Потребител:LeeKeoma/Лаборатория: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м {{цитат уеб/книга/периодика}} премахване на език-икона= / lang-icon=
Oursana (беседа | приноси)
-+Cappella Sassetti Adoration of the Shepherds.jpg
Етикет: Отменени
Ред 1148: Ред 1148:
|[[Cappella Sassetti|Capella Sassetti]], [[Basilica di Santa Trinita]]
|[[Cappella Sassetti|Capella Sassetti]], [[Basilica di Santa Trinita]]
|-
|-
| [[File:Adoration_of_the_Shepherds.jpg|150x150px]]
| [[File:Cappella Sassetti Adoration of the Shepherds.jpg|150x150px]]
| ''[[Adorazione dei pastori (Ghirlandaio)|Adorazione dei pastori]]''
| ''[[Adorazione dei pastori (Ghirlandaio)|Adorazione dei pastori]]''
| 1485
| 1485

Версия от 22:55, 25 септември 2020

Росписи

През 1481 г. папа Сикст IV кани группа флорентински и умбрийски художници в Рим, за изписването на стените на Сикстинската капела. Това са Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Доменико Гирландайо, Козимо Росели и Лука Синьорели, и техните помощници Пинтурикио, Давид Гирландайо, Пиеро ди Козимо, Биаджо ди Антонио Тучи и Бартоломео дела Гата. Първоначалните фрески изписани през 1471-1472 г. са 16, от тях до наши дни са запазени 12-те, разположени на страничните стени.

Двете най-забележителни сцени са Христос дава ключовете на св. Петър и Наказанието на Кора; и двете имат на заден план триумфалната арка на Константин, първият християнски император, който дава на папата временно властта над Римския западен свят.

„Христос дава ключовете на св. Петър“

„Христос дава ключовете на св. Петър“

Този стенопис е петата сцена на северната страна. Основните фигури са разположени в 2 редици под хоризонта. Между тях е Христос, който дава златните и сребърни ключове на коленичилия св. Петър, заобиколен от апостолите, включително Юда (петия от ляво на Христос). Храмът на Соломон е разположен между 2 триумфални арки.

„Наказанието на Кора“

„Наказанието на Кора“

Посланието на тази картина е ключът към разбирането на Сикстинската капела преди работата на Микеланджело. Фреската представя три епизода, всеки от които показва бунта на евреите срещу посочените от Бог водачи – Мойсей и Арон, както и божието наказание на подстрекателите. В центъра на фреската е въстанието, ръководено от Кора, който оспорва позицията на Арон като най-висш свещеник. Наказанието последва в лявата част на картината, където бунтовниците са погълнати от земята, която се разтваря под краката им. Двамата невинни синове на Кора се понасят на облак, като избягват Божието наказание.

Посланието на фреската е, че Божието наказание ще споходи всеки, който оспори посочените от Бог водачи. Още повече че Арон е представен с подобна на папската тиара като предшественик на папата.

„Изкушението на Христос“

„Изкушението на Христос“

Фреската представя трикратното изкушаване на Христос от Дявола, според Евангелието на Матея. Горе в ляво, в планината, Дяволът предизвиква Христос да хвърля камъни по хляба; в средата ги виждаме застанали върху храма, а Дяволът се опитва да убеди Христос да се хвърли; в дясната страна показва на Божия син блясъка на световните богатства, като му предлага да го направи Господар.

Южноамерикански котки

Общи

Проект Leopardus guigna

В хода на работата по Leopardus geoffroyi, се натъкнах и на множество материали за друг малък котарак - Кодкод. Слагам ги тук в очакване на повече свободно време. Междувременно, ако някой се включи в проекта, може да отбелязва отметнатите материали с Ok

Научна литература

Сайтове с информация

Снимки за качване от Flicr


Leopardus jacobitus

Leopardus colocolo

Сайтове

Снимки

Метеора

Георги Мандила

Никола Батова

Скит Дупяни

Свети Дух

Свети Антоний

таблица

година
на издаване
година
на действието
име на романа (на английски) име на романа (на български)
1841 1744 The Deerslayer, or The First Warpath Ловецът на елени
1841 1744 The Deerslayer, or The First Warpath Ловецът на елени
1841 1744 The Deerslayer, or The First Warpath Ловецът на елени
1841 1744 The Deerslayer, or The First Warpath Ловецът на елени
1841 1744 The Deerslayer, or The First Warpath Ловецът на елени

Хичкок

The farmer's wife

Жената на фермера Държава: Великобритания Година: 1928 Жанр: Комедия, Драма, Романтика Времетраене: 129 минути Аудио: Ням Колор: Черно-бял Режисьор: Алфред Хичкок Адаптация: Елиът Станард по пиесата на Идън Филпотс Оператор: Джон Кокс В ролите: Джеймсън Томас, Лилиан Хол Дейвис, Гордън Харкър, Гиб Маклафлин, Мод Гил, Луи Паундс, Олга Слейд, Рут Мейтланд, Антония Броу и други Резюме: Фермерът Суитланд е вдовец, който решава да се ожени отново. В търсене на идеалната партньорка, той изобщо не забелязва, че тя е била през цялото време под носа му. Адаптация по едноименната пиеса на Идън Филпотс. Фермерът Суитланд /актьорът Джеймсън Томас, който дебютира в Холивуд едва 35-годишен/ е самотен, стар вдовец. След като дъщеря му се омъжва, той решава също да си потърси партньорка, с която да изживее оставащите години. За да му помогне с избраницата, Суитланд се обръща към прислужницата Араминта /красавицата Лилиан Хол-Дейвис, която не успява да понесе звездната слава и едва 35-годишна се самоубива/. Започва сложната процедура за избор на най- подходящата съпруга. Световна премиера: 02.03.1928 Жанр: Драма, Комедия, Романтичен Великобритания / 1928 / 122 минути Сценарист: Алфред Хичкок, Лесли Арлис Режисьор: Алфред Хичкок В ролите: Гордън Харкър, Лилиан Хол-Дейвис, Джеймисън Томас, Гиб МакЛафлин, Мод Гил, Луи Пондс, Рут Мейтленд, Антония Бру Разпространител: British International Pictures (BIP)

Easy virtue

Уязвима добродетел Държава: Великобритания Година: 1928 Жанр: Драма, Романтика Времетраене: 80 минути Аудио: Ням Колор: Черно-бял Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Елиът Станард по пиесата на Ноел Кауърд Оператор: Клод Макдонъл В ролите: Изабел Джийнс, Франкилн Диал, Йън Хънтър, Робин Ървайн, Енид Стамп-Тейлър, Франк Елиът, Вайълет Феърбрадър и други Резюме:„Уязвима добродетел” е романтичен британски ням филм от 1928 г., режисиран от Алфред Хичкок, с участието на Изабел Джийнс, Франклин Диал и Йън Хънтър. Той е базиран на едноименната пиеса на Ноел Кауърд. В ранните етапи на режисьорската си кариера, Алфред Хичкок прави редица банални студиини филми, които едва наподобяват творбите, които той ще режисира по-нататък. Светската драма „Уязвима добродетел” е един от деветте неми филми, режисирани от Хичкок. Той започва с Ларита Филтън (Изабел Джийнс), която позира за портрета си в ателието на един художник. Омъжена за брутален пияница, поведението на грубия й съпруг Обри Филтън (Франклин Диал) я вкарва в ръцете на художника, където мъжът и я открива. В мелето, което следва, художникът прострелва съпруга, ранявайки го без да го убива. Съпругът й завежда дело за развод заради прелюбодеяние и Ларита припада в съдебната зала, докато журналистите хранят обществеността с похотлив и напомпан разказ. Съсипана и опозорена, като жена с „леко поведение”, Ларита бяга в Южна Франция и среща Джон Уитакър (Робин Ървайн), млад, почтен британец. Те се влюбват, женят се, тя не му разказва за миналото си и щастливата двойка се връща в Англия при майка му. Майката на Уитакър, викторианка в съвременната епоха, упорито се противопоставя на брака и укорява Джон, че е скандализирал фамилното име, защото подозира Ларита в неморалност. Миналото на Ларита излиза наяве и тя решава да позволи на Джон да се разведе с нея, за да може да се ожени за Сара (Енид Стамп Тейлър), местно момиче, което майка му е имала предвид като подходяща партия. Нито Джон, нито баща му имат сили да издържат на атаките на майката на Уитакър, затова и филма и Ларита приключват безславно. Тук Хичкок прави едно от своите безсловесни „камеи”. През 1926г. една от водещите театрални постановки в Ню Йорк е точно „Уязвима добродетел” на Ноел Кауърд. Две години по-късно Хичкок решава да заснеме филм по пиесата.

Ларита Филтън е част от скандален развод. За да избяга от непрестанните клюки и да започне живота си наново Ларита бяга във Франция. Там тя се среща с Джон Уитакър. Между двамата бързо пламва искрата и много скоро двамата решават да сключат брак. Семейството на Джон обаче научава за тъмното минало на Ларита и първата пречка пред сватбата е на лице. Прословутата епизодична появи на Хичкок се случва на тенис корта, като в кадъра режисьорът е с бастун. Световна премиера: 05.03.1928 Жанр: Трилър, Романтичен Великобритания / 1928 / 80 минути Сценарист: Елиът Стенард Режисьор: Алфред Хичкок В ролите: Робин Ървин, Иън Хънтър, Алфред Хичкок, Изабел Джинс, Франклин Даял, Ерик Бренсби Уилямс, Ваялет Фербрадър, Франк Елиат Разпространител: Gainsborough Pictures

Камео роли на Хичкок

(Камео - роля или внезапно, кратко появяване на известна и видна личност във филм или театрална пиеса. Най-често даденият човек играе себе си и не се споменава в списъка с актьори в началото на филма. В случая върви край тенис корт с бастун). Английският кинорежисьор Алфред Хичкок е известен с кратките си появи в 39 от своите филми. Там, където се появява, може да се види за кратък момент как се качва на автобус, преминава пред сграда, стои в апартамент през двора, или дори се появява на снимка във вестник (както се вижда във филма „Спасителна лодка” – 1944 г., където не е предвидена друга възможност да се появи). Този игрив жест се превръща в един от подписите на Хичкок и феновете му се забавляват, в стремежа си да забележат неговите появи. Като повтаряща се тема той носи музикален инструмент - особено запомнящ е случая с контрабаса, с който се бори да се качи на влака в началото на „Непознати във влака” - 1951. В ранните си появи се вижда като неясен статист в тълпата или да преминава през сцената в далечния план на камерата. Късните му изяви стават по-видни, като например, когато се обръща, за да видите прикритието на Джейн Уайман, когато тя минава край него в „Сценична треска” - 1950 или яркия му силует в последния му филм „Семеен заговор” - 1976. Неговите изяви стават толкова популярни, че започва да ги прави по-рано (в началото) във филмите си, за да не отвлича вниманието на публиката от сюжета. Хичкок потвърждава това в обширното си интервю с Франсоа Трюфо и наистина по-голямата част от неговите появи са в първия половин час от филмите му. Най-дългите появи на Хичкок са в британските му филми „Шантаж” - 1929 и „Млади и невинни” – 1937. Той се появява във всичките си 30 филма от „Ребека” - 1940 (първия му американски филм) нататък. Преди да замине за Холивуд, само от време на време се появява тук там.

