Петър II Караджорджевич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Преврат в Югославия|
Редакция без резюме
Ред 4: Ред 4:
| категория = монарх
| категория = монарх
| описание = Крал на Югославия
| описание = Крал на Югославия
| роден-място = [[Белград]], [[Сърбия]]
| роден-място = [[Белград]], [[Кралство Югославия|Кралство на сърби, хървати и словенци]]
| починал-място = [[Денвър]], [[САЩ]]
| починал-място = [[Денвър]], [[Колорадо]], [[САЩ]]
| брак = Александра Гръцка
| брак = Александра Гръцка
| вложки = {{Личност/Монарх
| вложки = {{Личност/Монарх
Ред 15: Ред 15:
| династия = [[Караджорджевичи]]
| династия = [[Караджорджевичи]]
}} }}
}} }}
'''Петър II Караджорджевич''' е крал на [[Югославия]] от [[9 октомври]] [[1934]] до [[29 ноември]] [[1945]] г. Петър II е третият и последен крал на Югославия. Той е най-възрастният син на крал [[Александър I Караджорджевич]] и принцеса [[Мария Румънска]]. Двама от неговите кръстници са крал [[Джордж VI]] и кралица [[Елизабет II]] на [[Великобритания]].
'''Петър II Караджорджевич''' е крал на [[Югославия]] от [[9 октомври]] [[1934]] до [[29 ноември]] [[1945]] г. Петър II е третият и последен крал на Югославия. Той е най-възрастният син на крал [[Александър I Караджорджевич]] и [[Мария Румънска]]. Двама от неговите кръстници са бъдещият британски крал [[Джордж VI]] и [[Елизабет Румънска]].


== Биография ==
== Биография ==
=== Ранен живот и образование ===
=== Ранен живот и образование ===
Петър II Караджорджевич е роден на [[6 септември]] [[1923]] г. в гр. [[Белград]], [[Сърбия]]. Неговото обучение започва в кралския дворец в родния му град Белград. След това Петър заминава за [[Англия]] за да продължи обучението си там. Тогава на 11-годишна възраст наследява трона на Югославия, след убийството на баща му в [[Марсилия]]. Тъй като е малолетен е назначен регентски съвет, начелото на който застава чичо му принц Павле.
Петър II Караджорджевич е роден на [[6 септември]] [[1923]] г. в гр. [[Белград]], [[Сърбия]]. Неговото обучение започва в кралския дворец в родния му град Белград. След това Петър заминава за [[Англия]], за да продължи обучението си там. Тогава на 11-годишна възраст наследява трона на Югославия, след убийството на баща му в Марсилия. Тъй като е малолетен, е назначен регентски съвет, начело на който застава чичо му принц Павле.


==== Втора световна война (1939 – 1945) ====
=== Втора световна война (1939 – 1945) ===
Въпреки че крал Петър и неговите съветници са на страната на антифашистката коалиция, регентът принц Павле присъединява Югославия към [[Тристранния пакт]].
Въпреки че крал Петър и неговите съветници са на страната на антифашистката коалиция, регентът принц Павле присъединява Югославия към [[Тристранния пакт]].


На 27 март 1941, Петър, тогава на 17 години се включва в [[Преврат в Югославия|преврат]], подкрепен от Великобритания, чиято цел е да извади Югославия от съюза ѝ с Тристранния пакт.
На 27 март 1941 г., Петър, тогава на 17 години, се включва в [[Преврат в Югославия|преврат]], подкрепен от Великобритания, чиято цел е да извади Югославия от съюза ѝ с Тристранния пакт.


Отлагайки [[операция Барбароса|операция „Барбароса“]], Германия едновременно атакува Югославия и [[Гърция]]. Под наименованието „операция Наказание“ на 3 април [[Луфтвафе]] бомбардира Белград, цели 3 дни и 3 нощи. За по-малко от седмица Германия, [[България]], [[Унгария]] и [[Италия]] нападат Югославия и на 17 април правителството в Белград капитулира. Югославия е между Италия, България, Унгария и Германия и марионетната [[Независима хърватска държава|Хърватска държава]].
Отлагайки [[операция Барбароса|операция „Барбароса“]], Германия едновременно атакува Югославия и [[Гърция]]. Под наименованието „операция Наказание“ на 3 април [[Луфтвафе]] бомбардира Белград, цели 3 дни и 3 нощи. За по-малко от седмица Германия, [[България]], [[Унгария]] и [[Италия]] нападат Югославия и на 17 април правителството в Белград капитулира. Югославия е между Италия, България, Унгария и Германия и марионетната [[Независима хърватска държава|Хърватска държава]].


