Антиопа (дъщеря на Никтей): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м overlinking
Ред 4: Ред 4:
С нея [[Зевс]] създава близнаците [[Амфион]] и [[Зет]].
С нея [[Зевс]] създава близнаците [[Амфион]] и [[Зет]].


[[Епопей]], царят на [[Сикион]], отвлича красивата Антиопа, която забременява от него. Последва война между Никтей и Епопей, в която двамата са ранени и умират. На смъртното си легло Никтей определил брат си [[Лик (митология)|Лик]] за свой наследник. Лик убива Епопей, завладява Сикион, пленява и завежда Антиопа обратно в Тива. По пътя тя ражда близнаците [[Амфион]] и [[Зет]], земните синове на Епопей. От срам от изнасилването, нейните деца са изоставени в планината. Антиопа живее при чичо си и жена му [[Дирка]], която я измъчвала, докато се намесил Зевс и я освободил. При бягството ѝ в планината Антиопа се среща с нейните синове Амфион и Зет без да ги познае. Когато отмъстителната Дирка настигнала Антиопа и накарала близнаците да вържат Антиопа на един биг и да я влачат до смърт, техният баща приемник казал истината за техния произход. Така отново намераната майка е спасена, а лелята е вързана вместо нея за бика.
[[Епопей]], царят на [[Сикион]], отвлича красивата Антиопа, която забременява от него. Последва война между Никтей и Епопей, в която двамата са ранени и умират. На смъртното си легло Никтей определил брат си [[Лик (митология)|Лик]] за свой наследник. Лик убива Епопей, завладява Сикион, пленява и завежда Антиопа обратно в Тива. По пътя тя ражда близнаците Амфион и [[Зет]], земните синове на Епопей. От срам от изнасилването, нейните деца са изоставени в планината. Антиопа живее при чичо си и жена му [[Дирка]], която я измъчвала, докато се намесил Зевс и я освободил. При бягството ѝ в планината Антиопа се среща с нейните синове Амфион и Зет без да ги познае. Когато отмъстителната Дирка настигнала Антиопа и накарала близнаците да вържат Антиопа на един биг и да я влачат до смърт, техният баща приемник казал истината за техния произход. Така отново намераната майка е спасена, а лелята е вързана вместо нея за бика.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 13:42, 12 април 2020

Вижте пояснителната страница за други значения на Антиопа.

Франц Антон Маулберч, Юпитер и Антиопа (1780)

Антиопа (на старогръцки: Ἀντιόπη, Antiope) в гръцката митология е красивата дъщеря на царя на Тива Никтей и Поликсо. С нея Зевс създава близнаците Амфион и Зет.

Епопей, царят на Сикион, отвлича красивата Антиопа, която забременява от него. Последва война между Никтей и Епопей, в която двамата са ранени и умират. На смъртното си легло Никтей определил брат си Лик за свой наследник. Лик убива Епопей, завладява Сикион, пленява и завежда Антиопа обратно в Тива. По пътя тя ражда близнаците Амфион и Зет, земните синове на Епопей. От срам от изнасилването, нейните деца са изоставени в планината. Антиопа живее при чичо си и жена му Дирка, която я измъчвала, докато се намесил Зевс и я освободил. При бягството ѝ в планината Антиопа се среща с нейните синове Амфион и Зет без да ги познае. Когато отмъстителната Дирка настигнала Антиопа и накарала близнаците да вържат Антиопа на един биг и да я влачат до смърт, техният баща приемник казал истината за техния произход. Така отново намераната майка е спасена, а лелята е вързана вместо нея за бика.

Източници

Външни препратки