The white shadow

Бялата сянка Държава: Великобритания Година: 1924 Жанр: Драма Времетраене: 43 минути Аудио: Ням Колор: Черно-бял Режисьор: Греъм Кътс Сценарий: Алфред Хичкок по романа на Майкъл Мортън Оператор: Клод Макдоналд Музика: Майкъл Мортила Продуценти: Майкъл Балкън и Виктор Савил В ролите: Бети Компсън, Клайв Брук, Хенри Виктор, A. Б. Имсън, Олаф Хитен и други Резюме: Страхотна новина от Националната фодация за опазване на филмите и филмотеката на Нова Зеландия: „След издирване в световен мащаб, голяма част от „Бялата сянка” (1923), смятан за най-ранния оцелял филм на Алфред Хичкок, известния майстор на съспенса е бил открит в Нова Зеландия - точно навреме за 112-тия рожден ден на режисьора”. Дълго време филма е смятан за изгубен. През август 2011 г., Националната фодация за опазване на филмите обяви, че първите три ролки от общо шест на филма са били открити в навес в градината на Джак Мъртаг в Хейстингс, Нова Зеландия през 1989 г. и дарени на фондацията. Филмовите кутии били надписани неточно „Две сестри” и „неидентифициран” американски филм и едва по-късно той е идентифициран. Възстановен е от студио Парк Роуд и в момента е във филмотеката на Нова Зеландия. Филма е по романа „Деца на късмета” от Майкъл Мортън. Алфред Хичкок си сътрудничи с режисьора Греъм Кътс. Двамата правят филма бързо, тъй като искат да се възползват от Бети Компсън, която играе в техния хит „Жена на жена”, преди да се върне в САЩ. Но просто изчакайте, докато чуете съдържанието: „Бялата сянка” е мелодрама с атмосфера с участието на Бети Компсън в двойната роля на близначките, едната ангелче, а другата "без душа". С мистериозни изчезвания, сгрешена самоличност, еротични кабарета, романтика, случайни срещи, лудост и дори прераждане на душите, шеметния сюжет очарова доста с шестте си ролки лента. Критиците обвиняват невероятната история, но хвалят актьорските изпълнения и "интелигентността на филма." Немирната Нанси Брент (Бети Компсън) е отегчена от живота в провинцията, затова бяга. Нейният баща (A. Б. Имсън) отива да я търси, но той също изчезва. У дома г-жа Брент умира и семейното богатство отива в по-улегналата сестра-близначка на Нанси, Джорджиана (също Бети Компсън). Красивия Робин Филд (Клайв Брук) взема Джорджиана за Нанси, с която вече се е запознал. Той се влюбва в нея и когато научават, че Нанси е в Париж, отиват да я видят. Робин все още бърка едната близначка с другата и изобличава Нанси, че го е измамила. Още веднъж Нанси заминава. Джорджиана е много болна и убеждава Нанси да се размени с нея. Преди да умре, добросърдечната и природа накрая преобразява Нанси. Робин, виждайки, че Нанси се е променила и предлага да се оженят. Филма е правен във филмовото студио Гейнсбъро в Хокстън, Лондон. Когато пише за филма през 1969 г., продуцента Майкъл Балкън казва: "Погълнати от първата ни продукция „Жена на жена”, ние не направихме никаква подготовката за втората. Хванати неподготвени, ние се втурнахме в проекта с една история, озаглавена „Бялата сянка”. Беше такъв провал, какъвто успех имаше „Жена на жена”. Похвалите: "Светите двойници на Хичкок, юнак!", казва сайта Altscreen.com., като подчертава, че Хичкок не е режисьор на филма, в сайта се казва, че Хич е повече от готов да го похвалят за него и цитира част от известното му интервю с Франсоа Трюфо: [Трюфо:] Греъм Кътс режисира „Жена на жена” през 1923 г. Вие правите адаптацията и диалога и бяхте помощник-режисьор, нали? [Хичкок:] Повече от това! Моя приятел, художника на филма не беше в състояние да работи върху филма. Аз доброволно участвах като художник. Затова направих всичко това и помогнах в продукцията. Моята бъдеща съпруга, Алма Ревил, беше монтажистката на филма, както и момичето със сценария. После приложих тези различни функции и при други филми. Вторият беше „Бялата сянка”. Филмотеката на Нова Зеландия наследява „Бялата сянка” от частния каталог на кинооператора Джак Мъртаг не случайно, тя е от същата тази колекция, в която архивисти наскоро откриха смятания за изгубен ням филм на Джон Форд "Upstream” („Нагоре по течението” - 1927).

Torn Curtain

Разкъсаната завеса

Година: 1966 Държава: САЩ Премиера: 05/07/1966(САЩ) Жанр: Мистерия Трилър Режисьор: Алфред Хичкок Сценарий: Брайън Мур В ролите: Пол Нюман, Джули Андрюс, Лила Кедрова, Хансйорг Фелми, Тамара Туманова, Лудвиг Донат, Волфганг Килинг Продължителност: 2:02 минути Език: Английски Резюме: Американският физик Майкъл Армстронг(Пол Нюман) заминава за конгрес, с него е и годеницата му Сара Шърман(Джули Андрюс). Той спешно трябва да замине за Източна Германия и с изненада открива, че Сара пътува в същия самолет. Целта на Майкъл е да открадне тайна математическа формула от професор в Лайпциг, но тук има много служители на Държавна сигурност…

Marnie

Марни Година: 1964 Държава: САЩ Премиера: 22/07/1964(САЩ) Жанр: Мистерия Романтичен Трилър Режисьор: Алфред Хичкок Сценарий: Джей Пресън Алън Музика: Бърнард Хърман В ролите: Типи Хедрън, Шон Конъри, Даян Бейкър, Мартин Гейбъл, Луис Лейтам, Боб Суини, Милтън Селзър, Мариет Хартли, Алън Нийпиър, Брус Дърн Продължителност: 2:05 минути Език: Английски

Резюме: «По романа на Уистън Греъм, един от най-тайнствените, странни и поглъщащи филми на Хичкок. Това е историята на една патологична крадла и един богат млад мъж, който се влюбва в нея....» Описание: Марни (Типи Хедрън) започва работа в различни фирми под чужда самоличност работи за известно време, изчезва с парите на компанията, без да оставя никакви следи. Тя е неуловима, тъй като променя не само името си непрекъснато, но и външния вид. Марк Рътланд. (Шон Конъри), бизнес партньор на една от бившите жертви на Марни, я разобличава когато тя започва работа при него. Вместо да я предаде Марни на полицията, Марк чрез изнудване я принуждава да се омъжи за него. Той научава за дълбоко вкоренен в нея страх от мъжете, секса и червения цвят ...

"Марни" - един от най-тайнствените, странни и поглъщащи филми на Хичкок е историята на една патологична крадла и един богат, силен и сексапилен млад мъж, който е достатъчно перверзен да се влюби в нея. Филмът притежава демонична сила, която не може да бъде рационално обяснена. Това е една от най-красивите и изцяло лични творби на Хичкок." Дж. Тейлър Филмът има 1 номинация

The Man Who Knew Too Much 1934

Човекът който знаеше твърде много Година: 1934 Държава: САЩ Режисьор: Алфред Хичкок В ролите: Лесли Банкс, Една Бест, Петер Лоре, Франк Фоспер, Хю Уейкфийлд, Нова Пилбийм, Пиер Френе, Сисли Оутс

Резюме:Докато са на почивка в Швейцария, Lawrence и жена му Jill биват помолени от техен умиращ приятел - Louis Bernard, да вземат информацията, намираща се в неговата тайна стая в Британското посолство. Те взимат информацията, но когато отричат да са го направили тяхната дъщеря Betty е отвлечена. Излиза че Louis е бил шпионин от British Foreign Office ( организация, грижеща се за външнополитическите интереси на Англия ) и въпросната информация е относно предстоящото убийство на чуждестранен дипломат. Lawrence успява да проследи хората, отвлекли дъщеря му, до Лондон и разбира, че убийството е планувано за концерт в Albert Hall. Най-накрая задачата по осуетяването на убийството се пада на Jill ...

http://www.cinefish.bg/Majat-koyto-znaeshe-tvarde-mnogo-The-Man-Who-Knew-Too-Much-id1625.html

The Man Who Knew Too Much 1956

Човекът който знаеше твърде много Година: 1956 Държава: САЩ Премиера: 01/06/1956(САЩ) Жанр: Приключенски Трилър Мистерия Режисьор: Алфред Хичкок Сценарий: Джон Майкъл Хейс Музика: Бърнард Хърман В ролите: Джеймс Стюарт, Дорис Дей, Бренда ди Бензи, Бърнард Майлс, Ралф Труман, Даниел Желен, Могънс Уейт, Алън Моубрей, Хилари Брук, Кристофър Олсен Продължителност: 1:54 минути Език: Английски

Резюме: «По мотиви от новелата на Чарлз Бенет и Д.Б.Уиндхам-Луис. Римейк на филма от 1934. Разказ за това, как един удар на чинели преобърна живота на едно американско семейство. Хичкок се появява във филма в епизодична роля както и композиторът Бърнард Хърман....» Описание: Д-р Бен Маккена и Джо(Дорис Дей), са обикновенни нищо неподозиращите туристи и ще прекарват своя отпуск в Мароко. Заедно с тях, синът им, Ханк. Те се радват на почивката, където срещат г-н и г-жа Дрейтън, съпрузи от Англия и подозрителния, но дружелюбен французин Луи Бернар. По-късно, когато Бен и Джо са на базар, към тях се приближава арабин с забит нож в гърба. Бен хваща падащия арабин и за свой ужас разбира, че това е преоблечения Луи Бернар. Французинът прошепба нещо на Бен и така той е въвлечен в международен заговор, чиито членове имат за цел да да убият известна личност...

Алфред Хичкок прави две версии на този напрегнат шпионски трилър. Първата, от 1934 г., е всъщност неговият международен пробив, и при всички спорове дали холивудския римейки от 1956 г. е по-добър или не, няма съмнение че вторият, по-високобюджетен филм заварва майстора в апогея на творчеството му. След като американския лекар д-р Бен Маккена и съпругата му Джо неволно се заплитат в заговор за убийство докато прекарват ваканцията си в Мароко, е отвлечен синът им, за да се гарантира тяхното мълчание. Героинята на Дорис Дей е певица и с присъщата си находчивост Хичкок превръща гласа й в неделима част от действието. В прочутата сцена в концертната зала нейният писък щом вижда убиеца съвпада с кресчендото на оркестровото изпълнение, а по-късно тя изпява станалата хит песен "Que Sera Sera" като отчаян ход да намери сина си.


Филмът печели Оскар (за музика) има 1 награда и 3 номинации

Vertigo

Шемет/Световъртеж Година: 1958 Държава: САЩ Премиера: 21/07/1958(Бразилия) Жанр: Криминална Романтична Мистерия Режисьор: Алфред Хичкок Сценарий: Алек Копъл Музика: Бърнард Хърман В ролите: Джеймс Стюард, Ким Новак, Барбара Гел, Том Хълмър, Хенри Джонс Продължителност: 2:04 минути Език: Английски

Резюме:« Богат корабостроител, познат от дните в колежа, се обръща към Скоти с молба да следи красивата му съпруга Mадлен...» Описание: Джон "Скоти" Фергюсен е детектив от полицията на Сан Франциско, който страда от болезнен страх от височините, а Maдлен е дамата, която го води към такива високи места. Богат корабостроител, негов познат от дните в колежа, се обръща към Скоти с молба да следи красивата му съпруга Mадлен. Той се опасява, че тя полудява, може би дори обмисля самоубийство, защото тя смята, че е обладана от духа на мъртъв роднина. Скоти е скептичен, но се съгласява след като вижда красивата Maдлен... Филмът e номиниран за 2 Оскара има 6 награди и 2 номинации В ролите : Джеймс Стюард, Ким Новак, Барбара Бел Гедес, Том Хелмор, Хенри Джоунс, Реймънд Бейли, Елън Корби, Константин Шейн и др.

Алфред Хичкок ви потапя във водовъртеж на ужас и напрежение! Джон "Скоти" Фергюсън е детектив от полицията на Сан Франциско, който страда от болезнен страх от височините, а Maдлен е дамата, която го води към такива високи места. Богат корабостроител, негов познат от дните в колежа, се обръща към Скоти с молба да следи красивата му съпруга Mадлен. Той се опасява, че тя полудява, може би дори обмисля самоубийство, защото тя смята, че е обладана от духа на мъртъв роднина. Скоти е скептичен, но се съгласява след като вижда красивата Maдлен...

North By Northwest

Север Северозапад Година: 1959 Държава: САЩ Премиера: 17/09/1959(Япония) Жанр: Приключенска Драма Романс Трилър Режисьор: Алфред Хичкок Сценарий: Ернст Леман Музика: Бърнард Хърман В ролите: Кари Грант, Ева Мери Сейнт, Джеймс Mейсън, Джеси Ройс Лендис, Лео Керол, Джозефин Хътчинсън, Филип Обер, Мартин Лендау Продължителност: 2:10 минути Език: Английски Резюме: «В Ню Йорк Роджър Tорнхил е отвлечен от банда шпиони начело с Филип Вандам, които мислят Торнхил е агентът на ЦРУ Джордж Каплан...» Описание: Чужди агенти погрешно вземат Роджър Торнхил (Кари Грант) за несъществуващ агент Каплан и възнамеряват да го убият. Той успява да избегне смъртта, но сега за него дебне и полицията която го подозира в убийството на представител на ООН. Роджър няма друг избор, освем може би сам да разбере кой е този Каплан (който всъщност се оказва измислен образ на разузнаването). На Роджър ще му се наложи да премине почти половината страна, пътят от от Ню Йорк до Южна Дакота. Във влака той среща мистериозна спътничка, която трябва да му помогне, но се оказва не тази за която се представя...