Петър и правителството напускат държавата още в началото на операцията срещу Югославия и първоначално бягат в Гърция, оттам в [[Йерусалим]], след това в съществуващата тогава Британска [[Палестина]], [[Кайро]], [[Египет]], а през юни 1941 г. се присъединява и към останалите правителства в изгнание в [[Лондон]]. Там той завършва своето образование в [[Кеймбридж]] и се присъединява към [[кралски военновъздушни сили|кралските военновъздушни сили]].
Петър и правителството напускат държавата още в началото на операцията срещу Югославия и първоначално бягат в Гърция, оттам в [[Йерусалим]], след това в съществуващата тогава Британска [[Палестина]], [[Кайро]], [[Египет]], а през юни 1941 г. се присъединяват и към останалите правителства в изгнание в [[Лондон]]. Там той завършва своето образование в [[Кеймбридж]] и се присъединява към [[кралски военновъздушни сили|кралските военновъздушни сили]].


Въпреки краха на Югославската армия, на територията на държавата продължават да съществуват две групировки борещи се срещу окупаторите. Първата е Кралската Югославска армия, водена от [[Дража Михайлович]], министър на отбраната на правителство в изгнание. Втората са партизаните, ръководени от [[Йосиф Броз]], познат по-късно под името [[Тито]]. Съюзниците първоначално подкрепят Михайлович, но впоследствие подкрепят Тито, тъй като се оказва, че партизаните са по-добре организирани в борбите си срещу германците.
Въпреки краха на Югославската армия, на територията на държавата продължават да съществуват две групировки, борещи се срещу окупаторите. Първата е Кралската Югославска армия, водена от [[Дража Михайлович]], министър на отбраната на правителството в изгнание. Втората са партизаните, ръководени от [[Йосиф Броз]], познат по-късно под името [[Тито]]. Съюзниците първоначално подкрепят Михайлович, но впоследствие подкрепят Тито, тъй като се оказва, че партизаните са по-добре организирани в борбите си срещу германците.


==== Сватба ====
=== Сватба ===
Петър II се жени за принцеса Александра на Гърция и [[Дания]] на 20 март 1944 г.
Петър II се жени за принцеса Александра Гръцка и Датска на 20 март 1944 г.


==== Детрониране и изгнание (1945) ====
=== Детрониране и изгнание ===
Докато все още е в изгнание, на [[29 ноември]] [[1945]] г. Петър II е детрониран от Югославаската Комунистическа асамблея, но така и до края на живота си кралят не абдикира. След края на войната Петър II се заселва в [[САЩ]]. След като доста години страда от [[Цироза]] на [[черен дроб|черния дроб]], Петър умира след неуспешна трансплантация на черен дроб на 3 ноември 1970 г. в [[Денвър]], [[Колорадо]]. Погребан е в църквата Св. Сава, Либертивийл, щата [[Илиноис]] и е единственият европейски монарх погребан в [[Америка]]. Тронът е наследен от сина му Александър II. На 4 март 2007 г. Александър II обявява намеренията си да премести тялото на баща си в Сърбия, в Мавзолея на Сръбската кралска фамилия. Планът разочарова доста Сърбо-американци и в крайна сметка тялото на Петър остава в САЩ, каквото е било и неговото желание.
Докато все още е в изгнание, на [[29 ноември]] [[1945]] г. Петър II е детрониран от Югославската Комунистическа асамблея, но така и до края на живота си не абдикира. След края на войната Петър II се заселва в [[САЩ]]. След като доста години страда от [[цироза]] на [[черен дроб|черния дроб]], Петър умира след неуспешна трансплантация на черен дроб на 3 ноември 1970 г. в [[Денвър]], [[Колорадо]]. Погребан е в църквата „Св. Сава“ в Либертивийл, щата [[Илиноис]], и е единственият европейски монарх, погребан в [[Америка]]. Наследник на трона е синът му Александър II. На 26 май 2013 г. Петър II е препогребан в мавзолея на кралското семейство на хълма Опленац, близо до град Топола, Сърбия заедно със съпругата си, Александра. Тогава в близост са препогребани майка му кралица Мария и брат му принц Андрей.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 20:15, 3 декември 2020

