Ар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 9: Ред 9:
* '''декар''' (''дека''-ар): 1 декар = 10 а = 10x100 m<sup>2</sup> = 1000 m<sup>2</sup>
* '''декар''' (''дека''-ар): 1 декар = 10 а = 10x100 m<sup>2</sup> = 1000 m<sup>2</sup>


Единицата ''декар'', широко използвана в [[България]], няма международно означение и се изписва с пълното си наименование на български език. На български традиционно декар се съкращава като дка. В другите [[Европа|европейски]] страни за подобни цели се използва най-вече ''хектар''. В някои страни, като Гърция и Кипър обичайната мярка за земеделска площ също е декар, но наричан на гръцки език "стрема".
Единицата ''декар'', широко използвана в [[България]], няма международно означение и се изписва с пълното си наименование на български език. На български традиционно декар се съкращава като дка. В другите [[Европа|европейски]] страни за подобни цели се използва най-вече ''хектар''. В някои страни, като Гърция и Кипър обичайната мярка за земеделска площ също е декар, но наричан на гръцки език "стрема". В Турция, Ливан, Израел и Йордания също се използва декар, наричан там дьонюм или дунам, който се равнява на 1000 кв.м или 10 ара.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 14:24, 27 май 2020

Тази статия е за мерната единица. За реката в Европа вижте Аар.

Арът е единица за измерване на площ, производна на квадратния метър. Един ар е равен на 100 m2.

Международният символ за означване на ар е a. Единицата не е част от международната система единици (SI), но се допуска за употреба съвместно с единиците SI като една от разрешените само в специализирани области – ползва се при измерването на площи на земеделски земи и земя за строителство.

Кратните и дробни на ара единици се образуват чрез представките SI. В България по-широко се използват кратните единици:

  • хектар (хекто-ар), с означение ha: 1 ha = 100 а = 100x100 m2= 10 000 m2
  • декар (дека-ар): 1 декар = 10 а = 10x100 m2 = 1000 m2

Единицата декар, широко използвана в България, няма международно означение и се изписва с пълното си наименование на български език. На български традиционно декар се съкращава като дка. В другите европейски страни за подобни цели се използва най-вече хектар. В някои страни, като Гърция и Кипър обичайната мярка за земеделска площ също е декар, но наричан на гръцки език "стрема". В Турция, Ливан, Израел и Йордания също се използва декар, наричан там дьонюм или дунам, който се равнява на 1000 кв.м или 10 ара.

Източници

Вижте също