Събрани за четвърти и последен път, Кари Грант и режисьорът Алфред Хичкок създават превъзходен шпионски трилър, считан от Американската филмова академия за един от най-добрите сто филма на Америка. Грант играе Роджър Торнхил - рекламен агент от Манхатън, който се впуска в царството на шпионина Филип Вандам (Джеймс Мейсън) и контраразузнавачката Ийв Кендал (Ева Мари Сейнт).

Роджър е отвлечен, набеден за убийство, преследван и подложен на всякакви изпитания. В една незабравима сцена от филма той виси над пропастта, уловен за каменните лица на президентите на връх Ръшмор. Но не си и помисляйте, че Майсторът на съспенса ще остави звездата или публиката да увиснат в небитието.

Филмът e номиниран за 3 Оскара има 4 награди и 3 номинации

Mary

Мери Държава: Германия, Великобритания Година: 1931 Жанр: Мистерия, Трилър Времетраене: 78 минути Аудио: Немско Колор: Черно-бял Режисьор: Алфред Хичкок Сценарий: Херберт Джутке, Джордж Кларън, Алма Ревил, Хелън Симпсън по романа на Клемънс Дейн Оператор: Джак Кокс В ролите: Алфред Абел, Олга Чечова, Пол Грец, Лоте Щайн, Екхард Аренд, Джон Милонг, Луис Ралф, Хермин Щерлер и други Резюме: „Мери” е немската версия на популярния трилър на Алфред Хичкок „Убийство!” от 1930 г. по пиесата и романа „Да влезе сър Джон” на Клемънс Дейн. Хичкок заснема и двата филма черно-бели, използвайки същите декори и технически персонал, но с различен актьорски състав. Въпреки, че е по-кратък с около 30 минути, „Мери” е видимо идентичен откъм сюжет и композиция при заснемането. Най-съществената разлика е, че му липсва хумора на „Убийство!” и е по-мрачен, по-сдържан и следователно по-безинтересен филм. Има и една забележителна разлика в сюжета, която обяснява защо Мери не иска да свидетелства срещу Фейн. В английската версия той е от смесен произход (нещо, което би могло да го направи човек без права по онова време), докато в немската версия той е просто един избягал затворник. За разлика и от двете, в оригиналния роман тайната на Фейн е, че е хомосексуалист, нещо, за което Хичкок намеква и в двете версии на филма. Сюжетът е следния. Мери Беринг, член на провинциална театрална трупа е арестувана и съдена за убийството на друга актриса. Съдебните заседатели я намират за виновна и я осъждат на смърт. Един от тях, известния актьор и мениджър сър Джон Менър решава друго след процеса. Убеден в невинността на Мери, той започва собствено разследване за да разкрие истинския убиец. В книгата „Хичкок &Трюфо” 1983 г., режисьорът споделя: „„Убийство!” беше първият ми опит с двуезичен филм. Трябваше да снимам едновременно немска и английска версия. Бях работил в Германия и можех да говоря немски доста грубо, но достатъчно, за да се оправя. В английската версия, героят беше Хърбърт Маршал, а в немската версия – много известен актьор, който се казваше Алфред Абел. Преди снимките, когато ходих в Берлин, за да обсъждам сценария, ми подсказаха доста промени, които аз отхвърлих и всъщност сбърках. Отказах, защото бях удовлетворен от английската версия, а заради икономията не могат да се снимат две много различни една от друга версии. Прибрах се в Лондон с непроменения сценарий и започнах да снимам. Почти веднага си дадох сметка, че нямам ухо за немския език. Всякакви детайли, които бяха силно забавни в английската версия, изобщо не се получаваха в немската. Например като иронията, базирана на загубата на достойнство, или тази за снобизма. Немският актьор не се чувстваше удобно и установих, че не разбирам немския говор. Не искам да ви обезкуражавам, но сега можете да разберете защо Рене Клер, Жюлиен Дювивие и Жан Реноар не постигнаха истински успех в САЩ. Те нямаха ухо за думите и за американския говор. Любопитно е, че немци като Любич и Били Уайлдър се адаптираха по-добре – поне двама или трима от тях. Унгарците също успяха, а собственият опит ми позволява да си представя какво трябва да са почувствали унгарският режисьор Майкъл Къртис и продуцентът, също унгарец – Джо Пастернак, когато са пристигнали в Калифорния.” Дълго време се е смятало, че „Мери” е бил изгубен, дори, че последното запазено копие е изгоряло в пожара на Райхстага и не се е появявал официално в никакъв видео формат до 21 април 2006 г., когато е пуснат като бонус в немското ДВД към филма „Убийство!”. Два месеца по-късно на 20 юни 2006 г. е добавен и към френското ДВД на филма „Страноприемница Ямайка” на Алфред Хичкок.

The 39 steps

Трийсет и деветте стъпала Държава: Великобритания Година: 1935 Жанр: Мистерия, Трилър Времетраене: 86 минути Аудио: Английско Цвят: Черно-бял Режисьор: Алфред Хичкок Адаптация: Чарлз Бенет по романа на Джон Бучам Оператор: Бърнард Ноулс В ролите: Робърт Донат, Маделин Карол, Луси Манейм, Годфри Теърл, Пеги Ашкрофт, Джон Лори и други Резюме: Ричард Ханей е канадец отседнал в Лондон през 30-те години на 20-ти век. След като присъства на музикално представление, той среща Анабела Смит, която е преследвата от чуждестранни агенти. Ричард приема да я укрива за нощта в неговия апартамент, но тя е убита, а той е главният заподозрян в убийството. Ричард трябва да изобличи престъпниците, който са убили Анабела и да докаже невинността си. Ричард Хени е канадец на посещение в Лондон. В една концертна зала, на края на шоуто "Г-н Памет", той се запознава с Анабела Смит, която е преследвана от тайни агенти. Той се съгласява да я скрие в апартамента си, но през нощта тя е убита. Страхувайки се, че ще бъде обвинен в убийството на момичето, Хени на свой ред се превръща в беглец и се заема да разкрие тази мистерия и да изчисти името си.

Blackmail

Шантаж Държава: Великобритания Година:1929 Жанр: Трилър, Драма Времетраене: 81 минути Аудио: Английско Колор: Черно-бял Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Алфред Хичкок по пиесата на Чарлз Бенет Продуцент: Джон Максуел Музика: Хъберт Бат В ролите: Ани Ондра, Сара Олгуд, Чарлз Патън, Джон Лонгдън, Доналд Калтръп, Сирил Ричард и други Резюме: Алис Уайт е дъщерята на магазинер в Лондон през 20-те години на 20 век. Приятелят и - Франк Уебър, е детектив в Скотланд Ярд, който изглежда предпочита полицейската работа пред нея. Франк извежда Алис една вечер, но тя наскоро се е уговорила с друг мъж. По-късно тази вечер Алис се съгласява да отидат у тях, за да разгледа апартамента му. Другият мъж обаче има други планове - да я изнасили. Алис, защитавайки се от изверга, го убива с кухненски нож. Когато тялото е открито, Франк е назначен по случая. Той бързо открива, че Алис е убийцата, но същото прави и някой друг, който се опитва да ги изнудва. Това е първият звуков европейски филм.

Mr. & Mrs. Smith

Г-н и г-жа Смит Държава: САЩ Година: 1941 Жанр: Комедия, Романтика Времетраене: 94 минути Аудио: Английско Цвят: Черно бял Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Норман Красна Оператор: Хари Стадлинг Музика: Едуард Уорд В ролите: Карол Ломбард, Робърт Монгомъри, Джийн Реймънд, Джак Карсън, Филип Меривейл, Люсил Уотсън и други Резюме: Преди Холивуд да класифицира напълно Алфред Хичкок като майстор на съспенса, той си позволява елегантната романтична забежка Г-н и г-жа Смит. Този филм е повече от любопитен момент от кариерата на режисьора. Дейвид и Ан Смит са предана, но непрестанно дърлеща се двойка, която открива че 3-годишният им брак е всъщност незаконен. Когато той неочаквано отказва да се занимава с втора сватба, тя се нацупва и скоро започва да излиза със своя солиден, надежден бизнес партньор Джеф. Останалото следва формулата, наложена от класическите ексцентрични комедии от 30-те години: Дейвид използва всякакви честни и нечестни начини да спечели обратно сърцето на Ан, което предидвиква куп неразбории, и т. н.... Интригуващото тук е как Хичкок е взел нищожния сценарий на Норман Красна и е добавил някои хитри злокобни детайли. Робърт Монтгомъри и Карол Ломбард поддържат порядъчно фриволно настроение, представяйки крехката природа на брачните връзки. От показаното тук личи, че Хичкок можеше да бъде сред най-добрите комедийни режисьори в киното, но явно не го е предпочел.

Young and Innocent

Млад и невинен Държава: Великобритания Година: 1937 Жанр: Криминален, Трилър Времетраене: 79 минути Аудио: Английско Колор: Черно бял Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Чарлз Бенет, Едуин Грийнуд, Антъни Армстронг по романа на Джозефин Тей Музика: Луис Леви В ролите: Нова Пилбийм, Дерек Де Марни, Пърси Мармънт, Едуард Ригби, Мери Клер, Джон Лонгдън, Джордж Кързън и други Резюме: Робърт Тисдъл става главен заподозрян по делото за убийство на актриса. Всички улики водят към него - момичето е удушено с колана от неговият дъждобран. Случаят се разследва от полковник Бергойн, който е сигурен във вината на Робърт. Но дъщерята на полицая - Ерика, смята, че разследването е в грешна посока и помага на Робърт да бяга от властите докато намери истинския убиец...

I Confess

В ролите : Монтгомъри Клифт, Ан Бакстър, Карл Молдън В "Аз изповядвам" на Алфред Хичкок, отец Майкъл Логан (Монтгомъри Клифт), образец на църковна благочестивост, чува изповедта на убиец. Очевидец сочи свещеника като убиеца, а тайната на изповедта не позволява на Логан да говори - дори в собствена защита - когато многобройните улики го сочат като основен заподозрян! Носителите на Оскар Ан Бакстър и Карл Молдън са в ролите на бившата любима и полицейския инспектор, чиито опити да докаже невинността на Логан имат обратен ефект. Заснет в най-хубавите места на Квебек, "Аз изповядвам" ви повежда към незабравимата си развръзка...

Secret Agent

Таен агент Държава: Великобритания Година: 1936 Жанр: трилър, драма Времетраене: 86 мин. Цвят: чернобял Език: Английски Субтитри: ALEX & Scooter/www.subs.sab.bz Режисьор: сър Алфред Хичкок Сценарист: Чарлз Бенет Музика: Хюбърт Бат В ролите: Джон Гилгуд, Петeр Лоре, Маделин Карол, Робърт Йънг, Пърси Мармънт, Флоренс Кан, Чарлс Карсън, Лили Палмър и други.

Saboteur

Режисьор : Алфред Хичкок

В ролите : Присила Лейн, Робърт Къмингс, Ото Крюгер, Алан Бакстър, Клим Бийванс, Норман Лойд, Алма Крюгер, Воган Глезър, Дороти Петерсън, Иан Улф, Франсис Карсън, Мурей Алпер, Катрин Адамс, Педро де Кордоба, Били Къртис Във филма, превърнал се в истинска класика в жанра, се разказва историята за необикновенно нападение на орляк птици над жителите на малко крайбрежно градче. Действието във филма се върти около живота на Мелани Даниелс, скучаеща и развратна светска дама, която има романтично влечение към красавеца адвокат Мич Бренър. Постепенно се описва напрежението между Мелани, бившата приятелка на Мич, учителката Ани и властната му майка Лидия. Емоционалното взаимодействие между персонажите се прекъсва от внезапното и напълно необяснимо нападение на хиляди птици в района...

