Атака (партия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
премахната редакция 1011586 на 88.80.141.135 (беседа)
Ред 72: Ред 72:


===Медийни коментари за ръководството===
===Медийни коментари за ръководството===
Национален координатор на "Атака" и председател на контролния съвет на партията е [[тъст]]ът на Сидеров, Георги Ибришимов. Главна редакторка на в. "Атака" е съпругата на Сидеров - [[Капка Георгиева]]. Димитър Стоянов е доведен син на Сидеров.
Национален координатор на "Атака" и председател на контролния съвет на партията е [[тъст]]ът на Сидеров, Георги Ибришимов. Главна редакторка на в. "Атака" е съпругата на Сидеров - [[Капка Георгиева]]. Димитър Стоянов е доведен син на Сидеров.


==Атака и [[АЕЦ Козлодуй]]==
Позицията на Атака за затварянето на АЕЦ Козлодуй е, че това е направено не по европейско искане, а за пари от „шепа безотговорни политикани и ... национални предатели“. Поименно се сочат [[Иван Костов]], [[Симеон]], [[Сергей Станишев]], [[Румен Овчаров]], [[Меглена Кунева]], [[Гюнтер ферхойген|комисарят Ферхойген]].<ref>[http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=26097&edition_id=408&format=html лобисти затвориха III и IV блок на АЕЦ. в-к Атака, 29/01/2007]</ref>

Чрез евродепутата си [[Димитър Стоянов (политик)|Димитър Стоянов]] Атака отпрява на 2 пъти питане до Европейската комисия, има ли тя решение за затваряне на АЕЦ. ([[Димитър Стоянов (политик)#Димитър Стоянов спасява АЕЦ Козлодуй|подробности - в статията за Стоянов]]) Отговорът е: няма такова решение.

През седмица 18 - 24 юни АТАКА ще даде пресконференция, за да информира обществеността и правителството, че при това положение управляващите спокойно могат да отворят блоковете, уточни Волен Сидеров.


== Бележки ==
== Бележки ==

Версия от 20:51, 12 юни 2007

Файл:Ataka logo.gif
Емблема

Партия АТАКА е българска партия създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския градски съд през юли 2005г. Тя се самоопределя като патриотична и националистическа.

На учредителния сбор на партията участват над 500 делегати. За председател на партия АТАКА е избран известният български журналист и националист Волен Сидеров.

Още в първите месеци след създаването си АТАКА събира голям брой симпатизанти и членове на партията. На парламентарните избори през 2005 г. партия АТАКА участва като Коалиция Атака заедно с няколко леви партии, поради отказа на съда да я регистрира, за да участва самостоятелно на изборите. На парламентарни избори 2005 коалицията печели 296 848 гласа, или 8,93% от всички гласове и 21 места в парламента. [1]

Според социологическите проучвания в началото на 2006 г. АТАКА е втора политическа сила след БСП с подкрепа 12-13% от всички пълнолетни български граждани. Кулминацията на мощта на АТАКА е на Националния празник на България 3 март 2006 г., когато на митинг в София пред храм-паметника Александър Невски се събират над 50 хиляди души.

Политическите противници на АТАКА и някои български медии квалифицират идеологията на партията като близка до нацизъм и фашизъм.

Идеология

Малко след създаването през април 2005г. партия АТАКА представя своята политическа програма с изготвянето на своите т.нар. „20 принципа“ и „Програмна схема“ (текстовете могат да се видят съответно тук и тук).

Там могат да се намерят доста предложения за радикални промени в конституцията на Република България като институциализиране на Българската православна църква и признаване на Православието като официална религия в България.

Друга искане е за връщане на смъртното наказание за тежки криминални престъпления, поради факта на зачестилите жестоки убийства от страна на т.нар. от тях „цигански бандити и мародери“ в България през последните няколко години.

Именно това предизвика широки спорове в медийното и политическо пространство, като опонентите на партията я определиха като антихуманна, расистка и фашистка организация. Тези си опоненти Атака нарича „антибългарски елементи“, които умишлено не искат да има строги и прилагани безусловно и еднакво спрямо всички закони. И че нито циганите, нито която и да е друга група имат правото да не спазват законите. В същото време срещу самия лидер и председател на партията Волен Сидеров се водеха поредица от съдебни дела, повечето от които за обида на хомосексуалистите.

По отношение на Евроинтеграцията на страната, АТАКА е за преразглеждане на някои от главите от договора за членството на България в ЕС, като затварянето на АЕЦ Козлодуй, и предоговоряне на неизгодните условия за България. Според лидерите на партията, подписалите договора за влизането на България в Европейския съюз са „национални предатели“ именно поради зле договорените параметри за членство.

Иска се също пълен военен неутралитет на страната, неучастие в никакви военни блокове и излизане от НАТО. Това даде повод на някои политическите анализатори да определят партия АТАКА като антиевропейска.

Една от точките в програмата на АТАКА изисква правна формула за понятието „национален предател“, както и строги санкции за хули и поругавания на български национални светини. АТАКА иска също спиране на "незаконните" новини на турски език по БНТ (която се издържа от държавния бюджет). Волен Сидеров обяснява това искане с факта, че в Конституцията на България единственият официален език е българският.

Посланията на Атака породиха смут в медийното пространство, като нейното място в политическия спектър беше определяно от крайно ляво до крайно дясно.

