Близкоземни астрономически обекти: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова: Близкоземни астрономически обекти
(Няма разлика)

Версия от 08:31, 31 декември 2020

Към близкоземните астрономически обекти се причислява всяко тяло от Слънчевата система (астероид, комета, метеорид), което преминава в диапазона между 0,983 до 1,3 а.е. от Слънцето. [1] [2] Надхвърлянето на долната граница се отнася до астероиди, вътрешни на земната орбита, т.е. техният афелий да е по-голям от 0,983 а.е. Преминаването под горната граница се отнася за тела, външни на земната орбита, т.е. техният перихелий да е по-малък от 1,3 а.е. Това не означава, че споменатите тела винаги са близко до Земята, тъй като много от тях пресичат орбитите на Венера, Марс, Астероидния пояс и някои достигат дори до орбитата на Юпитер. Те само в определени моменти могат да се доближат или да пресекат в пространството орбитата на Земята, но поради инклинацията им по отношение на еклиптиката, могат да се намират под или над нашата планета.

Plot of orbits of known potentially hazardous asteroids (size over 140 m (460 ft) and passing within 7,6×10^6 km (4,7×10^6 mi) of Earth's orbit) as of early 2013 (alternate image)

Ако орбитата на тялото пресича орбитата на Земята (средно 1 а.е.) и ако е с размер по-голям от 100-150 m, то се причислява към групата на Потенциално опасните обекти [3]

Known Near-Earth objects – as of January 2018
Video (0:55; July 23, 2018)

Към момента са регистрирани над 20 000 близкоземни астероида и над 100 краткопериодични комети. Към близкоземните астрономически обекти още биват причислявани метеориди, квазиспътници [4] на Земята, а също и отломки от космически апарати (т.н. космически отпадъци). Тези тела се регистрират и следят от Центъра за малки планети (Minor Planet Center). Регистрацията им се извършва след наблюдение при две или повече опозиции. Тези от тях, доближаващи се на по-малко разстояние 0,05 а.е., се водят в отделен списък на Потенциално опасните обекти.



Източници