Rich And Strange

Богати и странни Държава: Великобритания Година: 1931 Жанр: Комедия, Драма, Романтика Времетраене: 82 минути Колор: Черно бял Аудио: Английско Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Алфред Хичкок по романа на Дейл Колинс Музика: Хал Долфи В ролите: Хенри Кендал, Джоан Бари, Пърси Мармънт, Бети Аман, Елзи Рандолф и други

Lifeboat

Спасителна лодка Държава: САЩ Година: 1944 Жанр: Трилър, Война Времетраене: 93 минути Колор: Черно бял Аудио: Английско Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Джо Суърлинг по романа на Джон Стайнбек Музика: Хюго Фрайдхофен В ролите: Талула Банкхед, Уилям Бендикс, Уолтър Слезак, Мери Андерсън, Джон Ходиак, Хюм Кронин и други Резюме: При все че Спасителна лодка рядко се споменава сред най-добрите филми на Алфред Хичкок, тази драма заслужава повече признание от полученото от познавачите, които фаворизират Психо или Север-северозапад. Малцина режисьори са дръзвали да приемат предизвикателството да създадат цял филм само в малка лодка насред Атлантическия океан. Действието, доколкото може да се говори за такова, е ограничено върху съвсем малко пространство. Актьорите няма накъде да се движат, както няма и впечатляващи интериори или пейзажи. Всъщност подобен филм е обезсърчаваща провокация за всеки режисьор. И точно тук е най-интересното: самият Хичкок измисля идеята. Той я разказва на писателя Джон Стайнбек, който създава гръбнака на сюжета, преди работата да бъде поета от сценариста Джо Суърлинг. Хичкок избира актьорите, водени от Талула Банкхед ? чувствителна актриса, известна със студената си игра. Тя е най-добрият избор за ролята на разглезената журналистка, която се оказва сред неколцината оцелели след потопяването на пътнически лайнер от немска подводница по време на Втората световна война. Въпреки че завръзката се случва малко бавно, режисьорът успява да поддържа ритъма и дори постига характерния си съспенс. Спасителна лодка може и да не съдържа впечатляващите сцени, отличаващи типичните Хичкокови трилъри, но това е достатъчно напрегната и увлекателна драма, за да заслужи вниманието на феновете на майстора.

The Skin Game

Нечестна игра Държава: Великобритания Година: 1931 Жанр: Драма Времетраене: 79 минути Аудио: Англиско Колор: Черно бял Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Алма Ревил по пиесата на Джон Голзуърти В ролите: Чарлз Франс, Хелън Хей, Джил Есмънд, Едмънд Гуен и други

The Manxman

Човекът от остров Ман Държава: Великобритания Година: 1929 Жанр: Драма Времетраене: 114 минути Аудио: Ням Колор: Черно бял Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Елиът Станард по романа на Хoл Кейн В ролите: Карл Брисън, Малкълм Кийн, Ани Ондра, Рандъл Ейртън, Клер Грийт и други

The Ring

Рингът Държава: Великобритания Година: 1927 Жанр: Драма Времетраене: 89 минути Аудио: Ням Колор: Черно бял Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Алфред Хичкок Музика: Вивек Мадала В ролите: Карл Брисън, Лилиан Хол Дейвис, Иън Хънтър, Форестер Харви, хари Тери и други Резюме: Джак Сондърс и Боб Корби са двама боксьори влюбени в Нели. Зжак и Нели са женени ,но бракът им е скучен и Нели започва да обръща внимание на Боб...

The Lodger

Наемателят

Държава: Великобритания Година: 1927 Жанр: Криминален, Трилър Времетраене: 70 минути Аудио: Ням Колор: Черно бял Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Елиът Станърд по романа на Мари Белок Лоундес Музика: Ашли Ъруин В ролите: Айвър Новело, Мари Олт, Артър Чесни, Джуни Трип, Малкълм Кийн и други

Резюме: A serial killer known as "The Avenger" is on the loose in London, murdering blonde women. A mysterious man arrives at the house of Mr. and Mrs. Bunting looking for a room to rent. The Bunting's daughter is a blonde model and is seeing one of the detectives assigned to the case. The detective becomes jealous of the lodger and begins to suspect he may be the avenger.

Notorious

Режисьор: Алфред Хичкок

Сценаристи: Бен Хехт, Алфред Хичкок и Клифърт Одет (по разказа "Песента на Дракона" на Джон Фут)

В ролите: Ингрид Бергман, Кари Грант, Клод Рейнс, Луис Калхърн, Леополдине(Мадам) Константин,

        Райнхолд Шюнцел, Морони Олсен и др. 

Алиша Хубърман е дъщеря на обезчестен баща, която е вербувана от американски агенти да се внедри в шпионски кръг, установил се в Бразилия след края на Втората световна война. Контролиращият я агент е Т. Р. Девлин, който се отнася към нея с пренебрежение, докато в същото време увлечението помежду им се задълбочава. Задачата на Алиша е да се омъжи за подозирания за лидер на кръга Александър Себастиан и да разобличи всички, които са замесени.

Psycho

В ролите : Антъни Пъркинс, Вира Майлс, Джон Гавин, Джанет Лей и други Превъзходно оркестрирано упражнение по страх, "Психо" е един от най-съдържателните и най-технически изкусни филми от късния период на Хичкок. Той показва майстора на съспенса във върхова форма по отношение на повествованието и използването на камерата, музиката на Бърнард Хърман и усета за реклама при промоцията на филма - на никого не е било позволявано да влезе в киното след началото на прожекцията. Филмът е екранизация по романа на Робърт Блох, вдъхновен от реалните действия на некрофила убиец Ед Тейн от щата Уискънсин. Употребата на черно-бялото и техниките, усъвършенствани при снимането, са рефлексия на скоростта и енергичността, придобити от Хичкок при работата му за телевизията в средата на 50-те години, а също и на скромния бюджет от 800 000 долара. Толкова са отпуснали студийните босове, тъй като са били скептични относно търговския потенциал на филма. Бюджетът е предопределил както подбора на актьорите, така и дължината на снимачния период. Цитиран от Хичкок като пример за чисто емоционално кино и пренебрегван от мнозина като евтино панаирджийско изживяване, филмът става най-касовия за "Paramount" след Десетте божи заповеди (1956) на Сесил Б. Демил.

Превъзходно оркестрирано упражнение по страх, "Психо" е един от най-съдържателните и най-технически изкусни филми от късния период на Хичкок. Той показва майстора на съспенса във върхова форма по отношение на повествованието и използването на камерата, музиката на Бърнард Хърман и усета за реклама при промоцията на филма - на никого не е било позволявано да влезе в киното след началото на прожекцията. Филмът е екранизация по романа на Робърт Блох, вдъхновен от реалните действия на некрофила убиец Ед Тейн от щата Уискънсин. Употребата на черно-бялото и техниките, усъвършенствани при снимането, са рефлексия на скоростта и енергичността, придобити от Хичкок при работата му за телевизията в средата на 50-те години, а също и на скромния бюджет от 800 000 долара. Толкова са отпуснали студийните босове, тъй като са били скептични относно търговския потенциал на филма. Бюджетът е предопределил както подбора на актьорите, така и дължината на снимачния период. Цитиран от Хичкок като пример за чисто емоционално кино и пренебрегван от мнозина като евтино панаирджийско изживяване, филмът става най-касовия за "Paramount" след Десетте божи заповеди (1956) на Сесил Б. Демил.

Spellbound

Омагьосаният Жанр: драма, мистерия, романс, трилър Държава : САЩ Година : 1945 Времетраене : 111 минути Режисьор : Алфред Хичкок Продуцент: Дейвид Селзник Сценарий: Бен Хект Музика: Миклош Роза Участват : Ингрид Бергман, Грегъри Пек, Ронда Флеминг, Лео Г. Карол и други. Главата на приюта за психично болни, Гриин Манорс, д-р Мърчисън се оттегля, за да бъде заместен от д-р Едуард, известен психиатър. Едуард пристига и се влюбва в студената и привлекателна Констанс Питърсън. Но скоро става ясно, че “д-р Едуард” е всъщност е болен от амнезия измамник. Той се сблъсква с Констанс, която се впуска в опасно разследване на мистерията около изчезването на истинския д-р Едуард, опитвайки се да възвърне спомените на непознатия любим...

Сред най-въздействащите моменти е сцената със съня, чиято сценография е дело на Салвадор Дали. Въпреки че филмът е черно-бял, оригиналното копие съдържа един подсъзнателен кърваво червен кадър, появяващ се при гърмежа на пистолета, насочен директно срещу камерата. Омагьосаният е един от най-странните филми на Хичкок, дал на режисьора си изобилие от възможности да изследва това, което той нарича "чисто кино" - т. е. силата на чистите визуални асоциации.

The Wrong Man

Набеденият виновник Държава: САЩ Година: 1956 Жанр: Драма, Филм-Ноар Времетраене: 105 минути Цвят: черно-бял Аудио: Английско Режисьор: Алфред Хичкок Сценарист: Ангус Макфейл по романа на: Максуел Андерсън Продуцент: Хърбърт Колмън Оператор: Робърт Бъркс Музика: Бернард Херман В ролите: Хенри Фонда, Вера Майлс, Антъни Куейл, Харолд Стоун, Джон Хелдабранд и др.

Резюме:Мани Балестеро (Хенри Фонда) е честен и трудолюбив музикант. Когато един ден жена му се нуждае от малко пари, Мани отива да заеме парите от местния офис на застрахователната им фирма. Служителите в офиса обаче го объркват за престъпника, който ги е обрал предишната година и повикват полиция, която го арестува. Филмът проследява истинската история на Мани и неговото семейство и последвалия съдебен процес. "Този филм не прилича на никой от предишните ми филми. В него няма съспенс и може да се отркие само истината. Трябва да можете да четете между редовете. Единственият съспенс е слепият случай, в буквалния смисъл на думата." Алфред Хичкок

Страхът от полицията, който Хичкок винаги е таял, е причина да бъде привлечен от вестникарската статия за семеен мъж, погрешно идентифициран като въоръжен обирджия. Набеден за виновен демонстрира скрупульозно внимание към неща като детайлите при полицейската процедура и задържането на истинския престъпник - преди осъждането на погрешно обвинения Мани Балестреро, но след като стреса е довел съпругата му Роуз до нервен срив. Резултатът е най-сериозният филм на Хичкок, неосвежен с обичайния му черен хумор; черно-бялата камера и ясно очертаното лице на изтормозения Мани придават на филма впечатляващ документален стил. Набеден за виновен никога не е нареждан сред най-добрите работи на майстора, най-вече заради неподатливостта на изходния материал (или заради нежеланието на Хичкок да драматизира събитията). Но при все това има достатъчно удоволствия за хичкокофилите: йезуитско напрежение (Мани се оказва вярващ католик), съучастничество във вината (съпругата безразсъдно обвинява себе си).

"Този филм не прилича на никой от предишните ми филми.В него няма съспенс и може да се открие само истината. Трябва да можете да четете между редовете. Единственият съспенс е слепият случай, в буквалния смисъл на думата."

Алфред Хичкок

The Paradine Case

В ролите : Грегори Пек, Ан Тод, Алида Вали, Чарз Лотън, Луи Журдан, Етъл Баримор,

Лио Дж. Карол, Джоан Тецъл, Изобел Елсъм и др.

Резюме : Очарователната Магдалена Парадийн (Алида Вали), вдовица на полковник Парадийн, е обвинена в убийството на мъжа си. Известният адвокат и примерен съпруг Антъни Кийн (Грегори Пек) поема нейната защита. Юристът се влюбва в своята подзащитничка, като й предсказва скорошно освобождаване след лек процес. Завладелите го чувства и хипнотичното обаяние на Магдалена напълно поглъщат волята на Антъни и способността му да мисли юридически. Не могат да го спасят даже десетте години идеален семеен живот с прекрасната му съпруга Гей (Ан Тод). Антъни иска да спаси подсъдимата като обвинява за престъплението прислужникът на полковника – Андре (Луи Журдан), който ненавижда Магдалена, но и пази ревниво някаква тайна...

Класически поставен "съдебен" филм, който е втората работа на Хичкок с Грегори Пек след "Омагьосаният" (1945). В този филм Хичкок нагнетява напрегнатите диалози до такава степен, че у зрителя остава впечатлението, че физически присъства в залата на съда и е напълно съпричастен към произхождащото на екрана.

