Застрахователно дружество „България“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-„\[\[([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\]\]\” +„\1“, -„([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\” +„\1“)
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Zastr drujestvo bulgaria.jpg|мини|220px|Сградата на застрахователното дружество в Русе]]
[[Файл:Zastr drujestvo bulgaria.jpg|мини|220px|Сградата на застрахователното дружество в Русе]]


На [[1 октомври]] през [[1891]] г. в град [[Русе]] е учредено първото българско [[Застраховане|застрахователно]] дружество – „България”. Имало е свои клонове в [[София]] и другите градове на страната, както и представителства в [[Цариград]], [[Берлин]], [[Солун]], [[Скопие]], [[Велес]], [[Битоля]], [[Охрид]], [[Париж]], [[Атина]], [[Пирея]], [[Лондон]], [[Александрия]], [[Чикаго]], [[Амстердам]] и [[Мадрид]]. Практикувало e всички видове застраховки. „България” е било най-старото и най-стабилно застрахователно дружество, което от основаването си e заплатило на своите застраховани над 6 500 000 000 стари български лева.
На [[1 октомври]] през [[1891]] г. в град [[Русе]] е учредено първото българско [[Застраховане|застрахователно]] дружество – „България“. Имало е свои клонове в [[София]] и другите градове на страната, както и представителства в [[Цариград]], [[Берлин]], [[Солун]], [[Скопие]], [[Велес]], [[Битоля]], [[Охрид]], [[Париж]], [[Атина]], [[Пирея]], [[Лондон]], [[Александрия]], [[Чикаго]], [[Амстердам]] и [[Мадрид]]. Практикувало e всички видове застраховки. „България“ е било най-старото и най-стабилно застрахователно дружество, което от основаването си e заплатило на своите застраховани над 6 500 000 000 стари български лева.


По проект на [[Едуард Винтер]] е построена собствена голяма сграда на ул. „Александровска” в град [[Русе]]. Сградата е в стил [[Неокласическа архитектура|неокласицизъм]] с употреба на ризалити и пиластри. Ръководител на строителството от 1898 до 1900 година е Удо Рибау, проектант на известната сграда на [[стара музикална гимназия|старата музикална гимназия]] в града. Фреските в интериора са от [[1901]] година на италианския художник [[Медеа Джовани Пигор]]. По-голямата част от тях обаче са замазани или унищожени при ползването на помещенията от бившата милиция. Днес сградата е собственост на [[ДЗИ]] и е в окаяно състояние.
По проект на [[Едуард Винтер]] е построена собствена голяма сграда на ул. „Александровска“ в град [[Русе]]. Сградата е в стил [[Неокласическа архитектура|неокласицизъм]] с употреба на ризалити и пиластри. Ръководител на строителството от 1898 до 1900 година е Удо Рибау, проектант на известната сграда на [[стара музикална гимназия|старата музикална гимназия]] в града. Фреските в интериора са от [[1901]] година на италианския художник [[Медеа Джовани Пигор]]. По-голямата част от тях обаче са замазани или унищожени при ползването на помещенията от бившата милиция. Днес сградата е собственост на [[ДЗИ]] и е в окаяно състояние.


След [[деветосептемврийския преврат]] през [[1944]] г., когато [[БКП|комунистическата партия в България]] установява своята [[еднопартийна система|еднопартийна]] [[тоталитаризъм|тоталитарна власт]], всички застрахователни дружества в страната преминават към Държавния застрахователен институт (ДЗИ). Това е краят на Първото българско застрахователно дружество „България”.
След [[деветосептемврийския преврат]] през [[1944]] г., когато [[БКП|комунистическата партия в България]] установява своята [[еднопартийна система|еднопартийна]] [[тоталитаризъм|тоталитарна власт]], всички застрахователни дружества в страната преминават към Държавния застрахователен институт (ДЗИ). Това е краят на Първото българско застрахователно дружество „България“.


През 1991 г., малко след [[падане на комунистическите режими в Източна Европа|падането на комунистическия режим (1989)]], е създадено [[Застрахователно и презастрахователно дружество „България”]]. То обаче не е признато за наследник на първото застрахователно дружество в [[България]]. През [[1996]] г. е закупено от застрахователното дружество „[[Алианц]]- [[Германия]].
През 1991 г., малко след [[падане на комунистическите режими в Източна Европа|падането на комунистическия режим (1989)]], е създадено [[Застрахователно и презастрахователно дружество „България“]]. То обаче не е признато за наследник на първото застрахователно дружество в [[България]]. През [[1996]] г. е закупено от застрахователното дружество „[[Алианц]]- [[Германия]].


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 18:25, 28 август 2020

Сградата на застрахователното дружество в Русе

На 1 октомври през 1891 г. в град Русе е учредено първото българско застрахователно дружество – „България“. Имало е свои клонове в София и другите градове на страната, както и представителства в Цариград, Берлин, Солун, Скопие, Велес, Битоля, Охрид, Париж, Атина, Пирея, Лондон, Александрия, Чикаго, Амстердам и Мадрид. Практикувало e всички видове застраховки. „България“ е било най-старото и най-стабилно застрахователно дружество, което от основаването си e заплатило на своите застраховани над 6 500 000 000 стари български лева.

По проект на Едуард Винтер е построена собствена голяма сграда на ул. „Александровска“ в град Русе. Сградата е в стил неокласицизъм с употреба на ризалити и пиластри. Ръководител на строителството от 1898 до 1900 година е Удо Рибау, проектант на известната сграда на старата музикална гимназия в града. Фреските в интериора са от 1901 година на италианския художник Медеа Джовани Пигор. По-голямата част от тях обаче са замазани или унищожени при ползването на помещенията от бившата милиция. Днес сградата е собственост на ДЗИ и е в окаяно състояние.

След деветосептемврийския преврат през 1944 г., когато комунистическата партия в България установява своята еднопартийна тоталитарна власт, всички застрахователни дружества в страната преминават към Държавния застрахователен институт (ДЗИ). Това е краят на Първото българско застрахователно дружество „България“.

През 1991 г., малко след падането на комунистическия режим (1989), е създадено Застрахователно и презастрахователно дружество „България“. То обаче не е признато за наследник на първото застрахователно дружество в България. През 1996 г. е закупено от застрахователното дружество „Алианц“- Германия.

Външни препратки

Застрахователна полица

Застрахователно дружество „България“-управителен съвет 1941 г.

Вътрешен интериор