Сантяго Калатрава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сантяго Калатрава
Santiago Calatrava
испански архитект

Роден
28 юли 1951 г. (72 г.)

Учил вШвейцарски федерален технологичен институт в Цюрих
Техника
ОбластСтроително инженерство
Семейство

Уебсайтcalatrava.com
Сантяго Калатрава в Общомедия
Градът на изкуството и науките във Валенсия, Испания

Сантяго Калатрава (на испански: Santiago Calatrava Valls) е испански архитект, известен със своите органични проекти, които стават все по-популярни по света.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 юли 1951 година във Валенсия, Испания. Кара студентски курсове в Училището по архитектура и Училището по изкуства и занаяти в родния си град. След като завършва през 1975, записва строително инженерство в Swiss Federal Institute of Technology в Цюрих, Швейцария.

Музеят за изкуства в Милуоки, открит на 4 май 2001
Аудиторио де Тенерифе, в Санта Крус де Тенерифе, Испания

Калатрава е повлиян от френско-швейцарския архитект Льо Корбюзие, чиято църква Нотър Дам дю От (Капелата в Роншан) подтиква Сантяго да изследва, как една сложна форма може да бъде разбрана и създадена от архитектурата. През 1981, след завършването на своята докторска дисертацияЗа огъването при пространствено-прътовите конструкции“, той започва своята архитектурна и инженерна практика.

Уникалният, силно въздействащ творчески стил на Калатрава е резултат от оригинална архитектурна визия, свързана хармонично със строгите принципи на инженерството. Неговите работи често напомнят органични структури от природата и могат да бъдат описани като антропоморфни. Някои от неговите мостове издигат проектирането на инженерни съоръжения до нови висоти. Той проектира многобройни железопътни гари, отличаващи се със светли, открити и лесно достъпни пространства.

Въпреки че е известен предимно като архитект, Калатрава също е и плодовит скулптор и художник, като твърди, че архитектурната практика обединява всички тези изкуства в едно.

Първата работа на Калатрава в Съединените щати е Quadracci Pavilion до Музея за изкуства в Милуоки (Milwaukee Art Museum).

Един от неговите най-нови проекти, жилищен небостъргач наречен „80 South Street“ на името на неговия адрес, е съставен от 10 градски къщи (townhouses) във формата на кубове подредени една върху друга. Къщите са разполагат във височина по главна греда стълбовидно, като така всяка къща има собствен покрив. Този подход „къщи в небето“ привлича много клиенти, готови да платят до 30 милиона долара за един куб. Този небостъргач ще бъде построен във финансовия център на Ню Йорк с изглед към река Ийст.

Калатрава е проектант и на бъдещ небостъргач 400 North Lake Shore Drive в Чикаго, преди известен като Fordham Spire.

Калатрава също е проектирал и три моста, които е възможно да бъдат реализирани над река Тринити в Далас, първият от които е започнат през 2005. Когато бъде завършен (по план през 2010), Далас ще бъде вторият град след Haarlemmermeer, в който има три моста на Калатрава.

Калатрава е проектирал сградата Обръщащия се торс (Turning Torso) в Малмьо, Швеция, официално открита на 25 август 2005. Тя се състои от девет куба, всеки от по пет етажа, които са завъртени един спрямо друг. По този начин се създава впечатление, че цялата сграда е усукана, като най-високата част е извита на 90° спрямо приземния етаж. С височина 190 метра „Обръщащия се торс“ е най-високата сграда в Скандинавия, най-високата жилищна сграда в Европейския съюз и втората най-висока в Европа.

През 2010 г. е удостоен с титлата доктор хонорис кауза на Лиежкия университет.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]