Филип Киркоров: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 24: Ред 24:


== Биография ==
== Биография ==
Роден е на 30 април 1967 г. в град [[Варна]], в артистичното семейството на [[Бедрос Киркоров]] – български певец от арменски произход и руската му съпруга. Семейството още в детството му се мести в [[СССР]], във столицата Москва. От петгодишна възраст пътува с родителите си на гастроли. Счита се, че за първи път излиза на сцената, когато е на 5 години. Филип присъства на концерт на своя баща Бедрос, в театър в [[Петрозаводск]]. Възпитаник е на московското Държавно музикално училище „Гнесини“, което завършва с червена диплома за отличен успех.
Роден е на 30 април 1967 г. в град [[Варна]], в артистичното семейството на [[Бедрос Киркоров]] – български певец от арменски произход и руската му съпруга. Семейството още в детството му се мести в [[СССР]], във столицата Москва. От петгодишна възраст пътува с родителите си на гастроли. Счита се, че за първи път излиза на сцената, когато е на 5 години. Филип присъства на концерт на своя баща Бедрос, в театър в [[Петрозаводск]]. Бедрос изпълнява своята автобиографична песен ,,Сынок", посветена на съветските танкисти, които той среща във Варна през 1944 година. Възпитаник е на московското Държавно музикално училище „Гнесини“, което завършва с червена диплома за отличен успех.


Той е женен за певицата [[Алла Пугачова]], с която впоследствие се развежда.
Той е женен за певицата [[Алла Пугачова]], с която впоследствие се развежда.

Версия от 18:49, 14 октомври 2020

Филип Киркоров
Филип Киркоров във Витебск, 2014 г.
Филип Киркоров във Витебск, 2014 г.
Информация
Роден
Филип Бедросов Киркоров
30 април 1967 г. (1967-04-30) (56 г.)
Стилпоп
Инструментипиано
Гластенор
Активностот 1985 г.
Музикален издателМелодия
Свързани изпълнителиАлла Пугачова, Ани Лорак, Маша Распутина, Сакис Рувас, Анна Нетребко, Анастасия Стоцкая, Бедрос Киркоров, Николай Басков, Зиверт
Уебсайтwww.kirkorov.ru
Филип Киркоров в Общомедия

Фи́лип Кирко́ров (на руски: Фили́пп Бедро́сович Кирко́ров) e роден в България, известен руски поп певец, актьор, композитор, продуцент, народен артист на Руската федерация, Украйна, Молдова, Чечения и Ингушетия, академик на Международната академия на духовното единство на народите на света. Киркоров е осемкратен носител на наградата ,,Овация", петкратен носител на наградата „World Music Awards“ и многократен носител на наградата ,,Златен грамофон".

Биография

Роден е на 30 април 1967 г. в град Варна, в артистичното семейството на Бедрос Киркоров – български певец от арменски произход и руската му съпруга. Семейството още в детството му се мести в СССР, във столицата Москва. От петгодишна възраст пътува с родителите си на гастроли. Счита се, че за първи път излиза на сцената, когато е на 5 години. Филип присъства на концерт на своя баща Бедрос, в театър в Петрозаводск. Бедрос изпълнява своята автобиографична песен ,,Сынок", посветена на съветските танкисти, които той среща във Варна през 1944 година. Възпитаник е на московското Държавно музикално училище „Гнесини“, което завършва с червена диплома за отличен успех.

Той е женен за певицата Алла Пугачова, с която впоследствие се развежда.

През 2011 г. се ражда дъщеря му Алла-Виктория[1][2]. През 2012 г. се ражда синът му Мартин.

Творчество

Първата му изява е през ноември 1985 г. в предаването „Шире круг“, изпълнявайки песента „Альоша“ на български език.

Още в началото на 1990-те години става известен поп певец в Русия. Популярност добива с няколко кавъра на български хитове, писани от Тончо Русев, които превръща в руски шлагери. Сред песните са „Телефонна любов“, популярна в изпълнение на Васил Найденов, „Прегърни ме“ – на дует „Ритон“ и „Детски спомен“ – на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. С песента „Небо и земля“ Киркоров печели гран при на конкурса Шлагер-90 в Ленинград. През 1992 г. записва песента „Атлантида“, която дава наименованието и на едноименното му шоу. Година по-късно получава премията „Овация“ в номинацията за певец на годината, както и премия от „Златният Орфей“.

Големият му успех идва, след като сключва брак с примата на руската попмузика Алла Пугачова. Бракът им, узаконен в Йерусалим, е в сила от 1994 до 2005 г. Алла, която е с 18 г. по-възрастна, дава мощен тласък на кариерата му. Те остават близки приятели и след приключването на брака им. Филип пее не само на най-значимите концерти в Русия и препълва многократно най-големите зали в Москва и Петербург, но и се изявява в цял свят, като постига голям успех в САЩ и Германия.

Артистичната му кариера се отличава с триумфални победи, скандали, престижни награди и изпълнения на известни световни сцени – Madison Square Garden, Friedrichstadt Palace, Grand Theater, Jubilee Theater, Taj Mahal, Roy Thompson Hall, MGM Grand, както и в прочутата Карнеги хол в Ню Йорк.

През 1995 г. участва на финала на Евровизия, но заема едва 17 място.

През 2008 г. изнася юбилейни концерти в Европа и САЩ – част от турне, посветено на 25-ата годишнина от старта на музикалната му кариера. Същата година е специален гост и част от журито на кастинга за „Мюзик Айдъл 2“ в България. Редовно гастролира и в България – участвал е в „Златният Орфей“, а през последните години прави концерти в зала 1 на НДК и родния си град Варна. Сред българските му приятели са дует „Ритон“, Георги Христов, Тончо Русев, Андрей Баташов, Ники Кънчев и Лили Иванова.

От април 2011 е водещ на предаването А фактор, където председател на журито е бившата му съпруга Алла Пугачова.

Дискография

Турнета и самостоятелни концерти

Самостоятелни концерти

Концерти зад граница: САЩ, Италия, ОАЕ, Австрия, Беларус, България, Казахстан, Турция, Монголия, Великобритания и др.

Източници

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за