Първоначално продуцентът е мислил да наеме Грета Гарбо за ролята на Магдалена, но не успява да я склони – Гарбо е непреклонна, че е приключила завинаги с киното. Изборът на Алида Вали се оказва изключително сполучлив. В голяма степен филмът се движи от нейното изключително присъствие и магнетизъм. Манипулирайки съзнанието на зрителя и опирайки се на вдъхновената игра на Вали, Хичкок постоянно мени отношението си към героинята. Зрителят неволно си задава въпроса: коя всъщност е тайнствената мисис Парадийн – прекрасен, спокоен като лед и ангелски красива жена-загадка – невинна жертва, обвинена несправедливо или коварна, порочна, жестока и безмилостна жена, която предвижва като шахматни фигури съдбите на героите...

Хичкок отново управлява емоциите на зрителя и неговите чувства, като в същото време разкрива колко пагубни могат да бъдат те, когато става въпрос за такива сериозни неща, като съдебен процес, който трябва да реши съдбите на няколко човека, пък било те дори и не подсъдими. Никой като него не може да смеси така изкусно съдебна драма с любовна история и "детектив". Може би това единствено по-изящно се е получило в "Омагьосаният" , но и тази творба поразява с изключителната си филигранност и внушение.

Топаз

В ролите : Фредерик Стафорд, Джон Форсайт, Дани Робин, Джон Върнън, Карин Дор, Майкъл Пиколи, Фелип Ноире, Клод Жаде, Майкъл Събър, Пер-Аксел Аросениус, Роско Лий Браун и други

Резюме : В Копенхаген през 1962 г., високопоставен съветски офицер от съветското разузнаване, минава на страната на запада (Америка) заедно със съпругата и дъщеря си. Агента на ЦРУ Майк Нордстрьом ( Джон Форсайт ) научава от дезертьора, че руските балистични ракети с ядрени бойни глави ще бъдат разположени в Куба. Нордстрьом привлича на своя страна, приятеля си и френски агент Андре Деверо (Фредерик Стафорд) , насърчавайки го да придружи дъщеря си Мишел (Клод Жаде) на медения й месец с нейния съпруг и журналист Франсоа Пикар (Майкъл Собур) в Ню Йорк. Деверо приема, но съпругата му Никол (Дани Робин) е притеснена за него. В Ню Йорк, Деверо се свързва със свой стар познат, Филип Дубис (Роско Лий Браун), целта им е да се сдобият с документи за съветските планове за Куба от гостуващия кубински дипломат Рико Пара (Джон Върнън) . Пара е в Ню Йорк, за да се появи на среща на ООН, за да покаже солидарност с афроамериканската общност, която кубинските комунисти и техните съветски господари често пропагандира като "масите". Дюбоа, приема самоличността на чернокож журналист от списание "Ебони", за да се добере до хотела, кипящ от посетители и заобиколен от ентусиазираната тълпа. Той подкупва секретар Пара, за да се добере до секретни документи, но бива изигран от дипломата. Дюбоа е прекъснат докато фотографира документите, преследван от кубинските революционери , Дюбоа се сблъсква с Деверо - който наблюдава събитията от другата страна на улицата, а кубински охрана помага Девъро да се изправи, без да осъзнава шпионските игри, на който стават свидетели. Дюбоа, потвърждават с помощта на снимките, че руснаците тайно транспортират и поставят ядрени ракети в Куба. Деверо, превъзмогва личните си проблеми свързани с жена му, чрез страстна връзка с красива любовница на име Хуанита, членка на съпротивата в Куба, която е вдовица на заможен "герой на революцията". Като лидер на местната мрежа подземен съпротива, Хуанита работи под прикритие, за да събират информация за новия си любовник. Тя заедно с нейния лоялен домашен персонал, прави всичко по силите си да помогне за възхода на революцията и намирането на повече сведения за общата дейност на СССР и куба. Карлота и Пабло Мендоса (слугите на Хуанита) използват прикритието на следобеден пикника на хълма, който е с изглед към пристанището и снимам разтоварването на съветските ракети. Разкрити са разкрити, но успяват да направят снимки и да ги скрият, преди да бъдат заловени. Хуанита е разкрита като член на съпротивата и въпреки опитите на Девъро да я спаси, тя бива разстреляна. Девъро се опитва да напусне Куба, преди да бъде задържан след провала на Хуанита и хората й. Само късметът му позволява да премине щателно претърсване на летището и да се добере до щатите. Успехът му е помрачен, когато намира домът си празен, след като жена му го е напуснала. Загубил жена си и Хуанинта, Девъро заминава за Париж, където е осведомен от Нордстрьом за съветски шпионин член на организация наречена "Топаз". Агента е издал името на един определен човек, служителя на НАТО Хенри Жрае ( Филип Ноаре) , който разполага с документи на КГБ. Пристигайки в Париж, Девъро се опитва да стигнем до дъното на шпионските игри, докато дъщеря му Мишел иска да помири него и своята майка. Това остава на заден план за Девъро, единствената му цел е успешно приключване на играта на котка и мишка с чуждите агенти. Девъро, кани някои от старите си приятели и колеги, включително Жаре, на обяд в изискан ресторант под претекст, че му помага да се подготви доклада си за съветско кубинските взаимоотношения. По време на обяда Девъро се опитва да провокира реакция у Жаре, с която да покаже слабост и да разкрие дали е двоен агент, но без успех. Скоро след това, Жаре изпада в паника, и посещава човекът, който е лидер на шпионския пръстен, Жак Гранвил (Мишел Пиколи) . Не след дълго, слабостта на Жаре води до неговата смърт приличаща на самоубийство. Лидера на шпионския кръг "Топаз" става все повече забулен в интриги и предателства, а разкриването му е под въпрос.

Strangers on a Train

Режисьор : Алфред Хичкок В ролите : Фарли Грейнджър, Рут Роман, Робърт Уокър, Лора Елиът, Лео Карол, Патриша Хичкок, Кейси Роджърс и други Новоизгряващата тенис звезда Гай Хайнес, среща непознат във влака Вашингтон - Ню Йорк, който му предлага размяна на убийства. Непознатият Бруно Антъни, ще убие отчуждената съпруга на Гай в замяна убийството на омразния си баща. Гай не взима на сериозно разсъжденията на Бруно до момента, в който Мириам е намерена убита по време на посущуние в увеселителен парк. Набелязан за главен заподозрян, Гай е на път да загуби тенис кариерата си, романтичната си връзка с младата сенаторска дъщеря Ан Мортън, надеждите за политическа кариера, и дори живота си.

Странни неща стават по време на това пътуване. И всичко се случва по двойки. Тенис-звездата Гай (Фарли Грейнджър) ненавижда невярната си съпруга. Тайнственият Бруно (Робърт Уокър) ненавижда баща си. Как идеално пасва за едно закачливо на пръв поглед предложение: “Ще убия твоята, ако убиеш моя”. Хичкок разглежда двойнствената човешка природа по блестящ начин. Колкото повече гледаш, толкова повече виждаш. “Не е ли идеалният модел?”, би попитал Майсторът на съспенса.

Впечатляващото е, че Хичкок оставя две версии на Непознати във влака - оригиналната, която е всепризната класика в жанра, и британския вариант, “който разглежда по-задълбочено екстравагантната природа на Бруно, неговото хомосексуално влечение към Гай, както и невротичната му личност.” (Бил Десовиц, Film Comment)

Майсторството на Хичкок да ескалира напрежението до краен предел осигурява билет за първа класа към едно незабравимо преживяване.

Shadow.of.a.Doubt

Чарли винаги е била много близка с чичо си и винаги се е разбирала отлично с него. След като се появяват двама детективи, единият от които се сближава с Чарли, и изникват няколко странни следи около разследваните убийства, поведението на чичото на Чарли започва да се променя. Момичето започва да подозира, че мъжът, когото тя е идеализирала, може да не е такъв какъвто тя си е мислила... В ролите : Тереса Райт, Джоузеф Котън, Макдонълд Кери, Хенри Травърс и др.

Dial.M.for.Murder

В ролите : Рей Миланд, Джон Уилямс, Грейс Кели, Робърт Къмингс, Антъни Доусън

Първият от трите филма на Хичкок с разкошната блондинка Грейс Кели (1929-1982) бъдещата принцеса на Монако. Знаменитата пиеса на Фредерик Нот , неотдавна отново беше екранизирана във филма "Идеалното убийство " 1998 с Майкъл Дъглас.

Бившият тенисист Тони Уендис решава да убие съпругата си заради нейните пари и защото тя е имала любовна афера предишната година. Той измисля план и изнудва стар познат да извърши убийтството. Когато нещата се объркват Тони трябва да импровизира план Б, за да може всичко да завърши в негова полза.

Екранната версия на Хичкок на театралния хит Наберете "М" за убийство е стилна смес от елегантност и напрежение с участието на Грейс Кели, Рей Миланд и Робърт Къмингс като върховете на любовен триъгълник. Кели спечели наградата на кинокритиците от Ню Йорк и на Националния борд на пишещите за кино за тази и още две свои роли през 1954 (Страничният прозорец на Хичкок и донеслият й Оскар The Country Girl).

Dial.M.for.Murder

В ролите : Рей Миланд, Джон Уилямс, Грейс Кели, Робърт Къмингс, Антъни Доусън

Първият от трите филма на Хичкок с разкошната блондинка Грейс Кели (1929-1982) бъдещата принцеса на Монако. Знаменитата пиеса на Фредерик Нот , неотдавна отново беше екранизирана във филма "Идеалното убийство " 1998 с Майкъл Дъглас.

Бившият тенисист Тони Уендис решава да убие съпругата си заради нейните пари и защото тя е имала любовна афера предишната година. Той измисля план и изнудва стар познат да извърши убийтството. Когато нещата се объркват Тони трябва да импровизира план Б, за да може всичко да завърши в негова полза.

Екранната версия на Хичкок на театралния хит Наберете "М" за убийство е стилна смес от елегантност и напрежение с участието на Грейс Кели, Рей Миланд и Робърт Къмингс като върховете на любовен триъгълник. Кели спечели наградата на кинокритиците от Ню Йорк и на Националния борд на пишещите за кино за тази и още две свои роли през 1954 (Страничният прозорец на Хичкок и донеслият й Оскар The Country Girl).

Поледа

Кралят на съспенса Алфред Хичкок показва топ форма в този завладяващ трилър, развиващ се в Лондон. Поредната жертва на серийния „убиец с вратовръзката“ е открита в Темза, изнасилена и удушена. Запознаваме се с Ричард Блейни – сърдит и кисел бивш офицер от военно-въздушните сили, който не може да намери пътя си в живота. Той пие прекалено много и лесно изпуска нервите си, особено след като е загубил работата си. Запознаваме е и с гаджето му, която е барманка, бившата му съпруга, които има агенция за запознанства и най-добрия му приятел Боб Ръск, който има сергия за плодове. Връзката между всички тези хоа става ясна в първите 30 минути от филма, но е схваната погрешно от полицията. Главният инспектор Оксфорд арестуват грешния човек за убийствата, а той скоро остава без алиби и начин да се защити.


