Кирил Вълчев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение Редакция чрез приложение за iOS
Ред 23: Ред 23:
| повлиял = }}
| повлиял = }}
|образование=}}
|образование=}}
'''Кирил Александров Вълчев''' е български юрист и журналист <ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=https://www.parliament.bg/pub/cW/20210114054522Dokumenti%20_%20Kiril%20Vulchev_BTA%20(1).pdf|заглавие=Биография на интернет страницата на Народното събрание като кандидат за генерален директор на БТА|автор=|фамилно_име=|първо_име=|дата=2021-01-15|труд=|архив_дата=|достъп_дата=}}</ref>.
'''Кирил Александров Вълчев''' е български журналист и юрист в областта на правото на интелектуалната собственост, медийното, търговското и гражданското право <ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=https://www.parliament.bg/pub/cW/20210114054522Dokumenti%20_%20Kiril%20Vulchev_BTA%20(1).pdf|заглавие=Биография на интернет страницата на Народното събрание като кандидат за генерален директор на БТА|автор=|фамилно_име=|първо_име=|дата=2021-01-15|труд=|архив_дата=|достъп_дата=}}</ref>.
На 27 януари 2021 г. е избран за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) от парламента без нито един глас против или въздържал се.

Бил е автор на публицистичните предавания „Седмицата“ и "Годината" по частното национално [[Дарик радио]].
Адвокат в областта на правото на интелектуалната собственост, медийното, търговското и гражданското право.

Автор на публицистичните предавания „Седмицата“ и "Годината" по частното национално [[Дарик радио]].


Пътешественик – посетил 182 от 193 държави, които са членове на [[Организация на обединените нации|Организацията на обединените нации]] (ООН), както и всички континенти.
Пътешественик – посетил 182 от 193 държави, които са членове на [[Организация на обединените нации|Организацията на обединените нации]] (ООН), както и всички континенти.

Версия от 23:27, 27 януари 2021

Кирил Вълчев
български юрист и журналист

Роден
24 май 1973 г. (50 г.)
Учил вСофийски университет
НГДЕК „Константин-Кирил Философ“
Семейство
ДецаАлександър, Ана Мария

Кирил Александров Вълчев е български журналист и юрист в областта на правото на интелектуалната собственост, медийното, търговското и гражданското право [1]. На 27 януари 2021 г. е избран за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) от парламента без нито един глас против или въздържал се. Бил е автор на публицистичните предавания „Седмицата“ и "Годината" по частното национално Дарик радио.

Пътешественик – посетил 182 от 193 държави, които са членове на Организацията на обединените нации (ООН), както и всички континенти.

Произход

Роден е на 24 май 1973 г. в София. Кръстен е на Свети Кирил, на чийто празник е роден.

Баща му инж. Александър Вълчев (1941 г. - 2012 г.) е основател и директор на Националния политехнически музей в София и основател и председател на Българския национален комитет на Световния съвет на музеите (International Council of Museums - ICOM).

Майка му Жанета Вълчева се пенсионира като заместник-директор на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София.

Образование

През 1992 г. завършва с отличие Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“. Дипломната му работа е на тема "Руски и украински старопечатни книги в библиотеката на Рилския манастир".

Докато е ученик в гимназията от 1990 г. до 1992 г. работи като санитар във Второ вътрешно отделение на Четвърта градска болница в София, защото иска да стане лекар.

Магистър по право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който завършва с отличие през 1998 г. Дипломната му работа е на тема "Правен режим на ценните книжа, фондовите борси и публичните дружества".

През 1995 г. завършва професионален курс по радио-мениджмънт в "Дойче Веле" в Кьолн, Германия.

През 2000 г. е стипендиант в Програмата за европейски лидери на "Джърман Маршъл Фонд" в Съединените американски щати.

През 2003 г. е на стаж в Българската секция на "Би Би Си" в Лондон, Великобритания.

Професионален опит

Право

От 1996 г. до 1998 г. като студент е адвокатски сътрудник в Адвокатска кантора "Легаком".

От 1999 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия.

От 2000 г. до 2004 г. е хоноруван асистент по гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 2005 г. е управляващ съдружник на адвокатско дружество, специализирано в областта на медиите и интелектуалната собственост. Консултира медии, театри, опери, филхармонии, музеи, галерии, индивидуални творци и артисти.

Представител по индустриална собственост (патенти и марки), вписан в регистъра на Патентното ведомство на Република България.

През 2003 г. и 2011 г. е правен консултант при изготвянето на проект на Закон за Българската телеграфна агенция (БТА), като в края на 2011 г. законът е приет от Народното събрание. Постоянен правен консултант на Българската телеграфна агенция (БТА) от 2000 г. до 2003 г. и от 2018 година. От 2021 година е генерален директор на БТА.

От 2000 г. е постоянен правен консултант на Дарик радио - единственото частно национално радио в България.

От 2005 г. е секретар на Управителния съвет и постоянен правен консултант за учредяването и дейността на Съюза на българските национални електронни медии (СБНЕМ) - сдружение на Българската телеграфна агенция (БТА), Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР), БТВ, Нова телевизия и Дарик радио.

От 2009 г. до 2011 г. е постоянен правен консултант за учредяването и дейността на Асоциацията на телевизионните продуценти (АТП) - единственото сдружение на телевизионните продуценти в България.

От 2018 г. е правен консултант на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (Association Bulgare des Journalistes et Ecrivains du Tourisme - ABUJET).

През 2019 г. - 2020 г. е член на експертната група за промени в Закона за радиото и телевизията към Комисията по културата и медиите на Народното събрание.