Петър II
Петър II Караджорджевич
Крал на Югославия
Роден
Починал
3 ноември 1970 г. (47 г.)
ПогребанСвети Георги, Сърбия

РелигияСръбска православна църква
Учил вКеймбриджки университет
Управление
Период9 октомври 1934 – 29 ноември 1945
Коронация9 октомври 1934 г.
ПредшественикАлександър I
НаследникМонархията е отменена
Иван Рибар (като председател на Народното събрание на Югославия)
Герб
Семейство
РодКараджорджевичи
БащаАлександър I
МайкаМария Румънска
СъпругаАлександра Гръцка

Уебсайт
Петър II в Общомедия

Петър II Караджорджевич е крал на Югославия от 9 октомври 1934 до 29 ноември 1945 г. Петър II е третият и последен крал на Югославия. Той е най-възрастният син на крал Александър I Караджорджевич и Мария Румънска. Двама от неговите кръстници са бъдещият британски крал Джордж VI и Елизабет Румънска.

Биография

Ранен живот и образование

Петър II Караджорджевич е роден на 6 септември 1923 г. в гр. Белград, Сърбия. Неговото обучение започва в кралския дворец в родния му град Белград. След това Петър заминава за Англия, за да продължи обучението си там. Тогава на 11-годишна възраст наследява трона на Югославия, след убийството на баща му в Марсилия. Тъй като е малолетен, е назначен регентски съвет, начело на който застава чичо му принц Павле.

Втора световна война (1939 – 1945)

Въпреки че крал Петър и неговите съветници са на страната на антифашистката коалиция, регентът принц Павле присъединява Югославия към Тристранния пакт.

На 27 март 1941 г., Петър, тогава на 17 години, се включва в преврат, подкрепен от Великобритания, чиято цел е да извади Югославия от съюза ѝ с Тристранния пакт.

Отлагайки операция „Барбароса“, Германия едновременно атакува Югославия и Гърция. Под наименованието „операция Наказание“ на 3 април Луфтвафе бомбардира Белград, цели 3 дни и 3 нощи. За по-малко от седмица Германия, България, Унгария и Италия нападат Югославия и на 17 април правителството в Белград капитулира. Югославия е между Италия, България, Унгария и Германия и марионетната Хърватска държава.

Петър и правителството напускат държавата още в началото на операцията срещу Югославия и първоначално бягат в Гърция, оттам в Йерусалим, след това в съществуващата тогава Британска Палестина, Кайро, Египет, а през юни 1941 г. се присъединяват и към останалите правителства в изгнание в Лондон. Там той завършва своето образование в Кеймбридж и се присъединява към кралските военновъздушни сили.

Въпреки краха на Югославската армия, на територията на държавата продължават да съществуват две групировки, борещи се срещу окупаторите. Първата е Кралската Югославска армия, водена от Дража Михайлович, министър на отбраната на правителството в изгнание. Втората са партизаните, ръководени от Йосиф Броз, познат по-късно под името Тито. Съюзниците първоначално подкрепят Михайлович, но впоследствие подкрепят Тито, тъй като се оказва, че партизаните са по-добре организирани в борбите си срещу германците.

Сватба

Петър II се жени за принцеса Александра Гръцка и Датска на 20 март 1944 г.

Детрониране и изгнание

Докато все още е в изгнание, на 29 ноември 1945 г. Петър II е детрониран от Югославската Комунистическа асамблея, но така и до края на живота си не абдикира. След края на войната Петър II се заселва в САЩ. След като доста години страда от цироза на черния дроб, Петър умира след неуспешна трансплантация на черен дроб на 3 ноември 1970 г. в Денвър, Колорадо. Погребан е в църквата „Св. Сава“ в Либертивийл, щата Илиноис, и е единственият европейски монарх, погребан в Америка. Наследник на трона е синът му Александър II. На 26 май 2013 г. Петър II е препогребан в мавзолея на кралското семейство на хълма Опленац, близо до град Топола, Сърбия – заедно със съпругата си, Александра. Тогава в близост са препогребани майка му кралица Мария и брат му принц Андрей.

Външни препратки

Александър I Караджорджевич Крал на Югославия (1934 – 1945)