Прошек

Пивоварна фабрика „ Братя Прошекови “ СД – София Ф . 1165 К , 2 оп ., 88 а . е ., 0,56 л . м ., 1884–1942 г . Построена 1881–1884 г . от братята чехи Богдан и Георги Прошек и регистрирана като СД , в което участват Александър Кулов и д - р Урбан , а по - късно и Стефан Пипев . Основната ѝ дейност е производство на бира . След национализацията в края на 1947 г . заедно с Фабриката за производство на малц – Гара Елин Пелин образуват ДИО „ Витоша “. Отчетен доклад от управителя на пивоварната фабрика за състоянието на пазара и складовете в Плевен (1909). Преписки с

Н . Богданов и Сие “, Н . Балабански – Враца , „ Баев и Сие “ – Стара Загора , Вл . Башияков , Ив . Бончев , Ив . Боюклийски , „ Баумгартнер и Сие “, „ Стан - дарт “ АД и други български и чужди фирми и частни лица за

производствени и търговски въпроси (1905–1931); доставката на хмел , ечемик и овес (1907–1931); по - купката на бирени бъчви (1909); производството и доставката на бира (1909–1931); доставката на машини и резервни части (1907–1926); строителни и технически 150 АРХИВНИ СПРАВОЧНИЦИ въпроси (1910–1925); доставката на каиши , масла и др . (1917–1926); ръководството на придворната печатница за изясняване на собствеността върху нея (1908). Писма от

ръководството на фабриката до интенданта на Двореца за доставката на прошеково пиво (1901); Добродетелното дружество „ Лепта за най - бедните “, Софийското питиепродавско и гостилничарско дружество „ Св . Трифон “ и Кавказ - кия международен комитет с благодарности за направените от фабриката парични дарения за подпомагане на пострадалите от войните (1924); Литография „ И . Ам - бил “ – София и „ Братя Алфаса “ за литографирането на етикети „ Прошеково пиво “ (1928) и изготвянето на нови мостри на тапи за бутилки (1929). Договори на фабриката с

Пенчо Баев и Сие “ – Стара Загора да представлява „ Братя Прошекови “ СД в Старозагорски район (1912); Ангелко Игнатов и Цветан Белев за използването на ледницата на „ Братя Прошекови “ в с . Слатина

Атанас Христосков за закупуването на ледницата му в с . Малашевци (1910); за построява - нето на двуетажна сграда между улиците „ Пьотър В . Алабин “ и „ Стефан Караджа “ (1895). Оферти на

Вацлав Батек за изграждането на паметник на Богдан Прошек в София (1907); Бръшлянов за продажбата на къща в Плевен (1908); братя Ешкенази за предоставянето на дюкян и стаи (1912). Поемни условия за строежа на фабриката (1884–1895). Планове

на сградата на фабриката с чертежи на оборудването (1895–1925); на главната фасада

на профили и ситуационни на фабриката (1885); на павилиона в градината на братя Прошек (1898); ситуационен на част от Морската градина – Варна (1926); за пристройка към къщата на братя Прошек (1895). Скица на урегулираното място на братя Прошек на улиците „ Шейново “ и „ Сан Стефано “ (1905) и др . Проекти на

хладилната инсталация и последвалото я разширение (1895, 1929); електроосветителната инсталация (1896); постройката за миене на бъчви (1924); гаража (1926); автоматична сушилня (1940, 1942); канализацията (1924); пристройката към жилищната сграда на Стефан Пипев (1927); пристройката на домакинската сграда на братя Прошек на гара Новоселци (1930); казино - ресторант в Морската градина във Варна (1925

СПИСЪК НА ИНДУСТРИАЛНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, НАЦИОНАЛИЗИРАНИ ПО СИЛАТА НА ЧЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЧАСТНИ ИНДУСТРИАЛНИ И МИННИ ПРЕДПРИЯТИЯ Издаден от Министерство на индустрията и занаятите Обн. ДВ. бр.190 от 14 Август 1948г.С еднократно действие.

Акц. пивоварно д-во "Македония", София. "Братя Радкови", акц. д-во, гр. Самоков. Парна пивоварна фабрика "Никола х. Славчев", ком. д-во, Търново. "Бабенец", акц. д-во, Горна Оряховица. "Каменец" - Фрик & Сулцер, съб. д-во, гр. Пловдив. Н-ци Малушин и Хозман, гр. Лом. Българско пивоварно д-во, акц. д-во, гр. Шумен. Братя Прошекови, съб. д-во, София. "Винома", акц. д-во, гр. Русе.

Пивоварната фабрика „Братя Прошекови“ е не само една от най-старите, но и една от най-големите и добре обзаведени пивоварни фабрики в България.

След Освобождението Георги и Богдан Прошек остават на служба в България - Георги като инженер в Дирекцията на държавните постройки, а Богдан като кондуктор в Столичната община. При една разходка до Княжево, Богдан Прошек забелязва малка и примитивна пивоварна. Вечерта споделя видяното с Георги и двамата решават да вземат под наем Княжевската пивоварна. Братята наемат майстор-пивоваря Мартинек и започват примитивно, ръчно пивоварство.

В Княжево обаче няма необходимите условия за варене и отлежаване на пивото, както и зимници за охлаждане и отлежаване на пивото. По това време в София, на мястото където сега се намира Синодалната палата срещу църквата „Александър Невски", има голяма турска казарма, която изгоряла в 1880 г. Братя Прошек купуват дървените и др. строителни материали от изгорялата казарма, купуват и мястото, където впоследствие построяват фабриката, и построяват изба, която наричат „Дълбок зимник". В избата се пренася сварената в Княжево бира и се оставя да изстине и отлежи. Това примитивно производство трае за кратко. Неудобствата във връзка с непрекъснатото транспортиране на бирата става причина за пренасяне и на производството в София.

През 1881 г. започва строителство на модерна пивоварна фабрика, която е завършена и пусната в експлоатация през 1884 г. През 1888—1892 г. се инсталира и нова парна централа и нова машинна инсталация за варене на пивото. Инсталират се амонячна компресорна инсталация за охлаждане на пивото и електрическа централа, първа в София по онова време. През 1902 г. се изкопава артезиански кладенец на 100 м. дълбочина. Благодарение на внесените технически подобрения в пивоваренето, Прошековото пиво става популярно в цялата страна, като първокачествено и в редица изложби в чужбина и у нас започва да получава големи отличия. Постоянният прогрес на фабриката продължава не само до 1905 година, когато последвала внезапната смърт на двамата братя, но и след това, когато предприятието влиза в нова фаза.

След смъртта на Братя Прошекови, управлението на предприятието се поема от наследниците на Братя Прошек, а след отеглянето на наследниците на покойния Георги Прошек от фирмата през 1907 год., управлението се поело от Ст. Пипев, А. Купов и Д-р Урбан, в което Ал. Купов остава като постоянно присъствие. Въпреки настъпилата голяма конкуренция, през 1907 год, във фабриката се инсталира нов двигател-дизелмотор 120 к. с., ново динамо, нови хладилници, двойни компресори и нова инсталация за изкуствен лед, вследствие на увеличеното производство и с оглед на бъдещите нужди. За майстори пивовари се наемат големи специалисти.

През 1909 година Ал. Купов умира скоропостижно едва 27-годишен и неговото място се заема от по-стария зет на Богдан Прошек — Стефан П. Пипев, който проявява големи организаторски способности в пласмента на бирата и успешно се справя с конкуренцията.

През 1912—1913 година става нужда да се построи нова инсталация за варене на пиво. Въпреки грамадните неудобства и мъчнотии, вследствие на балканските войни, инсталацията бива привършена успешно. Доставена от Прага тая инсталация 240 хектолитра вместимост варката дава възможност да се произвежда годишно около 100,000 хектолитра пиво.

Движението на фабриката е с електрически мотори, варенето на бира чрез пара, снабдена с графически термометри и други контролни апарати всичко това позволява спазването на идеална чистота и абсолютно съвършено производство. Паралелно с тая инсталация се иисталират нови стоманени емайлирани ферметационни каци и в последствие и първи железобетонно ферментационни резервоари в България.

Общоевропейската война, особено в края на войната и в първите две години след нея, предизвиква преустановяване на производството чак до м. март 1920 година, след като започва отново да работи и увеличавайки се бърже през 1920/1923 год. се доближава вече до мирновременното си производство. Същата година влиза в управлението на предприятието и Богдан Прошек, син на основателя на фабриката Богдан Прошек и заедно със Стефан Пипев се заемат енергично за нови увеличения и подобрения на производството. В разстояние на година и половина се построяват нови изби за отглеждане на пивото с грамадни емайлирани лагерни бъчви; нови железобетонни ферментационни каци; съвършено нова инсталация за точене на пивото в бурета; нова голяма постройка за складиране на транспортни бурета, гдето са инсталирани нови модерни машини за автоматично миене на буретата и автомат за отсмоляване и засмоляване на същите. За нуждите на предприятието биват изкопани още два артезиянски кладенци. Така приготвена, фабриката очаквала предполагаемия прогрес. Обаче, вместо него, пивопроизводството в цяла България намалява от година на година, докато през 1926 година се намира тласната с години назад, тъй като общата продажба на бира в България слезе от 248,000 хектолитри, през 1914/915 година, на около 6 милиона през 1933 година. Причината на това западане на пивоварната индустрия се крие освен в общото неблагоприятно стопанско положение на страната, главно в извънредно високите облози с каквито е обложено производството.


Разположение на фабриката

Фабриката Братя Прошек заема една площ от 12 500 кв. м., а самите постройки заемат 6 300 кв. м. Фабриката има следните отделения:

Парно. В него са инсталирани два парни котли, единият с 72 кв. м. нагреваема площ, а другия 12 кв. м. Двигателната енергия на парата от двата котли е над 60 конски сили.

Машинно. Състои се от 5 помещения. В него са инсталирани: един дизелмотор свързан чрез трансмисия с двоен амонячен компресор за охлаждение на избите и електродинамо с 50 к. с. Всички електромотори във фабриката са 30 от различна двигаемост. 2) Парна машина 45 к. с. за движение на втория амонячен компресор и второто електродинамо от 25 к. с. В това отделение са поместени охладителните генератори за охлаждаване на пивото при ферментацията и избите за отлежаване на пивото и за производството на изкуствен лед. В него се намират и големите центрофугални помпи за солена и сладка вода. Над машинното отделение се намират: амонячните кондензатори, хладилните корита, вертикалните хладилници и резервоари за вода.

Варене на пивото. Тук са инсталирани три казани за изваряване до 220 хектолитри пиво от едно варене в продължение на 8—12 часа; но понеже варенето на пивото продължава непрекъснато през денонощието, може да се получи за 24 часа двойно и тройно по-голямо количество. В същото помещение с варните казани са инсталирани два цедилки казани, електромотори, центрофугални помпи за източване на свареното пиво и други приспособления. В това отделение се пази идеална чистота. Подът е постлан с кохлова мозайка, стените са обшити с емайлирани плочки.

Охладяване на бирата. След изваряване на бирата във варката, тя се превежда по широки тръби в отделенията за изстудяване, заемащи почти целият горен етаж на зданието за машините. Тук са инсталирани три големи металически корита и два специални хладилни апарати, гдето пивото се охладява бърже до +4 градуса Ц., след което се спуска по тръби в подземията на фабриката, за подквасване и ферментиране.

Избите. Те заемат около 2.000 кв. м., разделени на две групи: първа — ферментационно отделение, съдържащо ферментационните каци: 10 железобетонни, 10 стъклени, 5 железни емайлирани и около 30 дървени с обща вместимост около 4,000 хектолитра и второ отделение за отлежаване на пивото съдържащо до 8,000 х. к. л.

Инсталацията е последна дума на пивоварната техника. Тя е развита в два подземни етажа под дворовете на фабриката.

Отделението за измиване и насмоляване буретата. Намира се на повърхността на земята, в един салон от 400 кв. м. Измиването и засмоляването на буретата става почти автоматично. Инсталацията за насмоляването е извънредно сложна апаратура, състояща се от пещи за сгорещяване на смола, коксова пещ за горещ сух въздух, вентилатори, хидровличен компресор, казани, смолни помпи, ротационно охлаждане и пр.

Отделение за пълнене на бурета и бутилки. Пълненето на буретата става чрез центрефужна помпа, комбиниран филиров апарат и четирицевна автоматична пълначка, която пълни до 80 хектолитра в час, в специално охладително помещение. Пълненето на бутилките става в две други отделения с ред сложни и прецизни машини.

Други отделения. Пивоварницата притежава четири малцови салони, три пространни галерии за складиране приготвения за изпичане ечемик, сушилни пещи за изсушене на пресния малц, бетонови резервоари за наквасяване очистения ечемик и др.

Кацарско и железарско отделение. Фабриката притежава добре обзаведени: дърводелско, кацарско, железарско и сараческо отделения без каквито една добре уредена пивоварна фабрика не може да бъде.

Инвентар за транспорт и превозни средства. Фабриката притежава над 15,000 бурета, грамаден брой стъклени бутилки, няколко камиона, впрегатни коне, кола и други.

Производство и работници. Пивоварната фабрика Бр. Прошек, произвежда светло и черно пиво (пилзенски тип). Тя е удостоена със званието "Придворен доставчик". Капацитета на фабриката за пивоварене възлиза на 90,000 до 100,000 хектолитра. Днес тя не може да използва дори 1/3 от производствения си капацитет, поради намалената консумация на бирата, вследствие на изкуствено поддържаната от държавата извънредно висока цена.

