Нова епоха: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
'''Новата епоха''' (или още '''Ню Ейдж''') в [[духовност]]та най-често изразява аспекти от [[Земята]], [[Луната]] и космическото пространство; термина ''Нова Епоха'' се отнася до настъпващата астрологическа Епоха на [[Водолей (зодия)|Водолея]].
'''Новата епоха''' (или още '''Ню Ейдж''', от англ. New Age) в [[духовност]]та най-често изразява аспекти от [[Земята]], [[Луната]] и космическото пространство; терминът ''Нова епоха'' се отнася до настъпващата астрологическа епоха на [[Водолей (зодия)|Водолея]].


'''Новата Епоха''' (също позната като '''Движение „Нова Епоха“''', '''Новата епоха в духовността''' или '''космически хуманизъм''') е едно децентрализирано социално и духовно движение, което търси универсалната истина и постигането на по-висшия, личен, човешки потенциал. Комбинира аспекти от [[космология]]та, [[астрология]]та, [[езотеризъм|езотеризма]], [[алтернативна медицина|алтернативната медицина]], [[музика]]та, колективизма и природосъобразния живот. Новата епоха в духовността се характеризира с индивидуалния подход към духовни практики и философии, отхвърляйки религиозните [[доктрина|доктрини]] и [[догма|догми]].
'''Новата епоха''' (също позната като '''Движение „Нова епоха“''', '''Новата епоха в духовността''' или '''космически хуманизъм''') е едно децентрализирано социално и духовно движение, което търси универсалната истина и постигането на по-висшия, личния, човешкия потенциал. Съчетава аспекти от [[космология]]та, [[астрология]]та, [[езотеризъм|езотеризма]], [[алтернативна медицина|алтернативната медицина]], [[музика]]та, колективизма и природосъобразния живот. Новата епоха в духовността се характеризира с индивидуалния подход към духовни практики и философии, отхвърляйки религиозните [[доктрина|доктрини]] и [[догма|догми]].


Движението „Нова Епоха“ включва елементи от по-древни духовни и религиозни традиции вариращи от [[атеизъм]] и [[монотеизъм]] през класически пантеизъм, натуралистичен пантеизъм, и от панентеизъм до политеизъм комбинирано с наука и [[Гея]] [[философия]]: особено археоастрономия, астрономия, [[екология]], околна среда, хипотезата на [[Гея]], [[психология]] и [[физика]]. Практиките и философиите на Новата Епоха, понякога черпят вдъхновение от големите световни религии: [[Будизъм]], народната религия на [[Китай]], [[Християнство]], [[Индуизъм]], [[Юдаизъм]] и [[Суфизъм]]; с особено силно влияние от Източно-Азиатските религии, [[Гностицизъм|Гностицизма]], [[Неопаганизъм|Неопаганизма]], [[Нова Мисъл]], [[Спиритуализъм (религия)|Спиритуализма]], [[Теософия]]та, Универсализма и Западния [[Езотеризъм]]. Фрази, които се свързват с Движението на Новата Епоха са ''Всичко е Едно'' и ''Ум-Тяло-Дух''.
Движението „Нова епоха“ включва елементи от по-древни духовни и религиозни традиции, вариращи от [[атеизъм]] и [[монотеизъм]] през класически пантеизъм, натуралистичен пантеизъм, и от панентеизъм до политеизъм, съчетано с наука и [[Гея]] философия: особено археоастрономия, астрономия, [[екология]], околна среда, хипотезата на [[Гея]], [[психология]] и [[физика]]. Практиките и философиите на Новата епоха понякога черпят вдъхновение от големите световни религии: [[будизъм]], [[християнство]], [[индуизъм]], [[юдаизъм]] и [[суфизъм]]; с особено силно влияние от източноазиатските религии, [[Гностицизъм|гностицизма]], [[Неопаганизъм|неопаганизма]], [[Нова Мисъл|Нова мисъл]], [[Спиритуализъм (религия)|спиритуализма]], [[теософия]]та, [[Универсализъм|универсализма]] и западния [[езотеризъм]]. Фрази, които се свързват с Движението на Новата епоха, са напримерː ''Всичко е Едно,'' както и ''Ум-Тяло-Дух''.


Модерното движение на Новата Епоха се появява в края на 60-те и началото на 70-те години на 20 век, но елементи от него могат да се открият още в края на 19 в. и началото на 20 в.
Модерното движение на Новата епоха се появява в края на 60-те и началото на 70-те години на 20 век, но елементи от него могат да се открият още в края на 19 в. и началото на 20 в.


{{Превод от|en|New Age|323982730}}
{{Превод от|en|New Age|323982730}}

Версия от 07:25, 28 април 2020

Новата епоха (или още Ню Ейдж, от англ. New Age) в духовността най-често изразява аспекти от Земята, Луната и космическото пространство; терминът Нова епоха се отнася до настъпващата астрологическа епоха на Водолея.

Новата епоха (също позната като Движение „Нова епоха“, Новата епоха в духовността или космически хуманизъм) е едно децентрализирано социално и духовно движение, което търси универсалната истина и постигането на по-висшия, личния, човешкия потенциал. Съчетава аспекти от космологията, астрологията, езотеризма, алтернативната медицина, музиката, колективизма и природосъобразния живот. Новата епоха в духовността се характеризира с индивидуалния подход към духовни практики и философии, отхвърляйки религиозните доктрини и догми.

Движението „Нова епоха“ включва елементи от по-древни духовни и религиозни традиции, вариращи от атеизъм и монотеизъм през класически пантеизъм, натуралистичен пантеизъм, и от панентеизъм до политеизъм, съчетано с наука и Гея философия: особено археоастрономия, астрономия, екология, околна среда, хипотезата на Гея, психология и физика. Практиките и философиите на Новата епоха понякога черпят вдъхновение от големите световни религии: будизъм, християнство, индуизъм, юдаизъм и суфизъм; с особено силно влияние от източноазиатските религии, гностицизма, неопаганизма, Нова мисъл, спиритуализма, теософията, универсализма и западния езотеризъм. Фрази, които се свързват с Движението на Новата епоха, са напримерː Всичко е Едно, както и Ум-Тяло-Дух.

Модерното движение на Новата епоха се появява в края на 60-те и началото на 70-те години на 20 век, но елементи от него могат да се открият още в края на 19 в. и началото на 20 в.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата New Age в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​