Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“)
мРедакция без резюме
Ред 20: Ред 20:
}}
}}


'''„Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“''' е [[стихосбирка]] от [[Христо Ботев]] и [[Стефан Стамболов]], издадена през [[септември]] [[1875]] в [[Букурещ]]<ref>[http://liternet.bg/publish17/s_stambolov/index.html Страница на Стефан Стамболов в Liternet]</ref>. Приживе Ботев не публикува друг свой поетически [[сборник]]. Стихосбирката е подготвена главно от Ботев и съдържа само пет [[Стихотворение|стихотворения]] от Стамболов<ref>[http://aretov.queenmab.eu/archives/revival/108-stefan-stabbolov-the-poet.html Николай Аретов - „Поетът Стефан Стамболов“]</ref>. Произведенията, включени в томчето, не са подписвани с имената на техния автор, което и до днес поражда спорове в [[литература]]та относно [[авторство]]то на някои от публикуваните творби.
'''„Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“''' е [[стихосбирка]] от [[Христо Ботев]] и [[Стефан Стамболов]], издадена през [[септември]] [[1875]] в [[Букурещ]]<ref>[http://liternet.bg/publish17/s_stambolov/index.html Страница на Стефан Стамболов в Liternet]</ref>. Приживе Ботев не публикува друг свой поетически [[сборник]]. Стихосбирката е подготвена главно от Ботев и съдържа само пет [[Стихотворение|стихотворения]] от Стамболов<ref>[http://aretov.queenmab.eu/archives/revival/108-stefan-stabbolov-the-poet.html Николай Аретов - „Поетът Стефан Стамболов“]</ref>. Произведенията, включени в томчето, не са подписвани с имената на техния автор, което и до днес поражда спорове в [[литература]]та относно [[автор]]ството на някои от публикуваните творби.


Книжката е преиздадена фототипно.
Книжката е преиздадена фототипно.

Версия от 19:03, 6 юли 2020

Пѣсни и стихотворения отъ Ботйова и Стамболова
Корица на изданието от 1975 г.
Корица на изданието от 1975 г.
АвторХристо Ботев, Стефан Стамболов
Първо издание1875 г.
Издателство„Знаме“
ВидСборник
Следваща„Песни и стихотворения“

„Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“ е стихосбирка от Христо Ботев и Стефан Стамболов, издадена през септември 1875 в Букурещ[1]. Приживе Ботев не публикува друг свой поетически сборник. Стихосбирката е подготвена главно от Ботев и съдържа само пет стихотворения от Стамболов[2]. Произведенията, включени в томчето, не са подписвани с имената на техния автор, което и до днес поражда спорове в литературата относно авторството на някои от публикуваните творби.

Книжката е преиздадена фототипно.

Книжката има второ издание от 1880 г. (Пловдив) печатницата на Д.В.Манчевъ

Стихотворения

Оригинално
заглавие
Година на
публикуване
Текст
Майце си 1867 Текст
Към брата си 1868 Текст
На прощаване 1868 Текст
Елегия 1870 Текст
Делба 1870 Текст
До моето първо либе 1871 Текст
Пристанала 1871 Текст
Борба 1871 Текст
Странник 1872 Текст
Гергьовден 1873 Текст
Патриот 1873 Текст
Хаджи Димитър 1873 Текст
В механата 1873 Текст
Моята молитва 1873 Текст
Зададе се облак темен 1873 Текст
Ней 1875 Текст
Марш ---- Текст

Вижте също

Източници