Работният персонал във фабриката в зависимост от производството се движи между 100 до 150 души.

Бира

  • [18]
  • [19]
  • [20]
  • Франц Милде, Себастиян Милде, Карел Милде, Франтишек Милде, Ламберт Коцик Рудолф Коцик, Никола Хаджиславчев, Михаил Хаджиславчев, Господин Лалов,Вацлав Прошек, Йозеф Прошек, Амарило (хмел)|Амарило, Каскейд, Жатец, Чинук, Нъгет, Халертау ароматичен, Халертау Магнум, Халертау Мителфрю, Халертау Таурус, Перла, Симко, Сладек, Тетнанг, Ягодинска пивара, Бира Морети, Свети Флориан, Свети Бонифаций, Свети Лавревнтий, Свети Никола, Свети Георги, Свети Арнулф, Денят Ю.

Заглавие Годишник, Томове 57–59 Автор Софийски университет. Геолого-географски факултет Издател Наука и изкуство., 1964 Мирково пирдопско открита през 1883 г.


Plovdiv: 1878-1968. [Sbornik dokladi, izneseni na nauch. sesii︠a︡ sŭstoi︠a︡la se v Plovdiv na 16. 1. 1968 g. po sluchaĭ] 90-g. ot osvobozhdenieto na grad i Plovdivskii︠a︡ kraĭ Предна корица Ivan N. Undzhiev Khr. G. Danov, 1968 Пивоварната е основана 1891 г.

Черно море

ПЗ"Черно море" - Бургас се създава на 1 януари 1965 г. с наименование Окръжно стопанско предприятие "Българско пиво" с предет на дейност : производство и търговия с пиво. С решение № 40 от 8 февруари 1966 г. на МС се създава ДСО"Българско пиво" - София. ОСП"Българско пиво" - Бргас минава под негово ръководство и започва строеж на пивоварен завод в Бургас. През 1967 г. предприятиего се преимунува в ДСП"Червно море" - пивоварен завод, а производството на пиво започва през 1969 г. От м. януари 1971 г. ПЗ Черно море и Завод за минерални води и газиранинапитки се обезиняват в едно предприятие - Комбинат "Черно море"-Бургас, подведомствен на ДСП"Тексим"-София. През м.октомври 1972 г. ПЗ Черноморе отново става самостоятелно юридическо лице към ДСО"Българско пиво - София. Промени в наименованието на фондообразувателя: Държавно стопанско обединение (ДСО) „Българско пиво“, филиал „Слънчев бряг“ – Бургас (1965–1967) Завод „Черно море“ – Бургас (1967–1970) Комбинат „Черно море“ – Бургас (1971–1972) Пивоварен завод (ПЗ) „Черно Море“ – Бургас (1972–1990) Държавна фирма (ДФ „Бургаско пиво“ – Бургас (1991–1991) Еднолично търговско дружество с ограничена отговорност (ЕООД) „Бургаско пиво“ – Бургас (1991–1995) „Бургаско пиво“ Акционерно дружество (АД) – Бургас (1995–2000)

Варненско пиво

Създаден е на 1 ян. 1966 г., съгласно заповед No 1328 на Министерството на хранителната промишленост от 13 ноем. 1965 г., като ДСП “Галата“ - Варна. Предмет на дейност : бутилиране и търговия с пиво. В началото на 1971 г. преминава към Градски промкомбинат - Фабрика за безалкохолни напитки и пиво - Варна. След 30 септ. 1972 г. се обособява като Пивоварен завод “Галата“ - Варна, а след 1 ян. 1975 г. се преименува в Пивоварен завод “Варненско пиво“ - Варна. На 15 ян. 1991 г. приема наименованието - ДФ “Варненско пиво“ - Варна. От 26 авг. 1993 г. предприятието се преобразува на ЕООД. Промени в наименованието на фондообразувателя: Държавно стопанско предприятие „Галата“ – Варна (1966–1970) Фабрика за безалкохолни напитки и бутилиране на пиво – Варна (1971–1972) Пивоварен завод „Галата“ – Варна (1972–1974) Пивоварен завод „Варненско пиво“ – Варна (1975–1991) Държавна фирма (ДФ) „Варненско пиво“ – Варна (1991–1993) Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД) „Варненско пиво“ – Варна (1993–1996)

Астика

Промени в наименованието на фондообразувателя: Пивоварен завод – Хасково (1971–1990) Държавна фирма „Астика“ – Хасково (1990–1991) „Астика“ ЕООД – Хасково (1992–1994) „Астика“ ЕАД – Хасково (1994–1995)

Кайлъка

Промени в наименованието на фондообразувателя: Пивоварна фабрика – Плевен (1971–1976) Пивоварен завод „Кайлъка“ – Плевен (1977–1990) Държавна фирма „Плевенско пиво“ – Плевен (1991) „Плевенско пиво“ ЕООД – Плевен (1991–1996) „Плевенско пиво“ ЕАД – Плевен (1996)

Трастевере

Трастевере
на италиански: Trastevere
герб
герб
лого
лого
Piazza di Santa Maria in Trastevere
Piazza di Santa Maria in Trastevere
карта на Рим
карта на Рим
Тип на обекта: район
Административна йерархия
Държава: Италия
Регион: Лацио
Провинция: Рим
Град: Рим
Данни
Население: 23 311[1]
Площ: 1,7116 km2

Тре фонтане

Изпробвайте нов браузър с автоматичен превод.Изтеглете Google ChromeОтхвърляне Преводач След това историческо въведение, нека поговорим за трапистка бира. Както споменахме, се добавят евкалиптовите листа по време на процеса на варене на бира вземане Tre Fontane бира една от много малкото трапистки бири, използвайки необичайни съставки - ако не греша, единственият друг пример принадлежи към абатството Stift Engelszell чиято рецепта включва местни мед , Освен Eucalyptus, Tre Fontane бира с 8,5% съдържание на АБВ е вдъхновен от оригиналния трапистки белгийски трипъл ейл.

Аз съм по принцип скептично към необичайни подправки, но трябва да призная, че Tre Fontane бира е добре усвоили: аромата разкрива типична белгийска профил - те може да са използва мая прави от друг трапистки пивоварни, както често се случва, докато сухото покритие осигурява добра годност за пиене. Ароматът на евкалипт е елегантен и известен само в след вкус, с приятен балсамов, леко горчиви нотки.

Бирата, която е била възложена на шестоъгълника трапистки е еволюция на един вкусих, въпреки че много сходни. Рецептата на партида № 4, в момента са в процес на ферментация, резервоарите на 10 хл пивоварна, е леко преразгледано за по-нататъшно подобряване на качеството на продукта. Това търсене на съвършенството започна преди 3 години: за дълъг период от бирата е била произведена и преразгледано в пивоварна в близост до абатството, след Tre Fontane монаси са се обърнали към Международната асоциация трапистки за съвет и ноу-хау. Така че първият италиански трапистка бира е резултат от дълъг процес, насочен към създаване на продукт с високо качество.

Сега можем да чакаме само за стартирането на първите бутилки етикетирани с "Автентичен трапистки продукт" лого, което ще бъде на разположение за продажба в магазин в абатството, заедно със специално разработени очилата.

Birrificio-Tot

Като бира любовник, имащ трапистки Brewery в Италия е голямо удовлетворение и представлява черешката на тортата на все още расте Италиански движение занаят бира. И лично аз се надявам раждането на Tre Fontane бира ще насърчи Рим, за да се превърне в центъра на вниманието на старите пивоварни традиции на Европа. Столицата е добре известна с предлагането на голямо разнообразие от занаятчийски бири от цял ​​свят, но фокусът е твърде често на модерни интерпретации и нови стилове. Чудя се дали новата трапистки бирата може да донесе повече баланс в една от най-важните бира градове в Италия.

Не мога да сложи край на тази важна статия, без някаква особена благодарност. Първо, Sergio Daniele за това, че ме посрещна в абатството, където прекарах един прекрасен следобед и имаше шанс, не само на вкус на бира и посещение на пивоварната, но също така да видите живота в абатството: голям опит и спомени, които спечелиха " т изчезне. И накрая, бих искал да благодаря на моите приятели Enrico Поза и Росела Gargiulo за тяхното ценно информация и насърчение да напиша тази статия. Надявам се, че този доклад дава същия ентусиазъм имах, когато посетих Tre Fontane Abbey.

хорър

THE 13 MOST TERRIFYING HORROR STORIES (R.S. Hadji) 1. Gertrude Atherton "The Striding Place" 2. E.F. Benson "Negotiam Perambulans" 3. Algernon Blackwood "The Willows" 4. Ray Bradbury "the Jar" 5. Ramsey Campbell "In the Bag" 6. F. Marion Crawford "The Upper Berth" 7. Lafcadio Hearn "Mujina" 8. Robert E. Howard "Pigeons from Hell" 9. M.R. James "The Ash-Tree" 10. David Keller "The Thing in the Cellar" 11. Henry Kuttner "The Graveyard Rats" 12. H.P. Lovecraft "The Haunter of the Dark" 13. H. Russell Wakefield "The Frontier Guards"

THE 13 MOST TERRIFYING HORROR STORIES (T.E. D. Klein) 1. M.R. James "Casting the Runes" (also "Count Magnus," "The Ash-Tree," "The Treasure of Abbott Thomas") 2. Arthur Machen "The Novel of the Black Seal" (also "The White People," "Out of the Picture") 3. Algernon Blackwood "The Willows" 4. H.P. Lovecraft "The Dunwich Horror" (also "The Call of Cthulhu") 5. John Collier "Bird of Prey" 6. John W. Campbell "Who Goes There?' 7. Anthony Boucher "They Bite" 8. Raymond F. Jones "Stay Off the Moon!" 9. George Bamber "Ottmar Balleau X 2" 10. Richard Matheson "First Anniversary" (also "Prey") 11. Michael Shea "The Autopsy" 12. Ramsey Campbell "The Trick" (also "Cold Print," "The Interloper," "The Endo fo a Summer's Day" 13. Jack London "To Build a Fire"(

Произведения на Доменико Гирландайо

Questo è un elenco di opere di Domenico Ghirlandaio composto principalmente da opere a carattere religioso e alcuni ritratti, in molti casi, si tratta di affreschi nelle chiese che costituiscono un lavoro di grande portata che si è sviluppato soprattutto a Firenze e dintorni e al Vaticano.

