Борското: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{Мъниче селища в България}} => {{мъниче|селище в България}}
Редакция без резюме
Ред 9: Ред 9:
}}
}}


'''Борското''' е [[село]] в [[Северна България]]. То се намира в [[община Габрово]], [[област Габрово]].
'''Бòрското''' е [[село]] в [[Северна България]], [[община Габрово]], [[област Габрово]].


<!-- Някои от заглавията са скрити чрез командите за коментар ("<!--" и "-- >").
За да ги покажете и добавите информация, премахнете тези команди, примерно:
== География ==
== География ==
Село Борското се намира на около 12 km запад-северозападно от центъра на областния град [[Габрово]], 1,5 km югоизточно от село [[Гъбене]] и километър югозападно от село [[Смиловци (Област Габрово)|Смиловци]]. Разположено е в малка [[котловина]] в [[Предбалкан|Средния Предбалкан]], в северните подножия на [[Черновръшки рид|Черновръшкия рид]], около километър северно от възвишението ''Мичитя''. [[Надморска височина|Надморската височина]] в централната част на селото е около 350 – 355 m, в северния и източния му краища нараства до около 360 – 365 m, а в югозападния – до около 390 m.
-->!


Общинският път до Борското е южно отклонение от третокласния [[републикански път III-4402]], минаващ през селата Гъбене и Смиловци и осигуряващ връзки с второкласния [[републикански път II-44]] ([[Севлиево]] – Габрово).
== География ==
Село Борското е разположено в малка [[котловина]] в [[Предбалкан]]а на около 2 км от село [[Гъбене]] и на около километър от село [[Смиловци (Област Габрово)|Смиловци]].


== Население ==
== Население ==
Населението на село Борското, наброявало 106 души при [[Преброявания на населението в България|преброяването]] към [[1934]] г. намалява до 25 към [[1985]] г., а към [[2019]] г. наброява (по текущата демографска статистика за населението) 13 души.<ref>[https://www.nsi.bg/nrnm/show9.php?sid=430&ezik=bul Справка за населението на с. Борското, общ. Габрово, обл. Габрово]</ref>
Днес постоянното население на Борското наброява едва 13 души, но допреди 50 години то е било около 150 жители. Този демографски срив идва по няколко причини: [[урбанизация]]та, търсенето на реализация на младите хора, ниската раждаемост.
Днес средната възраст на населението е около 70 години.


== История ==
== История ==
През [[1995]] г. дотогавашната ''[[махала]] Борското''<ref>[https://www.nsi.bg/nrnm/show2.php?sid=55598&ezik=bul&e=11108 Справка за с. Борското, общ. Габрово, обл. Габрово към 01.09.1987 г.]</ref> придобива статута на село.<ref>[https://www.nsi.bg/nrnm/show2.php?sid=55598&ezik=bul&e=16450 Справка за с. Борското, общ. Габрово, обл. Габрово към 18.07.1995 г.; Събитие: промяна при ново АТУ (административно-териториално устройство)]</ref><ref>След влизането в сила през [[1995]] г. на [https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2133622784 Закона за административно-териториалното устройство на Република България], съгласно § 7, алинея 3 от неговите Преходни и Заключителни разпоредби, съществуващите при влизането му в сила населени места от вида на махали, колиби, гари, минни и промишлени селища придобиват статут на села.</ref>.
Според старо предание [[село]] Борското е създадено от дядо Борю, който в началото на [[19 век]] дошъл по тези места от [[Гъбене]], защото землището на Борското предлагало добри условия за овцевъдство. Първоначално селото било разположено на склон, намиращ се на юг от днешното местоположение, но в началото на [[20 век]] започнало постепенно преселване към по-благоприятните за живот места, където днес се разполага Борското.

Според старо предание махала Борското е създадена от дядо Борю, който в началото на [[19 век]] дошъл по тези места от Гъбене, защото землището на Борското предлагало добри условия за овцевъдство. В началото на [[20 век]] започнало постепенно преселване на север от първоначално заселения склон, към по-благоприятните за живот места, където днес се разполага село Борското.


<!-- == Религии == -->
<!-- == Религии == -->

<!-- == Обществени институции == -->
<!-- == Обществени институции == -->


== Бележки ==
== Източници ==
<references/>
<references />


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [https://maps.vlasenko.net/smtm100/k-35-039.jpg Топографска карта, мащаб 1:100000 Картен лист: K-35-039]
{{мъниче|селище в България}}
{{мъниче|селище в България}}
{{Община Габрово}}

[[Категория:Села в област Габрово]]
[[Категория:Села в област Габрово]]

Версия от 14:59, 27 юни 2020

Борското
Общи данни
Население13 души[1] (15 март 2024 г.)
Землище[2] km²
Надм. височина370 m
Пощ. код5333
Тел. код06712
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ05668
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ; 2011)

Бòрското е село в Северна България, община Габрово, област Габрово.

География

Село Борското се намира на около 12 km запад-северозападно от центъра на областния град Габрово, 1,5 km югоизточно от село Гъбене и километър югозападно от село Смиловци. Разположено е в малка котловина в Средния Предбалкан, в северните подножия на Черновръшкия рид, около километър северно от възвишението Мичитя. Надморската височина в централната част на селото е около 350 – 355 m, в северния и източния му краища нараства до около 360 – 365 m, а в югозападния – до около 390 m.

Общинският път до Борското е южно отклонение от третокласния републикански път III-4402, минаващ през селата Гъбене и Смиловци и осигуряващ връзки с второкласния републикански път II-44 (Севлиево – Габрово).

Население

Населението на село Борското, наброявало 106 души при преброяването към 1934 г. намалява до 25 към 1985 г., а към 2019 г. наброява (по текущата демографска статистика за населението) 13 души.[3]

История

През 1995 г. дотогавашната махала Борското[4] придобива статута на село.[5][6].

Според старо предание махала Борското е създадена от дядо Борю, който в началото на 19 век дошъл по тези места от Гъбене, защото землището на Борското предлагало добри условия за овцевъдство. В началото на 20 век започнало постепенно преселване на север от първоначално заселения склон, към по-благоприятните за живот места, където днес се разполага село Борското.


Източници

  1. www.grao.bg
  2. Борското е разположено в землището на село Гъбене
  3. Справка за населението на с. Борското, общ. Габрово, обл. Габрово
  4. Справка за с. Борското, общ. Габрово, обл. Габрово към 01.09.1987 г.
  5. Справка за с. Борското, общ. Габрово, обл. Габрово към 18.07.1995 г.; Събитие: промяна при ново АТУ (административно-териториално устройство)
  6. След влизането в сила през 1995 г. на Закона за административно-териториалното устройство на Република България, съгласно § 7, алинея 3 от неговите Преходни и Заключителни разпоредби, съществуващите при влизането му в сила населени места от вида на махали, колиби, гари, минни и промишлени селища придобиват статут на села.

Външни препратки