Медии

От 1990 г. до 1991 г. като ученик е член на разширения редакционен състав на Кирило-Методиевския вестник „За Буквите“.

От 1992 г. до 1993 г. е водещ на издания на младежкото предаване „Юноша“ по програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР).

От 1993 г. до 1995 г. е сътрудник на трудов договор в Редакция “Информация за чужбина” на Българската телеграфна агенция (БТА).

От основаването на Дарик радио през 1993 г. е специален кореспондент на радиото за събития в България и по света. Отразява форумите, на които България е приета за член на НАТО през 2004 г. в Прага, Чехия, и България подписва договора за присъединяване към Европейския съюз през 2005 г. в Люксембург.

От 1994 г. е автор на обзорното предаване "Седмицата" на Дарик радио всяка събота сутрин. Според социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч" в края на 2020 г. "Седмицата" е най-слушаното предаване на Дарик радио.

От 1996 г. е автор на обзорното предаване "Годината" на Дарик радио, което продължава между 12 и 15 часа през цялата последна събота преди Коледа. В него Дарик радио обявява избора за "Политик и събитие на годината".

От 1994 г. до 2009 г. е автор на обзорното предаване "Денят" на Дарик радио.

От 2007 г. е организатор на проучването на Дарик радио „Най-добрият град за живеене в България“.

От 2006 г. до 2008 г. е член, а от 2009 г. до 2014 г. е председател на Комисията за етика в електронните медии към Националния съвет за журналистическа етика, която прилага Етичния кодекс на българските медии.

От 2008 г. до 2010 г. е председател на Съвета на директорите на "Лекс.бг" - най-големия правен портал в България.

От 2009 г. до 2010 г. е председател на Съвета на директорите на издателя на списание "Правен свят" и автор на поредицата „Интервюто на Кирил Вълчев“ в списанието с участници значими български политици и общественици.

От 2019 г. е член на Обществения съвет на Българското дружество за връзки с обществеността.

Участник и модератор на дискусии в световните срещи на българските медии, организирани от Българската телеграфна агенция (БТА).

Лектор на Българското училище за политика за работата на политиците с медиите.

Лектор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи за работата на дипломатите с медиите.

Лектор на Националния институт на правосъдието за работата на магистратите с медиите.

Участник, лектор, модератор в многобройни форуми по теми, свързани с медиите.

Други активности

Председател на Обществения съвет на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“.

Член на обществените съвети на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Софийската градска художествена галерия и Театър София.

Член на Българския антарктически институт. Участник в XXVIII-мата българска национална антарктическа експедиция.

Член на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (Association Bulgare des Journalistes et Ecrivains du Tourisme - ABUJET)

Член на Българския национален комитет на Световния съвет на музеите (International Council of Museums - ICOM).

Член на Обществено-експертния съвет за закрила и развитие на културното наследство на територията на Столична община.

През 2019 г. е член на журито на конкурса за песен „Бургас и морето“.

През 2016 г. - 2017 г. е член на журито на конкурса „Инвеститор на годината“.

Наблюдател от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Приедор, Босна и Херцеговина през 1997 г., Травник, Босна и Херцеговина през 1998 г. и Феризай, Косово през 2001 г.

От 1990 г. до 2001 г. е експерт на Българското сдружение за честни избори и граждански права (БСЧИГП). Участва в кампании за разясняване на достъпа до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, Франция, ролята на Конституционния съд, въвеждането на института на омбудсмана в България.

Авторски материали

Журналистика

Около 2000 коментара в „Седмицата“ и „Денят“ на Дарик радио

"52 седмици" (книга с 52 есета от „Седмицата” на Дарик радио) - 2003 г., София

Аудио и видео поредици - 2020 г., Дарик радио и darikradio.bg:

  • Дневници от Антарктида
  • Страстната седмица, Великден и Светли петък в Рилския манастир през пандемията от коронавируса
  • Гергьовден в Хаджидимовския манастир през пандемията от коронавируса
  • Европарламентът и коронавирусът

Фото-изложба „Децата на Сахел“ - 2012 г., София (изложбата е организирана от Дарик радио, Европейската комисия и Столична община и представя кадри, заснети през януари 2012 г. по време на работната обиколка в Нигер и Чад на еврокомисаря Кристалина Георгиева, която присъства на откриването на изложбата.[2])

Фото-изложба „Анна Каренина“ на Театър София в Ясна поляна на Толстой“ - 2019 г., София.

Право

"Публичното дружество" (монография) - сп. „Търговско право”, бр. 6/1998

"Медиите и местните избори през 1995 г. – нормативна основа и практика" (монография) - Българско сдружение за честни избори и граждански права, 1996 г.

Отличия в областта на медиите

2020 Българска академия на науките Награда на БАН за журналисти в категория „Електронни медии“
2020 Национална библиотека „Свети Свети Кирил и Методий“ Грамота (за популяризиране на идеята за разширяване на библиотеката)
2018 Софийски университет „Свети Климент Охридски“ Юбилеен плакет за 130-та годишнина от основаването на университета като водещ на обзорното предаване „Седмицата“ на Дарик радио
2017 Асоциация на българските авиокомпании Годишна журналистическа награда
2015 Софийска опера и балет Грамота за изключителна подкрепа за представяне
2015 Български червен кръст Почетна грамота за утвърждаване на Червения кръст
2002 Министерство на здравеопазването Награда за принос в отразяването на новините в областта на здравеопазването
2001 Международни медийни събития – Албена Първа награда на радио фестивала „Сребърна вълна“
2000 Министерство на културата Почетна грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура
2000 „Дарик радио“ Глас на годината

Източници

Външни препратки