Икуменизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Отменени Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м Премахнати редакции на 2.205.134.245 (б.), към версия на Алиса Селезньова
Етикет: Отмяна
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
'''Икуменизмът''' ({{lang|el|οικουμενικός}}, ''икуменикос'', в превод ''вселенски'') е съвременна ерес, целяща сливане в едно на всички християнски църкви. Основният инструмент на икуменизма е диалог и обща молитва.
'''Икуменизмът''' ({{lang|el|οικουμενικός}}, ''икуменикос'', в превод ''вселенски'') е движение за сливане в едно на всички християнски църкви. Основният инструмент на икуменизма е диалог и обща молитва.


== История ==
== История ==

Версия от 21:59, 1 януари 2021

Икуменизмът (на гръцки: οικουμενικός, икуменикос, в превод вселенски) е движение за сливане в едно на всички християнски църкви. Основният инструмент на икуменизма е диалог и обща молитва.

История

Движението се приема като католическа инициатива, като движение на римокатолическото мисионерство. От друга страна движението произхожда от различни протестантски общности, откъдето най-широко се разпространява. Икуменизмът се оформя и утвърждава като организация в 1948 година на конгреса в Амстердам, на който се създава Световен съвет на църквите (ССЦ).

Българската православна църква и руската православна църква встъпват в ССЦ в 1961 година. По-късно БПЦ напуска тази организация.

Вижте също

Външни препратки