Сотиря

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сотиря
Общи данни
Население3067 души[1] (15 март 2024 г.)
158 души/km²
Землище19,435 km²
Надм. височина248 m
Пощ. код8859
Тел. код04556
МПС кодСН
ЕКАТТЕ68117
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСливен
Община
   кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ; 2015)
Кметство
   кмет
Сотиря
Димчо Георгиев
(БСП)

Сотиря е село в Югоизточна България. То се намира в Община Сливен, област Сливен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Сотиря се намира в Югоизточна България, на 7-8 км от град Сливен. Селото е разположено в подножието на Стара планина. Селото се намира на 106 км западно от град Бургас и 308 км източно от столицата София. Има редовен автобусен транспорт от Сливен.

Сотиря е разположено на надморска височина от 294 м, в подножието на природен парк "Сините камъни".

Климатът се  характеризира с прохладно лято, докато зимата е кратка и мека. Есента обикновено е по-продължителна от пролетта. За района са типични силните ветрове.

Селото е добре благоустроено - разполага с кметство, основно училище и целодневна детска градина. Медицинксото обслужване е поето от трима общопрактикуващи лекари. Най-близката многопрофилна болница е в областния град Сливен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името му е с гръцки произход и е във връзка със значението на думата „σωτήρας“ – „спасител“. Краеведът Симеон Табаков предполага, че средновековното българско име на селището е Спасово.

Според преданието селото е основано от царете на Второто Българско царство, едновременно с манастира Св. Петка, който е бил главен на Сливенската Света гора за времето си. Сред местните има твърдения, че църквата на селото е построена от българския цар Иван Асен II.

Твърди се че манастирът е основан през 13-14в., понастоящем не съществува. Днес от него е останала само черквата носеща името на св. Петка. Местността около черквата е павирана, вече има чешма, която е свързана с аязмото. Изграден е навес с огнище, пейки и малка цветна градина.

Името на близкия хълм (в землището на Сливен) Атаната произлиза от Атон /Света гора в Гърция/. В близост до селото е съществувало средновековно заселище – Юрта.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Природен парк „Сините камъни“

В селото има детска градина "Перуника" основана 1972 година.

Основното училище „П. Хилендарски” е създадено през 1882 год. в частна къща от будни и заможни жители на селото, по-късно е създадена сграда в която се помещава и до днес. До 2009 год. е начално училище , а от 01.06.2009 г. е преобразувано в основно училище.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]