Салон на отхвърлените: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м robot Modifying: no:De refusertes salong
Aramis (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Edouard Manet 024.jpg|thumb|right|270px|„Закуска на тревата“, Едуар Мане]]
'''Салон на отхвърлените''' се нарича изложението на творби, главно на [[импресионизъм|импресионисти]], които журито на официалния [[Париж]]ки салон отхвърля през [[1863]]г. Сред неприетите картини има платна на [[Пол Сезан]], [[Едуард Мане]] (със "[[Закуска на тревата]]"), [[Арман Гийомен]], [[Джеймс Уистлър]]. Журито отхвърля повече от 3000 творби, които по разпореждане на [[Наполеон III]] са представени отделно, в т.нар. '''Салон на отхвърлените'''. Творби на Сезан продължават да бъдат отхвърлени и през следващите няколко години. Не са приети и работи на [[Алфред Сисле]], [[Камий Писаро]] и [[Пиер-Огюст Реноар]]. Забранено е да бъде показвана творбата на Мане - "[[Екзекуцията на император Максимилиан]]". Сега, картините от този период са сред най-ценните експонати в музеите.
'''Салон на отхвърлените''' се нарича изложението на творби, главно на [[импресионизъм|импресионисти]], които журито на официалния [[Париж]]ки салон отхвърля през [[1863]] година. Сред неприетите има платна на [[Пол Сезан]], [[Едуар Мане]] ([[Закуска на тревата]]), [[Арман Гийомен]], [[Джеймс Уистлър]]. Журито не одобрява повече от 3000 творби, които по разпореждане на [[Наполеон III]] са представени отделно, в т.нар. '''Салон на отхвърлените'''.

Произведения на Сезан продължават да бъдат отхвърляни и през следващите години. Не са приети и работи на [[Алфред Сисле]], [[Камий Писаро]] и [[Пиер-Огюст Реноар]]. Забранено е да бъде показвана творбата на Мане - „[[Екзекуцията на император Максимилиан]]“. Сега картините от този период са сред най-ценните експонати в музеите.


[[Категория:История на изкуството]]
[[Категория:История на изкуството]]

Версия от 22:58, 13 юни 2007

„Закуска на тревата“, Едуар Мане

Салон на отхвърлените се нарича изложението на творби, главно на импресионисти, които журито на официалния Парижки салон отхвърля през 1863 година. Сред неприетите има платна на Пол Сезан, Едуар Мане („Закуска на тревата“), Арман Гийомен, Джеймс Уистлър. Журито не одобрява повече от 3000 творби, които по разпореждане на Наполеон III са представени отделно, в т.нар. Салон на отхвърлените.

Произведения на Сезан продължават да бъдат отхвърляни и през следващите години. Не са приети и работи на Алфред Сисле, Камий Писаро и Пиер-Огюст Реноар. Забранено е да бъде показвана творбата на Мане - „Екзекуцията на император Максимилиан“. Сега картините от този период са сред най-ценните експонати в музеите.