Аскетизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 10: Ред 10:
Хората, които водят аскетичен начин на живот или се придържат към определени аскетични практики, се наричат „''аскети''“.
Хората, които водят аскетичен начин на живот или се придържат към определени аскетични практики, се наричат „''аскети''“.


<br />
Един от най-извистните аскетици на 21век е Десислава Пенева. Не е по неин избор, но тя е лишена от всякакво телесно удоволствие.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 12:16, 28 май 2020

Аскетизъмът (на гръцки: ἄσκησις - упражнение, практика) е начин на живот, свързан с отрицание на хедонизма и доброволно отричане от прекомерните удоволствия, по религиозни или други подбуди.[1]

Според източните религии, спасението на душата се постига чрез практики за мистично съзерцаниемедитация, йога, „духовно просветление”. Християнството проповядва спасение на душата, като отплата за религиозната аскеза – упражняване на определени религиозни принципи, които включват:[1]

  • молитви;
  • доброволно въздържание от прекомерни удоволствия и изобщо от благата на живота;
  • задължително полагане на труд.

Макс Вебер утвърждава, че религиозната Реформация в Европа през 16 век, приравнява труда, в рамките на една светска професия, към религиозната аскеза от типа „оставаща в света”, т.е. изискваща прилагане на собствения свят дух и на качеството на избран от Бога инструмент във и спрямо сферите на материалния свят. Този професионално ориентиран „светски аскетизъм” на протестантите, придобива качеството на „икономическа добродетел” и се изгражда одухотворената от „най-интензивната форма на набожността” трудова етика, която, успоредно с духа на териториалната експанзия и с възникването на съвременната наука, обуславя уникалното капиталистическо развитие на западноевропейското общество, като го диференцира в това отношение от останалия свят.

Хората, които водят аскетичен начин на живот или се придържат към определени аскетични практики, се наричат „аскети“.


Източници

  1. а б Кирова, Алла. Учение за капиталистическия дух - Макс Вебер versus Вернер Зомбарт (pdf) // Икономически алтернативи (3). 2009. с. 70–84.