Доменико Скарлати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Скарлати)
Доменико Скарлати
Domenico Scarlatti
италиански композитор

Роден
Починал
23 юли 1757 г. (71 г.)

Националност Италия
Музикална кариера
Инструментиклавесин
Семейство
БащаАлесандро Скарлати

Уебсайт
Доменико Скарлати в Общомедия

Джузепе Доменико Скарлати (на италиански: Giuseppe Domenico Scarlatti) е италиански композитор, представител на барока в музиката.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Неапол, Италия, като 6-о от 10 деца на композитора и учител по музика Алесандро Скарлати. Смята се, че е учил при композиторите Гаетано Греко, Франческо Гаспарини и Бернардо Пасквини, всички които са оказали голямо влияние върху неговия музикален стил.

Скарлати започва с композиции и органистика в кралската капела в Неапол през 1701 г. Отива в Рим (1709) на служба на полската кралица в изгнание Мария Казимиера, където среща Томас Роузингрейв, който по-късно прави възможен горещия прием на сонатите на Скарлати в Лондон. В това време Скарлати вече бил чембалист. В Рим композира няколко опери за театъра на кралица Казимиера. Бил и капелмайстор в църквата „Св. Петър“ от 1715 до 1719 г., а по-късно пристига в Лондон, за да представи операта си „Нарцис“ в Кралския театър.

През 1720 или 1721 г. Скарлати заминава за Лисабон, където работи като учител по музика на принцеса Мария Магдалена Барбара. През 1725 г. се връща в Неапол и по време на свое посещение в Рим през 1728 г. се жени за Мария Катерина Джентили. През 1729 г. отива в Мадрид, за да преподава музика на принцеса Мария Магдалена Барбара, която се омъжва за принц от испанското кралско семейство. Тя става кралица на Испания и Скарлати остава в Испания през следващите 25 години, през което време му се раждат 5 деца.

След смъртта на съпругата му през 1742 г. се жени за испанката Анастасия Хименес. По време на престоя си в Мадрид Скарлати композира около 500 клавирни сонати. Умира в Мадрид на 71-годишна възраст[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kirkpatrick, Ralph. "Domenico Scarlatti". Encyclopædia Britannica Online.[1]