Музей на киселото мляко: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
без официални гости и спомоществуватели, външни и вътр. препр
→‎Външни препратки: Добавен линк към Фондация "Д-р Стамен Григоров"
Ред 11: Ред 11:
== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.focus-news.net/index.php?id=n733389 Музей на киселото мляко откриват в Трън], агенция „Фокус“, 29 юни 2007
* [http://www.focus-news.net/index.php?id=n733389 Музей на киселото мляко откриват в Трън], агенция „Фокус“, 29 юни 2007
* [http://www.stamengrigorov.org Dr. Stamen Grigorov Foundation]




[[Категория:Музеи в България]]
[[Категория:Музеи в България]]

Версия от 12:20, 2 юли 2007

Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор, общ. Трън. Организиран е в двуетажна къща, в центъра на селото, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров.

На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща, от средата на 19 век. На втория етаж са разположени две помещения: библиотека и изложбена зала.

В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко. От първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.

В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт, в търговската мрежа. На стените са окачени информационни табла, които описват историята на киселото мляко; домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко; промишлените технологии за получаване на кисело мляко; хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.

Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 г. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема "Киселото мляко - българското име на дълголетието", и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.

Външни препратки