Иван Варналиев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 9: Ред 9:


== Биография ==
== Биография ==
Иван Варналиев е роден през 1863 година във [[Велес]], тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Завършва училище в родния си град и работи като хлебар. Той е един от първите членове на Революционния комитет във Велес. През 1898 година е арестуван във връзка с убийството на [[сърбомани|сърбомана]] Петър Ташевич. Четник при [[Михаил Апостолов]] - Попето, а през 1900 година е назначен за първи организационен войвода на ВМОРО в [[Щип]]ско и [[Свети Никола (град)|Светиниколкско]].
Иван Варналиев е роден през 1863 година във [[Велес]], тогава в Османската империя, днес в Северна Македония.<ref>{{Пелтеков|68-69}}</ref> Завършва училище в родния си град и работи като хлебар. Той е един от първите членове на Революционния комитет във Велес. През 1898 година е арестуван във връзка с убийството на [[сърбомани|сърбомана]] Петър Ташевич. Четник при [[Михаил Апостолов]] - Попето, а през 1900 година е назначен за първи организационен войвода на ВМОРО в [[Щип]]ско и [[Свети Никола (град)|Светиниколкско]].


През 1901 година Иван Варналиев се присъединява към четата на [[Михаил Герджиков]] в [[Малешево|Малешевско]] и [[Струмица|Струмишко]]. През януари 1903 година Михаил Герджиков и Иван Варналиев пристигат в Одринска Тракия с четата си, за да подсилят района, по нареждане на [[Гоце Делчев]]. Техен район е [[Малко Търново|Малкотърновско]], а в [[Лозенград]]ско двамата срещат [[Лазар Маджаров]]. Четата навлиза в [[Одринска Тракия]] и през февруари участва в [[Синеклийски атентат|опита за атентат]] при гара [[Синекли]].
През 1901 година Иван Варналиев се присъединява към четата на [[Михаил Герджиков]] в [[Малешево|Малешевско]] и [[Струмица|Струмишко]]. През януари 1903 година Михаил Герджиков и Иван Варналиев пристигат в Одринска Тракия с четата си, за да подсилят района, по нареждане на [[Гоце Делчев]]. Техен район е [[Малко Търново|Малкотърновско]], а в [[Лозенград]]ско двамата срещат [[Лазар Маджаров]]. Четата навлиза в [[Одринска Тракия]] и през февруари участва в [[Синеклийски атентат|опита за атентат]] при гара [[Синекли]].

Версия от 11:08, 24 октомври 2020

Иван Варналиев
български революционер
Роден
1863 г.
Починал
Съвет на одринските войводи. От ляво надясно и от долу нагоре: Тодор Станков и Цено Куртев; Иван Варналията и Лазо Лазов; Кръстьо Българията и неизвестен, най-горе; Михаил Герджиков и Христо Силянов; Константин Калканджиев и цивилните Петър Чолаков и Георги Минков; Коста Лютий (Тенишев), Стоян Петров (с лакътя на коляното си) и неизвестен; Димитър Ташев и Христо Арнаудов (горе с брадата); фелдшерът Димитър Дичев и капитан Стамат Икономов (прав до скалата)

Иван (Йован[1]) Панчев Варналиев, наричан Варналията и Херкулес[2], е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография

Иван Варналиев е роден през 1863 година във Велес, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония.[3] Завършва училище в родния си град и работи като хлебар. Той е един от първите членове на Революционния комитет във Велес. През 1898 година е арестуван във връзка с убийството на сърбомана Петър Ташевич. Четник при Михаил Апостолов - Попето, а през 1900 година е назначен за първи организационен войвода на ВМОРО в Щипско и Светиниколкско.

През 1901 година Иван Варналиев се присъединява към четата на Михаил Герджиков в Малешевско и Струмишко. През януари 1903 година Михаил Герджиков и Иван Варналиев пристигат в Одринска Тракия с четата си, за да подсилят района, по нареждане на Гоце Делчев. Техен район е Малкотърновско, а в Лозенградско двамата срещат Лазар Маджаров. Четата навлиза в Одринска Тракия и през февруари участва в опита за атентат при гара Синекли.

Иван Варналиев е делегат на конгреса на Петрова нива на Одринския революционен район през 1903 година. През Илинденско-Преображенското въстание е заместник-войвода в терористичната чета на Михаил Герджиков и с отделение от 20 четници участва в превземането на казармата във Василико, когато е и ранен. В същата чета заместник-войвода е и Христо Силянов. Води сражения и в Каланджа (днес Синеморец) и на 12 октомври в Кладара (днес Сливарово). В края на въстанието Иван Варналиев охранява изтеглянето на бежанците от Одринско до границата с България, а след въстанието се укрива за кратко в Созопол заедно с Михаил Герджиков, а после пристигат в Пловдив.

Иван Варналиев активно участва в дейността на организацията и след въстанието. През 1908 година се завръща във Велес след Младотурската революция и работи като хлебар.[5] Умира в София.[6]

Народната песен от Тракийската фолклорна област „Залюбила е Василка Иван Варналията“ е за Иван Варналиев.

Вижте също

Бележки

  1. Македонците в културно-политическия живот на България. Анкета от Изпълнителния комитет на Македонските братства, Книгоиздателство Ал. Паскалев и с-ие, София, 1918, стр. 101.
  2. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр.100
  3. Пелтеков, Александър Г. Революционни дейци от Македония и Одринско. Второ допълнено издание. София, Орбел, 2014. ISBN 9789544961022. с. 68-69.
  4. Недкова, Надежда, Евдокия Петрова (съставители). Михаил Герджиков и подвигът на тракийци 1903 г. Документален сборник: Посветен на 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 125-годишнината от рождението на Михаил Герджиков. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, Главно управление на Архивите, 2002.
  5. Биография от сайта на ВМРО-БНД
  6. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 24.