Ейдриън Монк: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
NikFrob (беседа | приноси)
Редакция без резюме
NikFrob (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Ейдриън Монк''' ({{lang|en|Adrian Monk}}) е главният герой в телевизионния сериал „[[Монк]]“ и ролята му се изпълнява от [[Тони Шалуб]]. Той е бивш полицай в [[полицейско управление на Сан Франциско|управлението на Сан Франциско]], а неговото невротично и натрапчиво разстройство, засилено от смъртта на съпругата му и забъркано с работата му, причинява отстраняването от длъжността му. Ейдриън Монк разрешава над 100 невероятни случая, някои от тях са се смятали за инциденти. Ейдриън през живота си е имал 2 асистентки – Натали Тийгър и Шарона Флемийнг. Шарона го напуска по време на 9 епизод 3 сезон. В сериала голямо внимание оказва и Дейл Байдърберк – човек с наднормено тегло. Двата най-трудни случая на Монк са убийството на жена му – Труди и изчезнала акушерка. Труди (жената на Монк) му е оставила подарък за коледа (на 19 декември починала). Монк в продължение на години не може да отвори подаръка и докато не се окаже ключът към разгадаването на убийството и.
'''Ейдриън Монк''' ({{lang|en|Adrian Monk}}) е главният герой в телевизионния сериал „[[Монк]]“ и ролята му се изпълнява от [[Тони Шалуб]]. Той е бивш полицай в [[полицейско управление на Сан Франциско|управлението на Сан Франциско]], а неговото невротично и натрапчиво разстройство, засилено от смъртта на съпругата му и забъркано с работата му, причинява отстраняването от длъжността му. Ейдриън Монк разрешава над 100 невероятни случая, някои от тях са се смятали за инциденти. Ейдриън през живота си е имал 2 асистентки – Натали Тийгър и Шарона Флемийнг. Шарона го напуска по време на 10 епизод 3 сезон. В сериала голямо внимание оказва и Дейл Байдърберк – човек с наднормено тегло. Двата най-трудни случая на Монк са убийството на жена му – Труди и изчезнала акушерка. Труди (жената на Монк) му е оставила подарък за коледа (на 19 декември починала). Монк в продължение на години не може да отвори подаръка и докато не се окаже ключът към разгадаването на убийството и.


== Монк в България ==
== Монк в България ==

Версия от 05:20, 18 май 2020

Ейдриън Монк (на английски: Adrian Monk) е главният герой в телевизионния сериал „Монк“ и ролята му се изпълнява от Тони Шалуб. Той е бивш полицай в управлението на Сан Франциско, а неговото невротично и натрапчиво разстройство, засилено от смъртта на съпругата му и забъркано с работата му, причинява отстраняването от длъжността му. Ейдриън Монк разрешава над 100 невероятни случая, някои от тях са се смятали за инциденти. Ейдриън през живота си е имал 2 асистентки – Натали Тийгър и Шарона Флемийнг. Шарона го напуска по време на 10 епизод 3 сезон. В сериала голямо внимание оказва и Дейл Байдърберк – човек с наднормено тегло. Двата най-трудни случая на Монк са убийството на жена му – Труди и изчезнала акушерка. Труди (жената на Монк) му е оставила подарък за коледа (на 19 декември починала). Монк в продължение на години не може да отвори подаръка и докато не се окаже ключът към разгадаването на убийството и.

Монк в България

В българския дублаж Монк се озвучава от Владимир Пенев, а в девети епизод от четвърти сезон в този на студио Доли – от Веселин Ранков.

Съсъздателят на сериала Дейвид Хобърман казва, че е базирал Монк частично на себе си, а също и на фиктивни детективи като лейтенант Коломбо, Еркюл Поаро и Шерлок Холмс. Други актьори, които са били имани предвид за ролята, са Дейв Фоули, Джон Ритър, Хенри Уинклър, Стенли Тучи, Алфред Молина и Майкъл Ричардс. В крайна сметка от телевизията избират Шалуб, защото усещат, че той ще „съживи хумора и страстта на Монк“.[1]

Източници

  1. Battaglio, Stephen. A Detective Story With Some Twists Monk: ABC loss was cable's gain // New York Daily News. 16 август 2002. Посетен на 16 октомври 2016.