Breedon Books, 2007. ISBN 978-1-85983-565-4. с. 332.
  11. Howell, Bill. West Bromwich Albion nostalgia: Bill Howell takes a look back at the start and end of Ron Atkinson's Hawthorns career // Birmingham Mail, 18 март 2015. Посетен на 15 януари 2018.
  12. Adrian Chiles. The match that pitted white players against black players // BBC, 17 ноември 2016. Посетен на 18 ноември 2016.
  13. а б Cyrille Regis: Ex-West Brom and England forward dies aged 59 // BBC Sport. 2018. Посетен на 16 януари 2018. (на английски)
  14. Jim Brown (2000) Coventry City: An Illustrated History.
  15. Why Cyrille Regis will always have a place in history at Anfield // Liverpool Echo. Посетен на 15 януари 2018.
  16. а б RIP Cyrille Regis // www.avfc.co.uk. Посетен на 16 януари 2018. (на английски)
  17. а б Cyrille Regis | 1958 – 2018 // Посетен на 16 януари 2018. (на английски)
  18. R.I.P. Cyrille Regis // Архивиран от оригинала на 2018-07-24. Посетен на 16 януари 2018. (на английски)
  19. Cyrille Regis: Ex-West Brom and England forward dies aged 59 BBC Sport, 15 януари 2015.
  20. Terrell, Alex. RIP CYRILLE Cyrille Regis dead: Ex-England, West Brom and Coventry star passes away aged just 59 of suspected heart attack // The Sun, 15 януари 2018.
  21. Press Association. Cyrille Regis, former West Brom and England striker, dies aged 59 // The Guardian, 15 януари 2018. Посетен на 15 януари 2018.
  22. Coventry City | Club | History | History | Hall of Fame // 22 юли 2012. Архивиран от оригинала на 22 юли 2012. Посетен на 22 август 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]