Демократична република Афганистан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 94: Ред 94:


[[Категория:История на Афганистан]]
[[Категория:История на Афганистан]]
[[Категория:Исторически държави в Близкия изток]]
[[Категория:Исторически държави в Близкия Изток]]

Версия от 19:53, 15 юли 2020

Демократична република Афганистан
دافغانستان دمکراتی جمهوریت
جمهوری دمکراتی افغانستان
1978 – 1992
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Девиз: کارگران جهان متحد شوید
Работещи хора от всички народи, обединявайте се!
Химн: گرم شه, لا گرم شه
Местоположение на Демократична република Афганистан
Местоположение на Демократична република Афганистан
Континент
Столица
Официален език
Религия
Форма на управление
ИсторияСтудена война
Априлска революция27 – 28 април 1978
Установяване на правителството30 април 1978
Съветска намеса27 декември 1979
Съветско изтегляне15 февруари 1989
Падане на Кабул28 април 1992
Площ
Общо (1992)647 500 km2
Население
Преброяване13 811 900 (1992)
Валута
Предшественик
Република Афганистан Република Афганистан
Наследник
Ислямска държава Афганистан Ислямска държава Афганистан
Днес част от Афганистан

Демократична Pепублика Афганистан (на пущунски: دافغانستان دمکراتی جمهوریت; на персийски: جمهوری دمکراتی افغانستان) е политическа форма на управление в Афганистан от 1978 до 1992 г., политически и идеологически близка до Съветския съюз.

Априлска революция

През 1978 г. лидерът на НДПА Мохамед Акбар Кхаибар е убит от политическата полиция на правителството на Мухаммед Дауд, докато други важни членове на НДПА са изпратени в изгнание, с изключение на Хафизулла Амин, който е поставен под домашен арест. Въпреки това, Амин успява да държи обединена НДПА и да планира преврат.

На 29 април 1978 г. Нур Мохаммад Тараки, Бабрак Кармал и Хафизулла Амин успяват да съборят режима на Мохамед Дауд, който бива убит на следващия ден заедно с цялото му семейство. Превратът, който успява благодарение на подкрепата на почти всички въоръжени сили, е наречен Априлска революция.

Народната Демократична Партия в последните тринадесет години е разделена в две фракции: фракция Кахк, която иска възможно най-бързо да превърне страната в комунистическа държава и фракция Пачрам, която държи създаването на комунистическа държава да стане бавно и постепенно.

След преврата, държавата е преименувана в Демократична Pепублика Афганистан, знамето на НДПА става официален флаг на страната, а Амин, лидер на фракцията Кахк, е избран за министър-председател и президент на републиката

Реформи

Файл:Hafizullah Amin.jpg
Амин управлява страната в продължение на 104 дни.

Амин провежда следните реформи:

  • държавен атеизъм
  • задължение за мъжете да режат брадата си
  • забрана на жените да носят бурка/фередже
  • контролирано посещение на джамиите
  • забрана на принудителните бракове и пределна възраст за сключване на брак
  • аграрна реформа за преразпределяне на земята, за преминаване от феодална към социалистическа система
  • индустриализация
  • търговия със Съветския съюз
  • въвеждането на училища и обществено образование и здравеопазване

Опозиция

Знамената на Афганистан по време на управлението на НДПА.
1978 – 1980
1980 – 1987
1987 – 1992

По време на своето съществуване, Демократичната Pепублика Афганистан е разкъсвана от силна вътрешна опозиция, подкрепяна и от чужди сили: светските реформи, направени от Народно-демократическата партия на Афганистан НДПА, довеждат ислямските фундаменталисти, широко разпространени из цялата страна, да обявят комунистическия режим за „режим на безбожните атеисти“ и приканват вярващите да се разбунтуват срещу просъветския режим.

Бунтовниците, принадлежащи на най-различни политически фракции, обединени в единен фронт, наречен муджахидини, който се поддържа от Иран, Пакистан и Саудитска Арабия, започват истинска партизанска война. В същото време и САЩ започват да снабдяват с оръжия муджахидините. Като реакция Амин организира убийството на посланика на САЩ в Кабул, след което правителството на САЩ обявява, че няма да изпрати друг посланик, прекратявайки всички дипломатически отношения с правителството на Амин. Впоследствие Съветският съюз взема активно участие в конфликта.

Икономика

Правителството на Тараки започва поземлена реформа на 1 януари 1979 г., която цели да ограничи количеството земя, която може да се държи от семейство. Тези, чиито земевладения надминавали лимита, били подлагани на реквизиция от правителството без компенсация. Афганистанските власти вярвали, че реформата ще се приеме добре сред селското население, докато отслабва властта на буржоазията.

Реформата е обявена като завършена през средата на 1979 г. и правителството заявява, че 665 000 хектара са били преразпределени. Също така, правителството определя, че само 40 000 семейства или 4% от населението са били засегнати с отрицателен ефект от реформата.[1]

Въпреки очакванията на правителството, реформата не е нито популярна, нито продуктивна. Земеделските реколти се сриват и реформата довежда то надигащо се недоволство сред афганистанците.[1] Когато Тараки осъзнава нивото на хорското недоволство от реформата, той бързо изоставя тази политика.[1] Въпреки това, поземлената реформа постепенно е въведена при по-късното управление на Кармал, но пропорциите на засегнатата земя е неизвестна.[1]

По време на гражданската война и последвалата съветска война в Афганистан по-голямата част от инфраструктурата на страна е разрушена и нормалните модели на икономическа дейност са разбити.[2] БВП на страната пада значително по време на управлението на Кармал, поради конфликта – търговията и транспортът са възпрепятствани, заедно със загубата на работна ръка и капитал. През 1981 г. БВП на Афганистан пада на 154,3 милиарда афгани от 159,7 милиарда през 1978 г. БВП на глава от населението спада от 7370 през 1978 г. до 6852 през 1981 г. Най-разпространената форма на икономическа активност по това време е селското стопанство. То съставлява 63% от БВП на страната през 1981 г., а 56% от работоспособното население работи в селското стопанство към 1982 г. Промишлеността съставлява 21% от БВП и се развива от 10% от работоспособното население на страната към 1982 г. Всички промишлени предприятия се държат от държавата. Секторът на услугите представлява 10% от БВП и в него работят около ⅓ от трудоспособното население. Платежният баланс, който е подобрен преди комунистическото управление, също е нарушен. Активното салдо намалява и става дефицитно към 1982 г., като достига минус 70,3 милиона щатски долара. Единствената икономическа дейност, която значително нараства по времето на управлението на Кармал, е износът и вносът.

Наджибула продължава икономическата политика на Кармал. Утвърждаването на връзките с Източния блок и СССР продължава, както и двустранната тръговия. Също така, поощрява развитие на частния сектор в промишлеността. Петилетките, които са въведени през януари 1986 г., продължават до март 1991 г. – месец преди падането на правителството.

Източници

  1. а б в г Bruce Amtstutz. Afghanistan: The First Five Years of Soviet Occupation. DIANE Publishing, 1994. ISBN 978-0788111112. с. 315 – 316.
  2. ((en)) Economy