Сапфир: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Етикети: добавен етикет nowiki в статията Визуален редактор
Ред 62: Ред 62:


{{Минерал-мъниче}}
{{Минерал-мъниче}}
'''Източници:''' https://www.birse.bg/блог/сапфирът-кралската-слабост-на-жените-в-историята.html/<nowiki/>{{Скъпоценни камъни}}
{{Скъпоценни камъни}}
[[Категория:Скъпоценни камъни]]
[[Категория:Скъпоценни камъни]]
[[Категория:Корунд]]
[[Категория:Корунд]]

Версия от 12:12, 30 април 2020

Сапфир
Сапфир „Логан“, 423 карата
Общи
Формула
(повтаряща се единица)
Алуминиев оксид, Al2O3
Характеристики
Цвятсиньо
Твърдост по Моос9.0
Специфично тегло4.0~4.1
Сапфир в Общомедия

Сапфирът е скъпоценен камък, разновидност на корунда. Химичното съединение известно под името корунд е кристалната форма на алуминиев(III) оксид с емпирична формула Al2O3 и наименование диалуминиев триоксид. Характерният син цвят на скъпоценния камък се дължи на това, че на някои места в кристалната структура алуминиевите йони са заменени от железни или титаниеви такива.

Името на сапфира произлиза от гръцката дума sappheriosсин. Цветовата гама на сапфирите поразява с разнообразието си – има пурпурносинкави, зелени, жълти, безцветни, оранжеви и розовооранжеви. Тези камъни много често се използват за украса на корони. Тъмносиният сапфир „Свети Едуард“ се намира в центъра на кръста на короната на Британската империя. Короната на Руската империя е украсена от два големи сапфира с тежест 258 и 200 карата. От сапфир са издялани бюстове на трима американски президенти Джордж Вашингтон (1997 карата), Ейбрахъм Линкълн (2302 карата) и Дуайт Айзенхауер (2097 карата).


Интересен факт е, че един от най-известните сапфирени камъни, използван в съвременната бижутерия е бил притежание на покойната принцеса Даяна. Той, обаче, не е бил част от бижутата на властта, а е от нейния годежен пръстен, подарен от бъдещия й съпруг – принц Чарлз. Съдържал е 14 на брой диаманта, обграждащи 12-каратов овален син сапфир, а металната му структура била изработена от 18-каратово злато. Цената на годежния пръстен през далечната 1981 година е била 28 000 паунда, а настоящата сума, на която се оценява бижуто, е 450 000 паунда.


Син сапфир със „съзвездие“ на повърхността

Шаблон:Минерал-мъниче

Източници: https://www.birse.bg/блог/сапфирът-кралската-слабост-на-жените-в-историята.html/