Парламентарна дейност

В 40-то Народно събрание към 15 май 2007 парламентарната група на АТАКА е внесла над 25 законопроекта, проекторешения, декларации и др., от които нито един не е приет. Често АТАКА е определяна като крайната опозиция в парламента, която рязко се противопоставя на управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС.

АТАКА се определя като антипод на (според мнението на нейните лидери) етническата, турска, антиконституционна и сепаратистка организация Движение за Права и свободи.

През месец март 2006 г. ПГ на АТАКА внесе в парламента за обсъждане широко дискутирания „Законопроект за национализация“ на най-големите приватизирани предприятия в България след месец май 1992 г., като електроразпределителните дружества, киноцентъра "Бояна", БТК и др. Мотивът на АТАКА е, че тези предприятия са били приватизирани на твърде занижени цени и чрез непрозрачни сделки, като така по думите на Сидеров се ощетява българската държава. Идеята на АТАКА включва връщането на най-големите ни предприятия в ръцете на държавата, и повторното разпродаване на някои от тях на реалните им цени. Това породи доста негативни реакции в парламента и медийното пространство, като някои анализатори квалифицираха самия законопроект като „връщане към комунизма“.

В крайна сметка с мнозинството на всички парламентарни групи (без АТАКА) Народното събрание отхвърли Законопроекта за национализация.

След множество скандали парламентарната група на АТАКА към юни 2006 г. се състои само от 13 депутата.

През 2006 г. става ясно, че според Сметната палата част от субсидиите, които е ползвала партия „Атака“ през 2005, са преведени неправомерно от министъра на финансите, в нарушение на собствената му наредба. По закон, получател е коалиция „Атака“ - тя е участвувала на изборите, а след като Петър Манолов от Българска национална патриотична партия я напуска, известно време формално тази коалиция не е имала народни представители. Уточнява се, че след регистрацията си, партията е можело да получи субсидии, но е трябвало да ги поиска по установен ред, и не е правомерно парите за коалицията да ги привежда на партията. Впоследствие, след покана от финансовия министър, на 30 август 2006 г. Сидеров връща средствата в размер на 95 326 лв., които са му преведени над тези, които според направените след това разчети на Сметната палата са се полагали на партия „Атака“. [2]

АТАКА в Европейския парламент

Евронаблюдателят на парламентарната група на АТАКА в Европейския парламент бе Димитър Стоянов, внук на известния български писател Радой Ралин и син на съпругата на Сидеров Капка Георгиева. Там той на няколко пъти влезе в словесни пререкания с холандската евродепутатка Елс де Хрун, която по думите на Стоянов изопачава идеите и действията на АТАКА и представя исканията за равни права и задължения като расизъм. Въпреки всичко, Де Хрун отново обвини АТАКА в подбуждане на „омраза към малцинствата в България“ и подкрепа на националсоциализма на Адолф Хитлер.

В имейл до всички евродепутати Димитър Стоянов обиди Ярока като жена и ромка. Той намеква, че 32-годишната депутатка е твърде възрастна, за да членува в младежки организации. Българинът също писа, че докато пълничката Ярока присъства на церемонии и награждавания, в България много по-хубави от нея цигански момичета се продават като стока, а европейските среди мълчат по въпроса. Тази критика бе определена от Де Хрун като расистка, а АТАКА - като ксенофобска, отричаща Холокоста, антиеврейска, антитурска и антиромска.[3]

Атака на президентските избори 2006

Сидеров се регистрира за кандидат-президент на България за изборите на 22 октомври 2006 г. с кандидат-вицепрезидент Павел Шопов. На първия тур се класира втори в надпреварата с 21,5% или 597 175[4]. Гласовете спрямо парламентарните избори са нараснали над 2 пъти.

Атака на изборите за Европейски парламент 2007

Гласуване по райони

Атака излезе със самостоятелна листа на изборите за български представители в Европейския парламент, насрочени за 20 май 2007 г. На първо място е депутатът от 40-то Народно събрание и временен евродепутат (от 1 януари 2007) Димитър Стоянов. На второ място бе вписан бизнесменът Слави Бинев.

Ръководство

Върховният ръководен орган на Политическа партия АТАКА е Централния сбор:

Медийни коментари за ръководството

Национален координатор на "Атака" и председател на контролния съвет на партията е тъстът на Сидеров, Георги Ибришимов. Главна редакторка на в. "Атака" е съпругата на Сидеров - Капка Георгиева. Димитър Стоянов е доведен син на Сидеров.

Атака и АЕЦ Козлодуй

Позицията на Атака за затварянето на АЕЦ Козлодуй е, че това е направено не по европейско искане, а за пари от „шепа безотговорни политикани и ... национални предатели“. Поименно се сочат Иван Костов, Симеон, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Меглена Кунева, комисарят Ферхойген.[5]

Чрез евродепутата си Димитър Стоянов Атака отпрява на 2 пъти питане до Европейската комисия, има ли тя решение за затваряне на АЕЦ. (подробности - в статията за Стоянов) Отговорът е: няма такова решение.

През седмица 18 - 24 юни АТАКА ще даде пресконференция, за да информира обществеността и правителството, че при това положение управляващите спокойно могат да отворят блоковете, уточни Волен Сидеров.

Бележки

Външни препратки