Уикипедия:Избрани статии/Критерии: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м още малко преп
м без ключа
Ред 15: Ред 15:
# Дължината на избраната статия отговаря на обхванатото съдържание, което трябва да остане фокусирано върху основната тема на статията, без да се изпада в излишни подробности.
# Дължината на избраната статия отговаря на обхванатото съдържание, което трябва да остане фокусирано върху основната тема на статията, без да се изпада в излишни подробности.


[[Категория:Избрани статии|Критерии]]
[[Категория:Избрани статии]]


[[ar:ويكيبيديا:ما هي المقالة المختارة؟]]
[[ar:ويكيبيديا:ما هي المقالة المختارة؟]]

Версия от 10:54, 23 юни 2007

Избраните статии в Уикипедия са най-добрите образци на нашата работа, отличаващи се с професионално изложено съдържание и форма. В добавка към изискванията, на които трябва да отговарят статиите в Уикипедия, избраната статия трябва допълнително да покрива и следните критерии:

  1. Да е написана добре, изчерпателно, фактологически коректно, неутрално и устойчиво.
    • Написана добре означава текстът да е увлекателен и в съответствие с професионалните стандарти.
    • Изчерпателно означава статията да не пренебрегва съществени факти и подробности.
    • Фактологически коректно означава твърденията да могат да се проверят в авторитетни източници и правдиво (прецизно) да представят наличната публикувана информация по съответния въпрос.
    • Неутрално означава статията да представя гледните точки обективно и безпристрастно; вижте Уикипедия:Неутрална гледна точка
    • Устойчиво означава статията да не е обект на редакционни войни и съдържанието ѝ да не се променя драстично от ден на ден (в това число не влиза връщането на вандализми и подобренията, съобразно критичните забележки в хода на обсъждането).
  2. Съобразена е с критериите за добро изложение. Това включва:
    • стегнат встъпителен раздел („глава“), който обобщава информацията по темата и подготвя читателя за едно по-подробно изложение в последващите раздели;
    • система от йерархични заглавия и подзаглавия;
    • съдържателно, но не и претрупано съдържание; и
    • унифицирано форматирани препратки.
  3. Статията е обогатена с подходящи илюстрации или други мултимедийни файлове, качени в Уикипедия под приемлив лиценз и придружени от кратки, но съдържателни пояснения. Несвободните изображения и мултимедийни файлове трябва да покриват критериите за включване на несвободно съдържание и надлежно да са указани като такива.
  4. Дължината на избраната статия отговаря на обхванатото съдържание, което трябва да остане фокусирано върху основната тема на статията, без да се изпада в излишни подробности.