Световен търговски център (Ню Йорк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Световен търговски център
Световният търговски център преди терористичния акт на 11.09.2001 г.
Карта Местоположение в Манхатън
МестоположениеНю Йорк, САЩ
АрхитектМинору Ямасаки
Изграждане25 август 1966 г.
Етажи110
Височина417 m
Площ800 000 m²
Световен търговски център в Общомедия

Световният търговски център (на английски: World Trade Center) е архитектурен комплекс от 7 сгради на площ от 65 декара, като част от него са били забележителните Twin towers („Кули близнаци“) в Южен Манхатън, Ню Йорк, САЩ. Комплексът е отворен през 4 април 1973 и е разрушен през 2001, след терористичните атаки от 11 септември.

Карта

История[редактиране | редактиране на кода]

Строителството му започва на 18 януари 1964 г. и приключва през 1966 г., а е открит през 1973 г. Цената на строежа е около 760 млн. долара. Проектиран е от Минору Ямасаки и Емери Рот като най-големия търговски център в света. В основата му са два четириъгълни корпуса-близнаци (южен и северен; наречени Кулите близнаци), северната кула е висока 417 m, а южната – 415 m. Върху покривите им има площадки за хеликоптери. Всяка от двете кули има по 110 етажа и общо 104 асансьора.

Терафимите във финикийския храм в Амрит на фона на морето

Световният търговски център се състои от две еднотипни кули, наричани Близнаците. Подобна е архитектурата на Кулите Петронас в Малайзия.

В небостъргачите се намират офисите на 430 корпорации и транснационални компании, в които работят над 50 000 души. Сред най-големите компании са: „Morgan Stanley“, „Empire HealthChoice Assurance“, „Garban-Intercapital“, „Fidushay Trust“, „Bank of America“, „Fuji Bank“, „Bank of Taiwan“, „Dow Jones and Company“, „Commerzbank Capital Markets“, „EuroBrokers“ и др. Освен двата еднакви стъклено-стоманени корпуса Търговският център има информационен център, 6 паркинга с 2000 места, хотел и широк площад. През февруари 2001 г. комплексът е продаден за 3,25 млрд. долара на „Vornado Realty Trust“, което се счита за най-голямата сделка с недвижимо имущество в света.

11 септември 2001 г.[редактиране | редактиране на кода]

На 11 септември 2001 г. Световният търговски център става сцена на най-мащабния терористичен акт в света към днешна дата. Във всяка една от двете кули се блъска по един самолет, отвлечен от терористи. Версията на правителството на САЩ е, че предизвиканият от сблъсъците пожар причинява рухването на двете кули и сграда 7 в рамките на следващите два часа. Според някои сведения броят на жертвите е 2753. По официална статистика загиват 2986 души, включително и 19-те извършители на атентата.

Новите сгради[редактиране | редактиране на кода]

Новият комплекс на Световния търговски център в Ню Йорк включва пет кули, мемориал за жертвите на атаките, музей, център за обществен транспорт, 550 000 m² търговски площи и пространство за културни прояви. Шестата сграда-небостъргач все още очаква потвърждение и разрешение за построяването ѝ. Към ноември 2011 г. само един небостъргач е построен, като още 4 се очаква да бъдат завършени преди 2020 г.

Единен световен търговски център или Световен търговски център 1 (One World Trade Center) е основната сграда в комплекса и достига 104 етажа. Към април 2012 г. с поставянето на антената кулата достига височина 541,30 m и вече е най-високата сграда в Западното полукълбо. Сградата се счита като най-сигурната в Америка. Изградена е върху ядро от армиран бетон, гигантска 70-тонна бетонна плоча в основата, а стоманените греди са покрити с огнеустойчив материал. Стълбите са здрави и по-широки от обикновено, за да позволят на пожарникарите да се движат свободно, докато хората се евакуират при потенциален инцидент. Изключителните мерки за сигурност са и една от причините за рекордно високата цена от 3,9 милиарда долара за построяването на небостъргача. Собственост е на държавната агенция Port Authority of New York and New Jersey („Пристанищни власти на Ню Йорк и Ню Джърси“). Управлява се от организацията Durst Organization.

На 3 ноември 2014 г. новият небостъргач на Световния търговски център посреща първите си наематели – служителите на издателската компания Condé Nast. Около 175 души на ръководни постове започват да работят в небостъргача. На няколко метра от новата сграда се намират мемориалът и музеят в памет на загиналите на 11 септември 2001 г. Те са построени точно на мястото на бившите кули близнаци.

За пролетта на 2015 г. е предвидено откриване на обсерватория между 100-тния и 102-рия етаж на небостъргача.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]