Синоп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Синоп
Sinop
— Град —
Изглед към града
Изглед към града
42.0267° с. ш. 35.1511° и. д.
Синоп
Страна Турция
РегионЧерноморски регион (Турция)
ВилаетСиноп
Площ5.862 km²
Надм. височина27 m
Население216 460 души (2021)
36 926 души/km²
КметБаръш Айхан
Пощенски код57
Телефонен код(+90) 368
МПС код57
Официален сайтwww.sinop.bel.tr
Синоп в Общомедия

Синоп (на турски: Sinop) е град в северна Турция, пристанище на Черно море. Населението му наброява около 47 000 жители.

Синоп е неголям град, на южното крайбрежие на Черно море, обкръжен от море и планини.

Градът практически е изолиран от останалата част на Турция, чрез планините Исфенидяр (на турски: Isfendiyar) на юг, но има прекрасни възможности за морски връзки с други градове, разположени по турското крайбрежие. Именно затова в миналото Синоп се счита за един от най-безопасните, важни пристанища и непревземаеми градове, на северното крайбрежие на Мала Азия, но с времето е изместен от град Самсун.

Днес градът се свърза с останалата част от страната с модерен път.

Градът е център на вилает Синоп, имащ около 230 000 жители, почти цялото население е заето в селското стопанство и риболовната промишленост. В околностите на града успешно и с високи добиви се отглеждат тютюн, лен и царевица.

Синоп е един от най-красивите черноморски градове. Има много легенди за основаването на града, но най-убедителната е, че града е основан от гръцки колонисти, около 7 век преди н.е. Легендите говорят за това, че Синоп е роден град на великия гръцки философ – Диоген.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пощенска картичка от началото на ХХ век

В древността градът е една от главните гръцки колонии по южния бряг на Черно море, на изток от нос Карамбис. Колонията най-вероятно е основана от спътниците на Язон (на гръцки: Ίασων), които издигнали на мястото на днешния град храм и оракул.

В Синоп, през 132 година пр.н.е, е роден Митрида́т VI Евпатор (грц. Μιθραδάτης Στ' Εὐπάτωρ, лат. Mithridates).

През 1853 година, градът става арена на Синопското сражение. В пристанището на града, руският флот, воден от легендарния адмирал Павел Нахимов, унищожава турския флот, с което започва Кримската война.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Синоп
Починали в Синоп

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]