Lista delle opere in ordine cronologico

Immagine Titolo Data Tecnica Dimensioni Località Collezione
Madonna col Bambino c. 1470 - 1475 tempera e oro su tavola 70,8 × 48.9 cm Washington Шаблон:Bandiera National Gallery of Art, collezione Kress[2].
Santi Girolamo, Barbara e Antonio Abate c. 1471 - 1472 affresco ? Pieve di Sant'Andrea Шаблон:Bandiera Cercina
Madonna della Misericordia e Pietà c. 1472 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Vespucci, Chiesa di Ognissanti
Santa Barbara con suo padre sconfitto e un donatore c. 1473 Olio su tavola 68 x 47 cm Collezione privata
Madonna c. 1473 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Chiesa di Ognissanti
Battesimo di Cristo e Madonna col Bambino in trono tra i santi Sebastiano e Giuliano c. 1473 affresco ? San Donnino Шаблон:Bandiera Chiesa di Sant'Andrea a Brozzi
Madonna col Bambino in trono tra i santi Sebastiano e Giuliano c. 1473 affresco ? San Donnino Шаблон:Bandiera Chiesa di Sant'Andrea a Brozzi
San Cristoforo c. 1473 affresco 284,5 x 149,9 cm New York Шаблон:Bandiera Metropolitan Museum
Annuncio della morte di santa Fina 1473 - 1475 affresco ? San Gimignano Шаблон:Bandiera Cappella di Santa Fina, Collegiata di Santa Maria Assunta
Esequie di Santa Fina 1473 - 1475 affresco ? San Gimignano Шаблон:Bandiera Cappella di Santa Fina, Collegiata di Santa Maria Assunta
Madonna col bambino c. 1475 - 1480 olio su tavola 78,7 x 55,5 cm Parigi Шаблон:Bandiera Museo del Louvre
Ultima Cena 1476 affresco ? Tavarnelle Val di Pesa Шаблон:Bandiera Abbazia di San Michele Arcangelo
Madonna in trono col Bambino e santi c. 1479 tempera su tavola di quercia 170 x 160 cm Lucca Шаблон:Bandiera Cattedrale di San Martino
San Girolamo nello studio 1480 affresco 184 x 119 cm Firenze Шаблон:Bandiera Chiesa di Ognissanti
Ultima Cena 1480 affresco 400 x 880 cm Firenze Шаблон:Bandiera Chiesa di Ognissanti
Vocazione dei primi apostoli 1481 affresco 349 x 570 cm Vaticano Шаблон:Bandiera Cappella Sistina
Apoteosi di san Zanobi e ciclo di uomini illustri 1482 -1484 affreschi ? Firenze Шаблон:Bandiera Palazzo Vecchio
Rinuncia dei beni terreni 1482 - 1485 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Capella Sassetti, Basilica di Santa Trinita
Stigmate di san Francesco 1482 - 1485 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Capella Sassetti, Basilica di Santa Trinita
Prova del fuoco davanti al sultano 1482 - 1485 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Capella Sassetti, Basilica di Santa Trinita
Esequie di San Francesco 1482 - 1485 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Capella Sassetti, Basilica di Santa Trinita
Conferma della regola 1482 - 1485 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Capella Sassetti, Basilica di Santa Trinita
Resurrezione del ragazzo 1482 - 1485 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Capella Sassetti, Basilica di Santa Trinita
Adorazione dei pastori 1485 167 × 167 cm Firenze Шаблон:Bandiera Basilica di Santa Trinita
Natività di Maria 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Presentazione al Tempio della Vergine 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Sposalizio della Vergine 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Adorazione dei Magi 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Strage degli Innocenti 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Morte e Assunzione della Vergine 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Apparizione dell'angelo a Zaccari 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Visitazione 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Nascita del Battista 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Imposizione del nome 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Predicazione del Battista 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Battesimo di Cristo 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Banchetto di Erode 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Incoronazione della vergine e santi 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
San Giovanni evangelista 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
San Marco 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
San Matteo 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
San Luca 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
San Domenico fa la prova dei libri nel fuoco 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Uccisione di san Pietro martire 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Annunciazione 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
San Giovanni nel deserto 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Giovanni Tornabuoni orante 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Francesca Pitti orante 1485 - 1490 affresco ? Firenze Шаблон:Bandiera Cappella Tornabuoni, Basilica di Santa Maria Novella
Sacra conversazione di Monticelli 1483 tempera su tavola 168 x 197 cm Firenze Шаблон:Bandiera Galleria degli Uffizi
Adorazione dei Magi degli Innocenti 1485 - 1488 tempera su tavola 285 x 243 cm Firenze Шаблон:Bandiera Spedale degli Innocenti
Sacra conversazione degli Ingesuati c. 1484 - 1486 tempera su tavola di quercia 191 x 200 cm Firenze Шаблон:Bandiera Galleria degli Uffizi
Ultima Cena di San Marco c. 1486 affresco 400 x 800 cm Firenze Шаблон:Bandiera Convento di San Marco
Incoronazione della Vergine di Narni 1486 tempera su tavola 330 x 230 cm Narni Шаблон:Bandiera Museo Eroli
Incoronazione della Vergine di Città di Castello c. 1486 tempera su tavola ? Città di Castello Шаблон:Bandiera Pinacoteca comunale
Adorazione dei Magi Tornabuoni c. 1487 tempera su tavola circolare diametro 171 cm Firenze Шаблон:Bandiera Galleria degli Uffizi
Ritratto di Francesco Sassetti col figlio c. 1488 tempera su tavola 75,9 x 53 cm New York Шаблон:Bandiera Metropolitan Museum
Ritratto di Giovanna Tornabuoni 1488 tempera su tavola 76 x 50 cm Madrid Шаблон:Bandiera Museo Thyssen-Bornemisza
Ritratto di giovane donna c.1490 tempera su tavola 44 x 32 cm Lisbona Шаблон:Bandiera Museo Calouste Gulbenkian
Ritratto di vecchio con nipote 1490 tempera su tavola 62 x 46 cm Parigi Шаблон:Bandiera Museo del Louvre
Madonna in gloria tra santi (pannello centrale del Polittico Tornabuoni)[3] - tempera su tavola (fronte) 1490 - 1498 tempera su tavola 221 x 198 cm Monaco Шаблон:Bandiera Alte Pinakothek
Resurrezione (pannello centrale del Polittico Tornabuoni), tempera su tavola (retro)[3] 1490 - 1498 tempera su tavola 221 x 199 cm Berlino Шаблон:Bandiera Gemäldegalerie,
Santa Caterina da Siena (pannello laterale del Polittico Tornabuoni), tempera su tavola [3] 1490-1498 tempera su tavola 89,7 × 73.6 cm Monaco Шаблон:Bandiera Alte Pinakothek
San Lorenzo (pannello laterale del Polittico Tornabuoni), tempera su tavola[3] 1490 - 1498 tempera su tavola ? Monaco Шаблон:Bandiera Alte Pinakothek
Santo Stefano (pannello laterale del Polittico Tornabuoni), tempera su tavolo[3] 1490 - 1498 tempera su tavola 191 x 56 cm Budapest Шаблон:Bandiera Museo di Belle Arti
San Pietro Martire (pannello laterale del Polittico Tornabuoni), tempera su tavolo[3] 1490-1498 tempera su tavola ? Traversetolo Шаблон:Bandiera Fondazione Magnani Rocca
S. Vincenzo Ferrer (pannello laterale del Polittico Tornabuoni)[3][4] 1490 - 1498 tempera su tavola ? Berlino Шаблон:Bandiera era al Bode-Museum
Sant'Antonino Pierozzi (pannello laterale del Polittico Tornabuoni) [3][4] 1490 - 1498 tempera su tavola ? Berlino Шаблон:Bandiera era al Bode-Museum
Adorazione del bambino, tempera e doratura su pannello c. 1490 52 × 42 cm Cracovia Шаблон:Bandiera Collezione Nazionale d'Arte del Castello di Wawel
Visitazione c. 1491 tempera su tavola 172x165 cm Parigi Шаблон:Bandiera Museo del Louvre
Cristo in gloria con quattro santi e un donatore c. 1492 tempera su tavola 308x199 cm Volterra Шаблон:Bandiera Pinacoteca e museo cívico
Natività di Cristo c. 1492 tempera su tavola 45x42 cm Vaticano Шаблон:Bandiera Musei Vaticani
Natività c. 1492 tempera su tavola 85x63 cm Cambridge Шаблон:Bandiera Fitzwilliam Museum
Santo Stefano tra i santi Jacopo e Pietro 1493 tempera su tavola 222 x 222 cm Firenze Шаблон:Bandiera Galleria dell'Accademia

Note

  1. Roma Capitale - Roma Statistica. Popolazione iscritta in anagrafe. Suddivisioni Territoriali Toponomastiche - 2013
  2. Una scheda nel sito ufficiale del museo.
  3. а б в г д е ж з completato dalla bottega dopo la morte del pittore.
  4. а б Distrutto nell'incendio della Flakturm Friedrichshain a Berlino nel maggio 1945

Шаблон:Portale

Categoria:Dipinti di Domenico Ghirlandaio Categoria:Pittura rinascimentale Categoria:XV secolo Ghirlandaio

Държавни архиви

http://gov.archives.bg/guides/13_P_C.pdf

Публикации на български език

  • 2016 : Черният странник – в сборника „Конан. Том 2“, ИК„Изток-Запад“, София, кн.26 от поредицата „Колекция Върхове“, преводач: Елена Павлова.

Външни препратки

Сюжет

Двама туристи от Нова Англия, Грисуел и Брейнър, пътешестващи с автомобил из американския Юг, спират да пренощуват в изоставено имение в едно от провинциалните графства на щата Луизиана. През нощта Грисуел сънува, че се пренася в една от стаите на къщата, в която вижда три обесени млади жени. Преди да се събуди, му се струва, че от стълбището за втория етаж, някой гледа към тях, след което чува мамещо подсвирване. Неговият спътник, Брейнър, без да се събуди, става и тръгва по посока на звука, качва се по вътрешното стълбище и влиза в намиращата се над тях стая. Грисуел чува ужасяващ писък и след известно време чува стъпките на слизащия по стълбите Брейнър. На лунната светлина Грисуел вижда, че неговият спътник държи в ръцете си месарска брадва, а на главата му зее голяма смъртоносна рана. Ужасен, Грисуел се втурва извън къщата към своя автомобил за да се спаси. Виждайки обаче настанилата се върху шофьорската седалка отровна змия, обзет от паника, започва да тича по пътя, далеч от ужасната къща. Скоро обаче беглецът вижда, че го преследва някакво същество със светещи очи. Неочаквано появилият се на пътя конник, който се оказва местния шериф, стреля по съществото, и то изчезва.

Зувемби и обесените сестри (илюстрация на Върджил Финли)

Грисуел разказва на шерифа за случката, като си спомня и за ятото гълъби, което са видели двамата пътешественици, когато са приближавали имението. Шерифът Банър не е склонен да вярва на думите на Грисуел, и му предлагат да се върнат на местопроизшествието. По пътя шерифът разказва за рода Бласенвил, който преди десетилетия е владеел имението. последната обитателка на дома е Елизабет Бласенвил, една от общо четири сестри, която напуска имението преди четиридесет години, след тайнственото изчезване на всички останали членове на фамилията. Пристигайки в къщата шерифът открива вкочаненото тяло на на Бренър, стискащ брадва в ръката си, забита в дървения под, на мястото, където е спал по рано Грисуел. Следвайки кървавите следи, шерифът се качва по стълбите на втория етаж, където е станало убийството. Тук, освен следите на Брейнър, той вижда и голяма локва кръв и отпечатъци от боси крака, отдалечаващи се към неосветената час на хола. Внезапно, без всякаква причина, светлината на електрическото фенерче, започва да отслабва. Това заставя двамата, да напуснат къщата и да отложат огледа до настъпване на утрото.

На сутринта шерифът съобщава на заспалия Грисуел, че някой е премахнал всички следи и е замел праха, така че огледа не е довел до никаква информация. Той обаче изключва Грисуел от числото на възможните заподозрени, като му обещава и своята подкрепа при бъдещ съдебен процес. Впоследствие двамата посещават стария Джейкъб, местен вуду магьосник, страдащ от болестта на Алцхаймер. Бълнувайки Джейкъб им казва, че дома на Бласенвил се обитава от зувемби — жена, преминала през вудуистски обред и превърнала се в зомби-вещица. Магьосникът им разказва и за вуду божеството Голямата змия и за кавгата между мулатката Джоан и нейната господарка - мис Селия Бласенвил. Преди да довърши своя разказ, Джекъб е ухапан и умира от ухапването на блатна змия. От неговите несвързани думи шериф Банър заключава, че прислужницата Джоан, пристигнала в Луизиана заедно с господарката си мис Селия от Западните Индии, е преминала обред на превръщането и в зувемби, за да отмъсти за лошото отношение на своята господарка и нейните племенници.

Шерифът убеждава Грисуел да пренощуват още една нощ в изоставения дом за да залови убиеца на местопрестъплението. През нощта те отново чуват подсвирването от втория етаж. Ужасеният Грисуел, противно на волята си, започва да се из качва по стълбите, водещи към втория етаж, откъдето идва звука. На втория етаж той вижда зувемби, страшно човекоподобно същество с жълто изсъхнало лице и пламтящи очи. В руката си зувемби стиска месарската брадва. Преди да нанесе удар по парализирания Грисуел, следващия го по стълбите шериф, стреля в чудовището със своя револвер. Смъртно раненото същество се скрива в тайната стая, в която впоследствие шерифът открива трупа на зувемби, а също така и телата на трите обесени сестри Бласенвил. В изкривените черти на лицето на зувемби, шериф Банър разпознава мис Селия Бласенвил, изчезнала преди четиридесет години.

Край на разкриващата сюжета част.

Награди и номинации

През 2014 г. „Гълъби от ада“ е номиниран за наградата „Хюго“ за най добра кратка повест за 1939 г.[1]

Бележки

  1. 1939 Retro-Hugo Awards // World Science Fiction Society. Посетен на 2015-01-12. (на английски)

Външни препратки