Луиджи Коменчини: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м overlinking
Ред 8: Ред 8:
| име-рождено =
| име-рождено =
| роден-място = [[Сало]], [[Италия]]
| роден-място = [[Сало]], [[Италия]]
| починал-място = [[Рим]], [[Италия]]
| починал-място = [[Рим]], Италия
| националност = {{ITA}}
| националност = {{ITA}}
| вложки =
| вложки =

Версия от 19:24, 6 април 2020

Луиджи Коменчини
Luigi Comencini
италиански режисьор

Роден
Починал
6 април 2007 г. (90 г.)
Рим, Италия
ПогребанФламинио, Рим, Италия

Националност Италия
Учил вПолитехнически университет Милано
Режисура
Активност1937 – 1991
Семейство

Уебсайт
Луиджи Коменчини в Общомедия

Луиджи Коменчини (на италиански: Luigi Comencini) е италиански филмов режисьор. [1]

Биография

Коменчини е роден в град Сало. Прекарва детството си във Франция в град Ажан, където семейството му се премества поради финансови проблеми. Още в училище той става голям почитател на киното. Учи в Политехническия институт в Милано, където се среща с режисьора Алберто Латуада. В следвоенните години участва в създаването на Миланската кинематека (официално основана през 1947 г.). През 1946 г. снимайки Милано разрушен от бомбардировките, решава да направи документален филм за живота на децата сред руините и така се появява филмът Децата в града. След като се премества в Рим по съвета на Карло Понти той създава първия си успешен филм Императорът на Капри, в който участва Тото. През 1951 г. Федерико Фелини му предлага да напише сценария „Скритите щори“ заедно Фелини в сътрудничество с Тулио Пиели. Детският филм Хайди (1952) му носи голям публичен успех. Следващият филм, който се смята за един от първите в стила „commedia all'italiana“, е Хляб, любов и фантазия (Pane, Amore e Fantasia). В главните роли са Виторио Де Сика и Джина Лолобриджида. След успешното представяне на филма следва втора част – Хляб, любов и ревност.

През 1955 г. по екраните тръгва филмът Красотата на Рим, в който участва Алберто Сорди. Режисьорът отново кани Сорди да участва във Всеки дом (1960). Филмът разказва историята на първите дни след подписването на примирието, което слага край на войната в Италия. Този филм е голям успех и в допълнение към националните филмови награди получава специалната награда на Международния филмов фестивал в Москва.

Режисьорът разработва „военната“ тема в едноименния филм по романа на Карло Касола „Момичето на Бубе“ (La ragazza di Bube, 1963), посветен на съдбата на партизаните в следвоенна Италия. Филмът е посрещнат с одобрение от автора на книгата. Коменчини също прави няколко екранни версии, включително адаптиране на цикъла на творбите на Джованино Гварески за Дон Камило.

Телевизионната версия на „Приключенията на Пинокио“ на Карло Колоди в съкратената му версия за големия екран е показана на Международния филмов фестивал в Москва през 1973 г. и печели златната награда в детското филмово състезание.

Сред последните произведения на режисьора е филмовата адаптация на операта „Бохеми“ на Джакомо Пучини. Режисьорът премества времето на действието на операта в началото на XX век.

През 1987 г. на Филмовия фестивал във Венеция Коменчини получава наградата „Златен лъв“ за своята филмова кариера. От 80-те години на XX век режисьорът страда от болестта на Паркинсон.

Избрана филмография

Режисьор

година филм оригинално заглавие бележки
1953 Хляб, любов и фантазия Pane, amore e fantasia
1954 Хляб, любов и ревност Pane, amore e gelosia
1959 И това в понеделник сутрин Und das am Montagmorgen
1960 Всички у дома Tutti a casa
1962 Комисарят Il commissario
1963 Момичето на Бубе La ragazza di Bube
1965 Куклите Le bambole (Il trattato di eugenetica) сегмент: (Трактатът за евгениката)
1974 Престъпление от любов Delitto d'amore
1975 Неделна жена La donna della domenica
1976 Няколко странни случая Quelle strane occasioni (L'ascensore) сегмент: (Асансьорът)
1976 Лека нощ, дами и господа Signore e signori, buonanotte
1977 Котката Il gatto
1978 Голямото задръстване L'ingorgo – Una storia impossibile

Източници

Външни препратки